Mies puhelin kädessä miettii liittymän hintaa ja tarjousta

Vertaa puhelinliittymät ja löydä parhaat tarjoukset

Mies puhelin kädessä miettii liittymän hintaa ja tarjousta

Kilpailu puhelinoperaattorien kesken on kovaa ja taistelu asiakkaista arkipäivää. Puhutaan 4G:stä ja tulevaisuudessa tulevasta 5G:stä, sekä erilaisista nopeuksista ja hyödyistä. Jokainen puhelinoperaattori haluaa lähtökohtaisesti myydä asiakkaalle oman lippulaivatuotteensa, joka on nykyisin Suomessa muotoa ”Rajattomasti kaikkea”. Tällä tarkoitetaan rajoittamatonta määrää puheluita, tekstiviestejä ja netin käyttöä erilaisin nopeuksin. Osa operaattoreista tarjoaa jopa 600 Mb/s nopeudella nettiä. Tämän merkitys on käytännössä hyvin marginaalinen: mainittu nopeus on mahdollista saavuttaa vain hyvin harvoilla päätelaitteilla ja tarkoin valitulla sijainnilla. Tekstiviestien merkitys on hyvin marginaalinen erilaisten pikaviestipalveluiden ollessa nykyisin erittäin suosittuja. Tästä tunnetuimpana esimerkkinä voitaneen pitää WhatsAppia.

Puhelinliittymävertailu 2019

Parhaat liittymätarjoukset

Operaattorien väliset erot yleensä tulevat EU- ja ETA-alueella käytettävän datan määrästä, sekä datan käytöstä Pohjoismaissa ja Baltiassa. Operaattorien, kuten Telian, Elisan ja DNA:n, intoa myydä asiakkailleen juuri näitä ”Rajattomasti kaikkea”-paketteja ymmärtää sitten kun tajuaa mitä he oikeasti myyvät: tilaa verkostaan, johon uuden asiakkaan lisääminen ei käytännössä tuo juurikaan kustannuksia. Uusi asiakas on operaattorille siis lähes täyttä katetta. Tästä syystä operaattorit ovat valmiita maksamaan huimia palkkioita ständimyyjille jotka myyvät liittymiä asiakkaille.

Arvokkainta heille on saada numeronvaihtajia kilpailijoilta itselleen. Usein kuitenkin vanha operaattori saa tästä tiedon ja soittaa lakisääteisen peruutusoikeuden nojalla 14 vuorokauden sisään ja tarjoaa parempaa tarjousta kuin kilpailija juuri tarjosi. Mikäli sama tapahtuu ständillä tai liikkeessä, on tämä aikaikkuna viisi (5) työpäivää, eli arkipäivää. DNA:lla tiettävästi toimitaan siten, että asiakkaalle, joka on vaihtanut liittymää, saa soittaa kolmen (3) arkipäivän ajan yrittäessä saada asiakasta takaisin.

Operaattoreiden välinen kilpailu pitää hinnat edullisina

Kilpailu on kovaa ja asiakkaan arvo operaattorille suuri. Tämä on johtanut toinen toistaan parempiin tarjouksiin ja alempiin hintoihin. Osa operaattoreista, kuten Elisa tarjoaa asiakkailleen jopa 60 euron lahjakortteja S-ryhmän liikkeisiin, mikäli asiakas vaihtaa liittymänsä heille kilpailijalta. Kilpailu on siis todella kovaa.

Nainen surfaa netissä matkapuhelimella

Artikkelin kirjoitushetkellä on saatavilla seuraavia tarjouksia rajattomista paketeista eri operaattoreilta: Telia tarjoaa erikoistarjouksena alle 28-vuotiaille Rajaton 200 Mbit/s -pakettiaan hintaan 19,90€/kk sisältäen 15 Gt/kk verran datankäyttöä EU/ETA-maissa. Tämän normaalihinta on kuitenkin 29,90€/kk. Elisalta sen sijaan saa vastaavan 150 Mbit/s nopeudella hintaan 29,90€/kk sisältäen 10 Gt/kk verran datankäyttöä EU:ssa. Elisa tarjoaa tämän liittymän alle 26-vuotiaille 22,90€/kk hintaan. DNA tarjoaa oman ”DNA Nopea 4G Rajaton”-liittymänsä 100 Mbit/s nopeudella hintaan 27,90€/kk. Tähän liittymään kuuluu EU:ssa netin käyttöä 10 Gt verran. On huomattava, että Telian liittymissä sekä Elisan yli 100 Mb/s nopeudella toimivissa liittymissä, on liittymää mahdollista käyttää samoin tavoin kuin Suomessa mikäli liittymää käytetään Pohjoismaissa tai Baltiassa. DNA:lla tätä ominaisuutta ei ole, vaan käyttö luetaan EU:n sisäiseen käyttöön.

Huomionarvoista on se, miten erilaisia nopeuksia luvataan, ja kuinka niillä pyritään nostamaan hintaa. Kuitenkin harvassa paikassa päästään tosiasiallisesti luvattuihin nopeuksiin. Kokemuksiini perustuen halvimman hinnan saa ständiltä. Usein ständiltä ostettuun puhelinliittymään saa myös kylkiäisiä ja saat luultavasti entistä paremman hinnan mikäli oletkin aikeissa vain kilpailuttaa liittymäsi hinnan, etkä ole tosiasiallisesti vaihtamassa operaattoria.

Halvin puhelinliittymä netillä

Miltä operaattorilta sitten kannattaa ottaa liittymä, jos haluaa vain netin esimerkiksi WhatsAppin käyttöä varten ja hoitaa kaiken kommunikaation ja Wi-Fi:n välityksellä? Mikäli käytät hyvin vähän dataa, niin operaattoreilta on saatavilla vain nettipaketin sisältäviä liittymiä. Lisäksi mikäli pysyttelet pitkälti Suomessa, etkä reissaa juurikaan niin tämä liittymätyyppi voi sopia hyvin juuri sinulle.

Ne ovat erityisen käteviä mikäli et jaksa juosta erilaisten tarjouksien perässä ständien välillä ja mikäli puhelimenkäyttösi rajoittuu pitkälti vain WhatsAppin kautta kommunikointiin ja Wi-Fi:n kautta netin käyttämiseen. Erityisen aggressiivisesti ja suurella markkinointibudjetilla kyseistä pakettia ajaa tällä hetkellä Moi-mobiili, jonka mainoksiin niin radiossa, televisiossa, kaduilla kuin kauppakeskuksissa ständimyyjineen ei voi olla huomaamatta. Etenkin DNA:n ostaessa Moi-mobiilin itselleen lisääntyi sen markkinointi entistäkin enemmän. Alla listattuna esimerkkejä hinnoista eri operaattorien välillä:

Puhelinliittymän yleisin netin nopeus

Useimmissa liittymissä nopeutena on 1 Mb/s, pois lukien Telia, joka tarjoaa ainoastaan 0,256 Mb/s nopeutta. Lisäksi huomionarvioista on se, että Moi-mobiili on ainoa joka määrittelee datan määrää Suomessa. Toki siirtonopeus Moi-mobiililla verrattuna kilpailijoihinsa on erilainen, jopa 100-kertainen, mutta kilpailevien operaattorien etuna lienee datan rajaton käyttö Suomessa. Mikäli reissuja ulkomaille tulee vähänkin ja dataa käytettyä, tai käyttää Moi:lla dataa yli 4 Gt, niin on hyvin todennäköistä että muiden operaattorien tarjoama menee heittämällä ohitse. Moi:n eduksi on kuitenkin todettava joustavuus: heiltä voi ottaa vaikka koko perheelle simit ja jakaa dataa perheenjäsenten välillä. Esimerkiksi 5-henkinen perhe ottaa kaikille perheenjäsenille edellä mainitun 4 Gt paketin, eli yhteensä 20 Gt dataa/kk koko perheen käytettäväksi. Sillä ei ole tosiasiallisesti väliä kuinka datamäärää jakautuu käyttäjien kesken.

Sateelliittikuvaa avaruudesta

Edellä mainitut tarjoukset on löydetty operaattorien nettisivujen kautta. On huomattava että parhaan hinnan saa usein kun sitä vähiten odottaa, eli erilaisista kampanjoista ständeiltä tai myymälöistä. Oma-aloitteisuudella ja viisaalla vertailulla pärjää siis tässäkin parhaiten! Lisäksi oikean operaattorin löytäminen on vähäsen makuasia, toinen tykkää toisesta ja kuuluvuusalueissa on eroa. Etenkin Tampereen seudulla poistuessa Kauppiin lenkille pätkäisee netti usein melkoisen ikävästi, oli liittymä miltä tahansa operaattorilta. Rahakone.fi kiittää artikkelin kirjoittamisen apuna toiminutta ständimyyjää. Hänen avullaan artikkeliin on pystytty sisällyttämään tarkempia tietoja puhelinliittymätarjouksista.