Paras luottokortti

Luottokortti on tärkeä apuväline arkielämässä sekä ulkomaanmatkoilla. Suomessa valtaosa kaikesta maksamisesta tehdään kortilla, ja esimerkiksi hotellien ja autojen vuokraus on ilman luottokorttia lähes mahdotonta.

Erilaisia luottokortteja on tarjolla valtava määrä, ja niiden ominaisuudet poikkeavat toisistaan yllättävän paljon. Vertailumme avulla näet, minkä kortin avulla saat itsellesi eniten etuja.

Miten luottokortit eroavat toisistaan?

Luottokorteissa on nykyään paljon rahanarvoisia lisäominaisuuksia varsinaisen luotto-ominaisuuden lisäksi. Kortteja käyttämällä voi esimerkiksi kerätä bonuspisteitä, joita voi käyttää moniin eri tarkoituksiin. Joidenkin luottokorttien mukana tulee automaattisesti matkavakuutus tai pääsy lentokenttien lounge-tiloihin.

Kaikki edut eivät kuitenkaan ole yhtä hyödyllisiä jokaiselle kortin käyttäjälle. Luottokortti tai -kortit kannattaa siis valita harkintaa käyttäen, etenkin jos korttiin sisältyy kuukausimaksu tai muita kuluja.

Neljä suosituinta luottokorttia

Revolut

Revolut Prepaid-kortti ja pankkitili

 • Täysin ilmainen
 • Nykyaikainen ja helppokäyttöinen käyttöliittymä
 • Käy kauppaa osakkaille ja hyödykkeillä
 • Korvaa perinteisen suomalaisen pankin

Revolut on MasterCard Prepaid -kortti, jonka avulla voit maksaa ostoksia sekä nostaa rahaa missä päin maailmaa tahansa yli 150 valuutassa. Revolutin kautta saat ilmaisen eurooppalaisen IBAN-tilin, ja voit myös lähettää ilmaiseksi rahaa ulkomaille. Revolut Standard on täysin ilmainen. Tilin saa hankittua muutamassa minuutissa netin kautta.

Revolut-luottokortti on saatavilla myös maksullisena Premium- (hinta 7,99 €/kk) ja Metal (hinta 13,99 €/kk) -versioina. Näihin molempiin versioihin sisältyy ilmainen matka- ja matkatavaravakuutus sekä pääsy lukuisiin lentokenttien loungeihin ympäri maailmaa. Lisäksi Revolut Metal-kortilla tehdyistä ostoksista saa 0,1 – 1 % cashback-etua kaikista korttimaksuista.

Erityistä: koska Revolut ei ole varsinainen luottokortti, sen voi hankkia myös ilman luottotietoja.

Vuosimaksu: 0 €
Ilmainen matkavakuutus: ei
Käteisnostomaksut: ei
Ikäraja: 18 vuotta
Kuukausimaksu: 0 €, 7,99 € tai 13,99 €

Lue lisää Revolut-kortista täältä.

Avaa Revolut-tili tästä!

Komplett Bank

Komplett Bank Mastercard

 • Ei vuosimaksua
 • Bonuksia ja etuja kaikista ostoista
 • Maksuttomat käteisnostot
 • Jopa 50 päivää korotonta maksuaikaa

Komplett Bankin luottokortti on MasterCard. Myös Komplett Bankin korttiin on liitetty bonuspistejärjestelmä, jonka avulla saa kerättyä pisteitä jokaisesta kortilla tehdystä ostoksesta. Pisteitä voi käyttää laskujen maksamiseen. Komplett Bankin kortille saa 50 vuorokautta korotonta maksuaikaa.

Myös Komplett Bankin luottokorttiin kuuluu ilmainen matka- ja peruutusvakuutus. Vakuutus kattaa kortinhaltijan sekä hänen perheensä tai kolme ystäväänsä enintään 45 päivän matkoilla. Matkan kustannuksista on tällöin katettava vähintään 50 % Komplett Bankin kortilla.

Vuosimaksu: 0 euroa
Luottoraja: 5 000 euroa
Vuotuinen nimelliskorko luotolle: 19,44 %
Ilmainen matkavakuutus: kyllä
Käteisnostomaksut: ei
Ikäraja: 23 vuotta
Kuukausimaksu: ei

Hae korttia tästä!

Lue lisää Komplett Bank Mastercard -kortista.

Bank Norwegian

Bank Norwegianin luottokortti on Visa-kortti, jonka saa haettua netin kautta. Kortin erikoisominaisuus on pistejärjestelmä, jonka avulla korttia aktiivisesti käyttävä saa lentopisteitä Norwegian-lentoyhtiön lennoille. Korttiin kuuluu myös ilmainen matkavakuutus sekä peruutussuoja, jos matka on maksettu Bank Norwegianin kortilla.

Bank Norwegian -kortin luotolle saa korotonta maksuaikaa maksimissaan 45 vuorokautta. Tämän jälkeen luotosta alkaa juosta 19,99 % korko.

Vuosimaksu: 0 euroa
Luottoraja: 10 000 euroa
Vuotuinen nimelliskorko luotolle: 19,99 %
Ilmainen matkavakuutus: kyllä
Käteisnostomaksut: ei
Ikäraja: 23 vuotta
Kuukausimaksu: ei

Lue lisää Bank Norwegian -luottokortista.

N26

N26 on ilmainen mobiilipankkitili, johon kuuluu Mastercard-pankkikortti. Kortista on olemassa myös kaksi maksullista versiota. N26-tilin saa avattua ilmaiseksi netin kautta.

N26-kortilla voi maksaa ostoksia sekä nostaa rahaa eurooppalaiselta IBAN-tililtä. Kaikkia tilin ominaisuuksia hallinnoidaan kännykän kautta, ja ohjelmiston avulla voi seurata tarkasti omaa kulutusta sekä esimerkiksi säästää jotain tiettyä tavoitetta varten ”korvamerkitylle” säästötilille.

Maksullisissa N26-versioissa (N26 You:n hinta 9,90 €/kk ja N26 Metal-kortin hinta 16,90 €/kk) kuukausihintaan sisältyy matkavakuutus sekä rajattomat ilmaiset käteisnostot euroissa sekä muissa valuutoissa. N26 Metal-korttiin sisältyy lisäksi muita vakuutuksia, kuten esimerkiksi tapaturmavakuutus sekä matkapuhelinvakuutus.

Vuosimaksu: 0 euroa
Ilmainen matkavakuutus: ei
Käteisnostomaksut: ei
Ikäraja: 18 vuotta
Kuukausimaksu: 0 €, 9,90 € tai 16,90 €

Lue lisää N26-kortista.

Luottokortin käyttäminen on järkevää

Luottokortilla maksaminen on usein turvallisin vaihtoehto nettiostoksia tehdessä. Jos et esimerkiksi saa tilaamiasi tavaroita, voit saada korvausta luottokorttiyhtiöltä. Jos taas varaat esimerkiksi lennon luottokortilla ja lentoyhtiö menee konkurssiin, korvaa luottokorttiyhtiö lentosi hinnan.

Ulkomailla kannattaa aina käyttää luottokorttia käteisen sijasta. Jos joku varastaa käteisesi, et taatusti saa sitä enää takaisin. Varastettua luottokorttia ei taas välttämättä pysty käyttämään lainkaan ilman PIN-koodia tai muita suojauksia, ja jos pystyy, voidaan ostot jäljittää. Kun ilmoitat varkaudesta heti luottokorttiyhtiölle, saat täyden korvauksen varastetulla kortilla tehdyistä ostoksista.

Luottokortti vai yhdistelmäkortti?

Luottokortti tarkoittaa Credit-korttia, jonka käyttäjä saa ostoksiinsa luottoa eli lainaa kortin myöntäneeltä yhtiöltä. Luottokortilla tehtyjä ostoksia ei siis makseta tilillä olevalla rahalla vaan erillisellä luotolla, joka täytyy maksaa takaisin.

Luottokortilta otettu laina ei kuitenkaan ala heti juosta korkoa, vaan yleensä luottokorttiostoksiin saa korotonta maksuaikaa 30 – 50 päivää. Jos luottoa ei kuitenkaan maksa ajoissa takaisin, alkaa luottosumma kasvaa korkoa normaalin lainan tapaan.

Yhdistelmäkortti on nimensä mukaisesti kahden korttityypin – pankki- ja luottokortin – yhdistelmä. Yhdistelmäkortilla voi maksaa ostokset joko suoraan omalta pankkitililtä tai luotolla, tapauskohtaisesti oman valinnan mukaan.

Yhdistelmäkorttien etu on niiden monikäyttöisyys. Esimerkiksi monet pankit suosittelevat asiakkailleen ensisijaisesti yhdistelmäkorttia, sillä useampaa korttia käytettäessä on aina suurempi riski hukata niistä jokin.

Yhdistelmäkortit käyvät nykyään jo useimpiin automaatteihin ja maksupäätteisiin ympäri maailman, mutta joissain maissa niiden kanssa voi tulla ongelmia. Jotkut paljon matkustavat ihmiset haluavatkin juuri tästä syystä erilliset Credit- ja Debit-Prepaid kortit.

Valitako Visa vai MasterCard?

Visa ja MasterCard ovat tunnetuimpia luottokorttiyhtiöitä, mutta myös American Express sekä Diners Club myöntävät luottokortteja ja toimivat maksukorttimaksujen välittäjinä.

Käytännössä luottokorttiyhtiön tai maksujenvälitysjärjestelmän valinnalla ei ole suurta merkitystä. Jokainen edellä mainittu yhtiö on turvallinen ja luotettava – ainoa merkittävä ero on, monessako paikassa voit maksaa kyseisellä kortilla.

Suurin osa suomalaisten käyttämistä luottokorteista on joko Visan tai MasterCardin kortteja. MasterCard on näistä hivenen vanhempi, sillä se perustettiin Yhdysvalloissa vuonna 1966 ja Visa vuonna 1970. Molemmat kortit toimivat automaattikäytössä yli 200 eri maassa, ja maksupäätteitä löytyy molemmille korteille kymmeniä miljoonia.

Vinkkejä luottokortin turvalliseen käyttöön

Luottokortin käyttö on pääasiallisesti hyvin turvallista. Luottokortin käyttäjällä on kuitenkin suuri vastuu, sillä omasta huolimattomuudesta aiheutuvia rahanmenetyksiä ei välttämättä korvata.

Kootut vinkit luottokortin käyttäjälle:

1. Älä kirjoita tunnuslukua mihinkään ylös, vaan opettele se ulkoa. Jos sinun on aivan pakko kirjata korttisi tunnusluku johonkin, tee se tavalla, jota kukaan ulkopuolinen ei voi ymmärtää. Voit esimerkiksi tallettaa puhelinmuistioosi tekaistun numeron, jonka loppuosa on tunnuslukusi.

2. Pidä huolta, etteivät sivulliset näe näppäilemääsi tunnuslukua. Jos automaatin tai maksupäätteen lähellä on ihmisiä, suojaa näppäimistö kädelläsi. Se ei ole epäkohteliasta.

3. Pidä itsesi ajan tasalla maksutapahtumista ja katevarauksista verkkopankin kautta. Jos näet jotain epäilyttävää, ota heti yhteys luottokorttifirmaasi.

4. Jos käteisautomaatissa tai maksulaitteessa on jotain outoa tai tavallisuudesta poikkeavaa, älä käytä laitetta. Kyseessä saattaa olla laite, joka skimmaa eli kopioi luottokorttisi.

5. Verkko-ostoksia tehdessäsi varmistu aina, että olet oikealla sivulla etkä huijausmielellä tehdyllä kopiosivulla. Tarkista myös, että osoite alkaa kirjaimilla ”https”, sillä silloin sivu on salattu. Jos ostospaikka on uusi, googlaa sen käyttäjäkokemukset ennen maksun tekemistä.

6. Käytä virustorjuntaohjelmaa äläkä maksa julkisissa Wifi-verkoissa ilman VPN-yhteyttä. Varmista myös, että selaimesi ja käyttöjärjestelmäsi on ajan tasalla niin tietokoneella kuin mobiililaitteillakin.

Luottokorttivelkojen ja osamaksujen yhdistäminen

Joskus voi käydä niin, että luottokorttilaskua kertyy useammalle kortille. Samaan aikaan sinulla voi olla myös osamaksuja tai pikavippejä. Usean yksittäisen lainan lyhentäminen voi olla haastavaa, mikäli korot ovat suuret tai omassa elämässä tapahtuu jotain odottamatonta, kuten palkan pienentyminen tai täysi työttömyys.

Paras keino välttää tiukka tilanne luottokorttilaskujen kanssa on käyttää korttisaldoa vain sen verran, että sen pystyy lyhentämään korotta aina seuraavan kuukauden alussa palkastaan. Toiseksi tehokkainta on maksaa olemassa olevat velat mahdollisimman nopeasti pois.

Mikäli tilanne on todella tiukka, luottokorttivelkojen ja muiden lainojen yhdistely yhdeksi uudeksi edullisemmaksi lainaksi voi olla hyvä ratkaisu. Tämä siis tarkoittaa käytännössä sitä, että keräät kaikkien nykyisten luottokorttiesi, osamaksujesi ja vippiesi saldot yhteen ja haet yhtä yhdistelylainaa, jolla maksat kaikki nykyiset velkasi pois. Katso kaikki yhdistelylainat tästä artikkelista ja lue aiheesta lisätietoa, niin löydät sopivan pankin yhdistelyä varten ja voit tehdä viisaita ratkaisuja.

Velkojen yhdistely on monelle erityisen kannattavaa vuonna 2021, kun Suomessa on voimassa väliaikainen rahaluottojen 10 prosentin korkokatto, joka ei kuitenkaan koske luottokortteja eikä osamaksuja. Sinulla voi siis olla vastikään otettua luottokorttilainaa ja osamaksuja reilusti yli 20% korolla, jotka voisit yhdistää korkeintaan 10 prosentin yhdistelylainaksi.

Usein kysyttyjä kysymyksiä luottokorteista

Mitä teen, jos luottokortti katoaa tai varastetaan?

Kun huomaat luottokorttisi kadonneen, soita ensimmäiseksi kortin myöntäneen yhtiön tai pankin ilmoittamaan sulkunumeroon. Löydät numerot helposti netistä. Kun olet tehnyt ilmoituksen kortin katoamisesta, et ole enää sen jälkeen vastuussa luottokortilla tehdyistä ostoksista. Jos kortti varastetaan, kannattaa siitä tehdä myös rikosilmoitus.

Kuka voi hakea luottokorttia?

Luottokorttia voi hakea kuka tahansa täysi-ikäinen henkilö, jolla ei ole maksuhäiriömerkintöjä. Osa luottokorttiyhtiöistä kuitenkin myöntää kortin vain yli 20- tai 23-vuotiaalle hakijalle. Luottokortin voi saada pienituloinenkin, sillä korteille voi asettaa erilaisia luottorajoja. Myös opiskelija tai eläkeläinen voi saada luottokortin.

Mikä on valuuttamaksu?

Valuuttamaksu saatetaan periä luottokortilta silloin, jos korttia on käytetty muuta valuuttaa kuin euroa käyttävässä maassa. Kaikki luottokorttiyhtiöt eivät peri valuuttamaksua. Jos matkustat paljon, kannattaa tämä huomioida korttia hankittaessa.

Mikä on katevaraus?

Katevaraus on luottokorttimaksuille tehtävä etukäteisvaraus. Esimerkiksi hotellit tai autovuokraamot voivat tehdä kortille katevarauksen mahdollisten vahinkojen varalta. Jos vahinkoja ei satu, katevaraus poistetaan ilman veloitusta. Joskus hotellit tekevät katevarauksen koko huonevarauksen summasta ja veloittavat summan vasta sitten, kun vieras saapuu paikalle.

Komplett Bank Mastercard

 • Ei vuosimaksua
 • Bonuksia ja etuja kaikista ostoista
 • Maksuttomat käteisnostot
 • Jopa 50 päivää korotonta maksuaikaa