Kuva kolikoista lasipurkissa

Parhaat säästövinkit

Säästäminen sujuu harvalta automaattisesti. Jos tilisi saldo näyttä kuun lopussa aina nollaa, kannattaa omat kulutustottumukset ottaa kokonaisvaltaiseen syyniin. Jokainen meistä pystyy nimittäin säästämään – tuloista riippumatta.

Olemme koonneet tälle sivulle parhaat säästövinkit jokaiselle elämänalueelle. Olitpa sitten pienituloinen perheellinen tai hyvin ansaitseva sinkku, voit muutamilla pienillä toimenpiteillä säästää rahaa isojakin summia. Ja mitä aiemmin otat säästövinkit käyttöön, sitä suuremmaksi potti tulee ajan kanssa kasvamaan.

Säästämisen perusasiat

Vaikka yksittäiset säästövinkit kuuluvat oleellisesti säästämiseen, eivät ne kanna pitkälle ilman muutaman perusasian sisäistämistä.

1. Kirjaa ylös tulosi ja menosi.

Jos meidän pitäisi valita listamme paras säästövinkki, olisi se tämä. Usein oman kulutuksen (inho)realistinen analysointi riittää motivaatioksi tehdä ryhtiliike omissa kulutustottumuksissa.

Jos teet ostokset pääasiassa pankki- tai luottokortilla, on tulojen ja menojen seuraaminen helppoa nettipankin kautta. Suurin osa pankkien sovelluksista mahdollistaa kulujen analysoinnin hyvinkin yksityiskohtaisesti. Voit esimerkiksi nähdä, mikä osuus menoista on kohdistettu shoppailuun, mikä ulkona syömiseen ja niin edelleen.

Kun olet selvittänyt rahavirtasi suurimmat vuotokohdat, voit etsiä listaltamme vinkkejä niiden tukkimiseksi.

2. Aseta tavoite säästämiselle

Kaikkien ihmisten ei tarvitse havitella satojen tuhansien eurojen pankkitilisaldosta. Harva ihminen saa nautintoa ainoastaan suuresta tilillä lojuvan rahan määrästä, mutta rahan avulla toteutetut unelmat ovat selkeä motivaatio säästämiselle.

Mikäli et ole vielä päässyt säästämisessä alkua pidemmälle, on ensimmäinen etappi niin sanottu puskurirahasto. Pienenkin ekstrakassan olemassaolo on todistettavasti tärkeä asia, sillä se tuo turvaa pahan päivän varalle: kodinkoneen rikkoutuessa, hampaan lohjetessa tai lemmikin sairastuessa. Puskurirahaston avulla sinun ei tarvitse turvautua tällaisessa tilanteessa esimerkiksi kalliiseen pikalainaan.

Isommat ja pidemmän aikavälin tavoitteet voivat olla mitä tahansa kaukomatkasta oman hevosen ostoon. Kuinka usein olet sanonut ”Tekisin tämän ja tämän asian, jos minulla vain olisi varaa”. No – aloita tavoitteellinen säästäminen nyt, ja tee haaveestasi totta.

3. Ota säästösumma ensimmäisenä talteen

Kun palkkapäivä tai tukien maksupäivä koittaa, laita tavoitteesi mukainen säästösumma heti sivuun. Säästämisprojekti ei tule onnistumaan, jos suunnitelmissasi on laittaa vapaavalintainen summa säästöön siinä tapauksessa, jos kuun lopussa tililtä sattuu löytymään jotain ylimääräistä.

Parhaat säästövinkit kategorioittain

Mies tavarapaljouden keskellä

Olemme keränneet säästövinkkejä moneen eri alakategoriaan. Mikäli säästämisen tarpeesi osuu selvästi jollekin tietylle elämänalueelle, navigoi itsesi tästä listasta suoraan oikeaan paikkaan.

Säästämiskohteet:

Ruoka

Vaatteet

Asuminen

Kodin sisustus ja remontointi

Lapset ja nuoret

Matkustaminen

Auton ostaminen ja autoilu

Internet, liittymät, suoratoistopalvelut

Harrastukset, kuntoilu

Alkoholi, tupakka ja uhkapelit

Sekalaiset rahan säästövinkit

Ruoka

 • Opettele tekemään ruokaa. Itse tehty ruoka maksaa vain murto-osan valmisruokien hinnoista, ravintolaruoista puhumattakaan. Itse kokkaamalla teet tämän kategorian suurimmat säästöt, ja pääset lisäksi nauttimaan tuoreesta ja lisäaineettomasta ruuasta.
 • Vähennä lihan syöntiä. Kasvikset, pavut ja linssit ovat huomattavasti lihatuotteita halvempia, ja vähennät samalla syöpäriskiäsi. Suomen syöpäjärjestön mukaan punaista lihaa ei tulisi syödä 300 grammaa enempää viikossa.
 • Käytä hyväksesi kauppojen bonuskortteja. Suosi myös kauppojen omia merkkejä, sillä niiden sisältö on yleensä lähes identtinen kalliimpien tuotteiden kanssa.
 • Vertaile kilohintoja. Esimerkiksi leipien kilohinnoissa on valtavia eroja.
 • Suunnittele viikon ruokalista etukäteen ja osta ruokakaupasta samalla kertaa usean päivän ruokatarvikkeet. Näin vältyt heräteostoksilta.
 • Suosi hävikkiruokakauppoja ja netin hävikkiruokasovelluksia.
 • Osta ensisijaisesti alennuksessa olevia tuotteita. Jos löydät erityisen hyvän alennuserän, osta useampia tuotteita ja laita ne pakkaseen.
 • Lopeta turha herkuttelu. Karamellit, pullat ja sipsit eivät hyödytä sinua ravitsemuksellisesti mitenkään, ja päivittäinen pieni herkku voi vuositasolla tulla yllättävän kalliiksi. Herkkujen unohtaminen tuo myös terveyshyötyjä.
 • Suosi eväitä. Itse tehtyjen eväiden syönti töissä tai matkustaessa on huomattavasti halvempaa kuin lounasravintolan annos tai täytetyn sämpylän osto huoltoasemalta.

Vaatteet

 • Osta vaatteita vain silloin, kun niille on todellinen tarve. Jos olet altis heräteostoksille, vältä vaatekaupoissa käymistä ajanvietteen vuoksi.
 • Osta vain sellaisia vaatteita, joista todella pidät. Suurin osa ihmisistä tulee käyttäneeksi vain mieluisimpia ja parhaiten istuvia vaatteitaan, ja loppuosa vaatevarastosta viettää suurimman osan ajastaan komerossa.
 • Huolla vaatteita oikein. Oikean pesu- ja huoltotekniikan opettelu pidentää vaatteiden käyttöikää huomattavasti. Vinkkejä löytyy esimerkiksi Martoilta.
 • Opettele ompelun perusteet. Jos vaatteesta puuttuu nappi tai sen helma repsottaa, voit varttitunnin neulankäytöllä pelastaa asun uuden veroiseksi.
 • Osta vaatteet alennusmyynnistä. Jos esimerkiksi ostat talvitakin keväällä, voit saada merkkituotteen pilkkahinnalla.
 • Hanki vaatteet käytettyinä. Suomi on täynnä laadukkaita kirpputoreja sekä nettikirppiksiä, jotka suorastaan pursuavat käyttökelpoista tavaraa muutaman euron kappalehintaan.
 • Hanki vain toisiinsa sopivia vaatteita. Näin saat koostettua pienestäkin vaatekaapista lukuisia eri asukokonaisuuksia.
 • Panosta laatuun silloin, kun se on järkevää. Esimerkiksi laadukkaiden kenkien käyttöikä voi olla useita vuosia, joten niissä ei kannata pihistellä. T-paidat, sukat ja alushousut voi taas ostaa halpakorista, sillä niiden käyttöikä on joka tapauksessa suhteellisen lyhyt.

Asuminen

 • Osta oma asunto. Tilastojen valossa omistusasuminen tulee pitkällä aikavälillä vuokra-asumista halvemmaksi. Kuukausivuokran hinnalla lyhentää suurempaakin lainaerää, ja asuntoa myydessä voit tehdä vielä voittoakin. Toki tämä edellyttää, että ostat kohtuuhintaisen asunnon hyvällä sijainnilla.
 • Kilpailuta asuntolainasi. Vaikka et olisi muuttamassa, voit silti kilpailuttaa asuntolainasi säännöllisin väliajoin. Pankkien marginaalit ovat saattaneet laskea lainan ottamisen jälkeen huomattavastikin.
 • Muuta pienempään asuntoon. Jos kodissasi on ylimääräisiä huoneita tai käyttämätöntä tilaa, vaihda se pienempään. Säästät lämmityskustannuksissa, kalusteissa sekä asunnon hinnassa tai vuokrassa.
 • Lämmitä kotia maltilla. Vältä sähkölämmitystä ja pidä kodin lämpötila 20 asteen tietämissä. Säästät lämmityskuluissa ja saat kaupan päälle terveellisemmän huoneilman.
 • Keskitä ja kilpailuta vakuutukset. Monet vakuutusyhtiöt tarjoavat vakuutusten keskittäjälle mittavia alennuksia. Muista myös reippaasti sisällyttää joka ikinen kotona rikkoutunut vekotin kotivakuutuksen piikkiin – yrittänyttä ei laiteta!
 • Kilpailuta sähkösopimus. Sähkön hinnoissa on eroja, ja etenkin omakotiasujilla sähkön pienetkin hintaerot kumuloituvat vuositasolla merkittäviksi.
 • Opettele säästämään sähköä. Sammuta tarpeettomat valaisimet ja katkaise laitteiden virta esimerkiksi kytkimellä varustetusta jatkojohdosta valmiustilan välttämiseksi.
 • Aseta jääkaapin lämpötila noin +5 asteeseen ja pakastin -18 asteeseen. Sulata kylmälaitteet säännöllisesti, sillä niihin kertynyt jää lisää energiankulutusta.
 • Jos olet ostamassa uutta jääkaappia tai pakastinta, panosta mahdollisimman hyvään energialuokkaan. Jos pakastin tai jääkaappi on jo parikymmentä vuotta vanha, vaihda se suosiolla uuteen.
 • Käytä pesukoneessa aina energiansäästöohjelmaa. Muista puhdistaa nukkasihti, sillä sen tukkeutuminen lisää koneen energiankulutusta. Vältä turhaa pyykkäämistä – usein tuuletus riittää kerran tai pari käytetylle vaatteelle.
 • Kuivata pyykit mieluiten ulkona ja vältä kuivurin käyttöä viimeiseen asti.

Kodin sisustus ja remontointi

 • Opettele nikkaroimaan. Kodin pikku remontteihin tai pintojen entraamiseen ei välttämättä tarvita kallista ammattimiestä. Esimerkiksi YouTube on täynnä suomenkielisiä opasvideoita vaikkapa tapetointiin tai maalaustöihin. Muista kuitenkin jättää sähkö- ja putkityöt ammattilaiselle.
 • Hoida eristys kuntoon. Vanhassa talossa ikkunat, ovet sekä katon ja lattian rajat saattavat olla tuulisia paikkoja. Niiden eristäminen onnistuu keneltä tahansa, ja varttitunnin työn avulla saatat säästää vuositasolla isojakin summia.
 • Käytä luovuuttasi. Kodin ilmettä saa uudistettua helposti ilman tuhansien eurojen remontteja: kuluneet pinnat ja huonekalut voi maalata ja virttyneen sohvan voi verhoilla itse vaikkapa kirpparilta löytyneellä sänkypeitolla ja tyyliin sopivilla tyynyillä. Netistä löytyy aiheen tiimoilta valtavasti vinkkejä.
 • Sisusta innovatiivisesti. Sinkkiämpäreistä tehdyt lampunvarjostimet ja jätelavoista kyhätyt sohvakalusteet ovat nyt viimeisen päälle trendikkäitä. Ala tarkastella ympäristöäsi tee-se-itse -sisustajan silmin ja anna taiteellisen puolesi päästä valloilleen.
 • Älä ota paineita, vaikka kotiasi ei kelpuutettaisi sisutuslehden sivulle. Kodissa on tarkoitus viihtyä – jos mikään sen osanen ei ole varsinaisesti rikki tai hankaloita elämää, ei remonteille ole tarvetta.
Kuva perheestä säästämässä

Lapset ja nuoret

 • Osta lasten vaatteet käytettyinä. Lapset kasvavat nopeasti, joten hyväkuntoista tavaraa riittää kirppareilla ja nettihuutokaupoissa.
 • Osta myös lelut käytettyinä. Pesu ja desinfiointi tekevät leluista turvallisia pikkulapsellekin.
 • Älä lähde mukaan kilpavarusteluun. Jos lapsi haluaa jonkin uuden hittilelun väen vängällä, laita hänet ansaitsemaan siihen vaadittu raha esimerkiksi mummolle tehdyillä kotitöillä. On myös terveellistä opettaa lapselle turhan materialismin haitallisuutta.
 • Leikkaa itse pienten lasten hiukset. Lapsen kampaamokäynnit ovat suhteellisen turhia menoeriä. Poikien tukat on helppo leikata leikkurilla ja tytöille riittää yksinkertainen ja siisti malli – lapset harvoin kiinnittävät huomiota omiin tai leikkitovereidensa kampauksiin.
 • Pidä karamellien ja jätskien ostaminen minimissä. Kalliiden herkkuostosten sijasta voitte leipoa yhdessä pullat, piirakat ja keksit.
 • Vältä kalliita eineksiä kiireessäkin. Jos lapsiperheen arki on hektistä, tee viikonloppuna ruokaa isoja eriä pakastimeen. Näin arkipäivän ateriat ovat lämmitystä vaille valmiita.
 • Hyödynnä lasten urheiluharrastuksissa yleishyödyllisten yhdistysten toimintaa.
 • Anna lapselle omaa aikaasi. Yhdessäolo on usein parasta ajanvietettä sekä lapsellesi että itsellesi. Se on myös täysin ilmaista.

Matkustaminen

 • Hyödynnä matkan varaamisessa Airbnb:tä sekä muita vastaavia asunnonvuokrausjärjestelmiä. Asunnossa majoittuminen on yleensä hotellimajoitusta edullisempaa etenkin perheen kanssa matkustettaessa. Voit myös vuokrata oman kotisi matkan ajaksi.
 • Varaa majoitus kohteesta, jossa voit laittaa itse ruokaa. Jos syöt perheesi kanssa koko viikon jokaisen aterian ulkona, kuluu ruokailuun valtava määrä rahaa.
 • Jos pystyt, varaa ensin matka ja ano vasta sen jälkeen lomaa. Lentolippujen hinnoissa on valtavia eroja, ja jo muutama päivä saattaa merkitä satojen eurojen säästöjä.
 • Tarkista, onko sinulla jo automaattisesti matkavakuutus joko ammattiliiton jäsenyyden tai luottokortin myötä. On turhaa maksaa päällekkäisistä vakuutuksista.
 • Vältä suurimpia turistirysiä. Niiden ulkopuolelta löydät aidompaa kulttuuria ja elämänmenoa, ja myös paljon maltillisemman hintatason.
 • Seuraa missä tahansa matkaillessasi paikallisten esimerkkiä. Olipa kyse sitten ostosten teosta tai ravintolassa syömisestä, kannattaa ne tehdä siellä, missä paikallisetkin. Usein myös suora kysyminen auttaa – yleensä ihmiset ovat iloisia saadessaan jakaa hyviä vinkkejä ja estää matkailijoita tulemasta huijatuksi.
 • Jos lentosi myöhästyy tai perutaan, muista hakea sinulle kuuluvat korvaukset.

Auton ostaminen ja autoilu

 • Älä osta uutta autoa! Auton arvo romahtaa saman tien, kun ajat sen ulos autoliikkeestä. Tuliterän auton ostaminen onkin eräs parhaista tavoista heittää rahaa kankkulan kaivoon.
 • Vertaile autoa ostaessasi sen ylläpitokuluja ja varaosien hintoja. Toisten autojen huoltaminen tulee selvästi toisia merkkejä kalliimmaksi.
 • Osta auto joko omilla rahoillasi tai mahdollisimman edullisella rahoituksella. Ole huolellinen autolainoja vertaillessasi, sillä autokaupat sekä lainafirmat käyttävät edelleen mainospuheissaan melko epäselvää kieltä.
 • Opettele taloudellinen ajotapa. Aja rauhallisesti ja pidä kaasujalka kevyenä.
 • Vähennä auton käyttöä. Jos mahdollista, ota käyttöön kimppa-autosopimus tai vaihda auton käyttö julkisiin kulkuneuvoihin ja polkupyöräilyyn.
 • Vertaa, mikä on alueesi edullisin huoltopalvelu. Onko autosi pakko huollattaa merkkihuoltamossa? Mieti, paljonko merkkihuoltaminen todella vaikuttaa autosi jälleenmyyntiarvoon.
 • Opettele tekemään pikkuhuollot sekä vaihtamaan renkaat itse.

Internet, liittymät, suoratoistopalvelut

 • Kilpailuta operaattorisi sekä internetin että puhelinliittymän osalta. Operaattorit voivat antaa hyvälle tinkijälle tuntuviakin alennuksia.
 • Mieti tarkkaan suoratoistopalveluiden tarpeellisuus. Tuleeko sinun todella katsottua esimerkiksi elokuvia monesta eri palvelusta? Vertaile suoratoistopalvelut ilmaisten kokeilujaksojen avulla ja valitse sen jälkeen listalta se, joka vastaa makuasi parhaiten.
 • Vältä soittamasta maksullisiin numeroihin. Monien yritysten kanssa asiat saa hoidettua myös sähköpostin tai oman käyttäjätilin kautta.
 • Älä turhaan päivitä vanhaa puhelinta uuteen malliin, jos edellinen toimii. Pidä sama periaate myös jälkikasvun kanssa – ruinauksista huolimatta.
 • Jos sinulla on ulkomailla asuvia sukulaisia tai ystäviä, hoida kommunikointi WhatsAppin tai Skypen kautta. Ulkomaanpuhelut voivat tulla kalliiksi sekä soittavalle että vastaanottavalle osapuolelle.

Kuntoilu

 • Valitse kuntoilumuodoksi edullinen, mutta myös mieleinen laji. Älä maksa kalliita jäsenmaksuja salille tai tanssitunneille, jos niillä käyminen on pakkopullaa tai jätät vuorosi usein väliin.
 • Vertailu kuntosalikorttien hintoja. ”Halpasali” saattaa tarjota käytännössä samat puitteet kuin kallis trendisalikin – jos kyse on siis puhtaasti kuntoilusta eikä vain salilla näyttäytymisestä.
 • Hyödynnä työmatkaliikunta. Jos pystyt, tee työmatkasi pyörällä tai kävellen.
 • Opettele treenaamaan kotona. YouTube on täynnä videoita, joiden parissa teet esimerkiksi tehokkaan kahvakuula- tai kehonpainotreenin.
 • Jos haluat treenata voimaharjoittelua, saa painoja ja muita tarvikkeita käytettyinä erittäin edullisesti. Sama pätee kuntopyöriin ja juoksumattoihin.
 • Muista luonnossa liikkumisen hyödyt. Suomalainen luonto sekä laajat jokamiehenoikeudet tarjoavat valtavasti mahdollisuuksia patikointiin ja muihin elämyksiin. Maastamme löytyy myös suuri määrä ilmaisia autiotupia sekä laavuja.

Alkoholi, tupakka ja uhkapelit

 • Lopeta tupakointi. Säästät valtavan määrän rahaa sekä terveyttäsi.
 • Käytä alkoholia kohtuudella ja vältä baareissa käyntiä. Yhden baarista ostetun keskinkertaisen viinipullon hinnalla saat ostettua Alkosta laadukkaan vuosikertaviinin tai vaihtoehtoisesti päivän ruokaostokset.
 • Jätä uhkapelit väliin. On totta, että jotkut pokeriammattilaiset tienaavat pelaamalla miljoonasummia. Vielä todempaa kuitenkin on, että talo voittaa aina.

Sekalaiset rahan säästövinkit

 • Käytä kirjastoja, olipa kyseessä kirjojen lukeminen, lehtien selailu tai musiikin kuuntelu. Kirjastoista löytyy myös elokuvia sekä e- ja äänikirjoja.
 • Hyödynnä oppilaitosten opiskelijoiden tekemät harjoitustyöt: esimerkiksi kampaamotyöt tai hieronnat.
 • Yksinkertaista elämääsi. Esimerkiksi KonMari-metodin avulla karsit ympäriltäsi kaiken ylimääräisen, ja lopputuloksena jäljelle jää vain aidosti onnea tuottavat asiat.
 • Pidä erityistä huolta hampaistasi. Hammasremontit saattavat olla todella hinnakkaita, joten tiukkapipoinen hampaiden lankaus ja puhdistus kannattaa ottaa rutiiniksi.

Muista myös, että aivan kaikesta ei tarvitse säästää – esimerkiksi elämänilosta. Jos elät pääsääntöisesti säästäväisyyden oppeja noudattaen, voit hyvällä omallatunnolla sallia itsellesi myös ajoittaista hemmottelua.