Vertaa puhelinliittymät ja löydä parhaat tarjoukset

Milloin viimeksi kilpailutit puhelinliittymäsi? Jos edellisestä kerrasta on ehtinyt jo vierähtää tovi, kannattaa kaivaa edellinen puhelinlasku esille. On erittäin todennäköistä, että löydät tämän sivun neuvojen avulla itsellesi halvemman vaihtoehdon.

Parhaan puhelinliittymän valinta ei ole aivan yksinkertaista. Toiselle halvin liittymä voi olla toiselle se kallein, sillä edullisuus riippuu puhelimen käytöstä. Vertailun avulla löydät helposti parhaan ratkaisun eri operaattorien kaikenkirjavista liittymävaihtoehdoista. Kannattaa myös lukaista läpi vinkkimme edullisimman puhelinliittymän valintaan.

Puhelinliittymävertailu 2021

Ajankohtaiset liittymätarjoukset

1. Telia

  • Hinta Alk21,90 €/KK
  • Rajaton netti kotimaassa. Ei datakattoa
  • Netin käyttö ja roaming EU/ETA-maissa, Baltiassa ja Pohjolassa sisältyy hintaan

2. MOI

  • 4G liittymä nyt vain 6 euroa/kk
  • 100 Mbit/s, 4Gt dataa
  • Hyvä vaihtoehto jos ei tarvitse rajatonta datapakettia

3. Saunalahti

  • Saunalahti Huoleton Ultra 5G liittymä
  • 1000Mbit/s rajaton käyttö
  • 49,90€/kk + 4,90€ avausmaksu

Miten valita paras puhelinliittymä?

Suomesta löytyy valtaisa määrä puhelinoperaattoreita, ja jokaisella niillä on valikoimissaan pitkä liuta erilaisia liittymätyyppejä. Ei ole ihme, että monelta kuluttajalta meneekin liittymää valitessa sormi suuhun. Harva meistä myöskään taitaa sujuvasti alan ammattijargonia. Liian usein sukkelasanainen myyjä saa tuputettua asiakkaalle sopimattoman liittymätyypin, jonka kehnouden tulee huomanneeksi vasta muutaman laskun tipahdettua postiluukusta.

Liittymän valinnassa tärkeintä on löytää juuri omaan käyttöön istuva vaihtoehto. On selvää, että alati netissä surffaava teini tarvitsee täysin erilaisen liittymän kuin hänelle vanhasta nokialaisesta soitteleva mummonsa. Näiden kahden käyttäjätyypin välillä löytyy vielä kymmeniä erilaisia.

Uuden liittymän valinnassa kannattaa käyttää apuna edellistä puhelinlaskua. Näet siitä, mille osa-alueille puhelimenkäyttösi painottuu. Juuri sinulle edullisin puhelinliittymä tai liittymäpaketti noudattaa samaa linjaa laskusi kanssa.

Muistilista halvan puhelinliittymän metsästykseen

1. Paljonko puhut puhelimessa? Lähetätkö tekstiviestejä?

Ennen vanhaan puhelimessa puhuminen oli helposti määriteltävissä: sen kuin katsoi laskusta puhumiseen käytetyt minuutit. Nykyään moni ei tule kuitenkaan huomanneeksi, mitä väylää pitkin puhelu itse asiassa tapahtuikaan. Jos soitat vain WhatsApp-puheluita, et tarvitse isoa puheaikapakettia.

Jos edelleen puhut paljon myös muuten kuin netin välityksellä, kiinnitä huomiota puheajan osuuteen. Jos otat puhelinliittymän kiinteällä kuukausimaksulla, varmista, että puheajan osuus ei ole alimitoitettu. Yleensä yli 500 minuuttia kuukaudessa puhuvien kannattaa valita rajaton puhepaketti.

Siinä missä monet ihmiset käyttävät edelleen puhelujen soittamisessa pääasiassa perinteisiä keinoja, ovat pikaviestipalvelut syöneet jo suuren osan tekstiviesteistä. Yhä useampi suomalainen käyttää tekstiviestejä vain satunnaisten palveluiden sitä vaatiessa. Uusimmissa puhelinliittymissä tekstiviestien määrä onkin melko toissijainen asia.

2. Kuinka paljon käytät nettiä puhelimella?

Kun käytät puhelimellasi nettiä, on tärkeää erotella kaksi asiaa toisistaan: mobiilidata sekä WiFi. Kotisohvalla tai työpaikalla kännykkää plärätessä käytät todennäköisesti WiFiä, mutta kaikkialla muualla ohjelmistot tarvitsevat puhelimesi omaa mobiilidataa.

Suomalaiset ovat mobiilidatan käyttäjinä onnellisessa asemassa, sillä maassamme on saatavilla hyvinkin edullisia rajattoman mobiilidatan liittymäpaketteja. Jos siis katselet esimerkiksi työmatkoillasi Netflixiä ja kuuntelet lenkillä Spotifytä, valitse mieluiten rajaton määrä mobiilidataa. Jos taas käytät puhelintasi lähinnä uutisten lukemiseen, sosiaaliseen mediaan ja Whatsappiin, voi esimerkiksi 2-4 gigatavua kuukaudessa olla sopivan kokoinen datapaketti.

3. Käytätkö puhelinta ulkomailla?

EU- ja ETA-maissa vuonna 2017 voimaan tulleen lakimuutoksen myötä puheluista ei enää peritä näiden maiden sisällä suuria lisämaksuja. Netin käytön suhteen kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä kotimaassa rajaton nettipaketti ei välttämättä ole sitä ulkomailla.

Joissain liittymissä voit surffata rajattomasti Suomen lisäksi myös Baltiassa ja Pohjoismaissa. Muissa EU-maissa hintaan sisältyy jonkin verran ilmaista surffailua, mutta ulkomaanpaketin ylityttyä netin käytöstä täytyy maksaa päivähinta. Jos vietät paljon aikaa muissa EU-maissa, kannattaa asia huomioida.

4. Uskallatko sitoutua?

Operaattorit tarjoavat puhelinliittymiä sekä määräaikaisina että toistaiseksi voimassaolevina. Jos sitoutuminen ei ahdista, voi esimerkiksi vuoden määräaikainen sopimus tulla edullisimmaksi – mutta vain siinä tapauksessa, että olet valinnut itsellesi sopivan liittymätyypin. Tee siis vertailu huolella.

Määräaikaiset sopimukset ovat voimassa ostohetkellä sovitun ajan, eikä sopimusta voi irtisanoa kuin erityistilanteessa. Kuluttajaviraston mukaan tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi työttömyys tai ulkomaille muutto.

Toistaiseksi voimassaolevat liittymäsopimukset jatkuvat siihen asti, kun ne irtisanotaan. Irtisanomisaika on yleensä 14 vuorokautta.

5. Kuuluvuusalue ja liittymän nopeus
Sateelliittikuvaa avaruudesta

Suomen sisällä matkapuhelinliittymien kuuluvuusalueet ovat nykyään käytännössä yhteneväiset. Katveita saattaa esiintyä lähinnä Lapin erämetsien alueilla.

Vaihtelevuutta on kuitenkin ja 4G- ja 5G-verkkojen suhteen. Jos asut kaupunkialueen ulkopuolella, kannattaa asiassa olla hereillä. Nopeasta puhelinliittymän nettiyhteydestä ei kannata maksaa maltaita, jos liittymäsi ilmoitettu maksiminopeus ei käytännössä toimi koskaan.

Huippunopea 5G-verkko on jo rantautunut Suomeen, mutta se toimii vasta paikallisesti Helsingissä, Vantaalla ja Oulussa. Vuonna 2020 5G-verkon on kuitenkin tarkoitus toimia kaikissa Suomen suurimmissa kaupungeissa. Jos mielit 5G-verkossa toimivaa superliittymää, tarkista kuuluvuusalueen kattavuus ennen kalliin liittymän avaamista.

Netin nopeuden voi testata helposti nopeustesti.fi-sivustolla.

Kilpailuttaminen kannattaa aina

Suomessa operaattoreiden välinen kilpailu on kovaa, mikä pitää hinnat alhaisina. Operaattorit haluavat myös pitää asiakkaistaan kiinni kynsin hampain. Saatat tulla huomaamaan tämän ollessasi vaihtamassa liittymää – vanha operaattorisi tulee todennäköisesti pirauttamaan puhelimeesi ja tarjoamaan uutta liittymää entistä edullisemmin. Saatat saada päihitettyä uuden operaattorisi tarjouksen ja parhaassa tapauksessa vielä lahjakortin kaupan päälle. Joskus puhelinmyyjien soittoihin kannattaa siis vastata.

Puhelinliittymä ilman nettiä

Nettiyhteydellä varustetut puhelinliittymät ovat tulleet niin halvoiksi, että netittömän liittymän ottaminen on harvoin perusteltavissa. Vaikka käyttäisit puhelimella nettiä käytännössä vain kotona tai työpaikalla, kannattaa netittömän liittymän ottamista miettiä tarkkaan. Älä anna halvan hinnan ja oman mahdollisen nettivastaisuutesi hämätä, sillä nettiyhteydelle tulee todennäköisesti käyttöä ennemmin tai myöhemmin.

Ilman nettiä toimiva puhelinliittymä on kuitenkin oikea valinta esimerkiksi vanhukselle tai lapselle, jonka puhelimessa ei ole mahdollisuutta mobiilidatan käyttöön.

Liittymäsopimus lapselle

Lähes kaikilla suomalaisilla ekaluokkalaisilla on jo oma puhelin. Puhelin auttaa lasta ottamaan vastuuta, ja yhteydenpitoväline luo turvallisuudentunnetta sekä lapselle että aikuiselle.

Moni vanhempi vierastaa ajatusta nettiyhteydestä lapsen puhelinliittymässä. Nettiyhteys kannattaa kuitenkin sisällyttää lapsen liittymään viimeistään alakoulussa, sillä suurin osa lasten yhteydenpidosta tapahtuu tänä päivänä WhatsAppin kaltaisissa pikaviestipalveluissa. Puheluiden ja tekstiviestien osuus on lasten liittymissä hyvin pieni, lähes olematon.

Lapsen puhelinliittymiin voi ja kannattaa asettaa saldorajat ikävien yllätysten välttämiseksi. Myös maksullisten numeroiden esto on ehdoton, esimerkiksi jos lapsi hukkaa puhelimensa.

Lapsen nettiselailun saa turvalliseksi käyttämällä erilaisia sisältöä suodattavia sovelluksia. Nettiyhteyden avulla aikuinen voi myös pitää silmällä lapsen sijaintia.

Miten liittymän vaihto tapahtuu käytännössä?

Liittymän vaihtaminen on nykyään todella helppoa, joten liittymää ei kannata jättää kilpailuttamatta sen aiheuttaman vaivannäön vuoksi. Uutta liittymää ottaessa ei numeroa tarvitse eikä yleensä kannatakaan vaihtaa. Vaikka et itse muistaisi numeroasi, on se todennäköisesti tallennettuna kaikkien tuttaviesi puhelimiin. Jos kuitenkin päädyt vaihtamaan numerosi, muista lähettää se massaviestinä kaikille niille, joiden kanssa haluat olla vastaisuudessakin yhteydessä.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus päättyy 14 vuorokauden päästä sen irtisanomisesta. Kun numerosi siirtyy uudelle operaattorille, sinun tulee vaihtaa puhelimeen uusi sim-kortti. Saat sen uudelta operaattoriltasi. Kun liittymä ja numero vaihtuu, saat siitä viestin hyvissä ajoin.

Sim-korttia vaihtaessa on tärkeää ottaa talteen edelliselle sim-kortille tallennetut numerot ja viestit. Nykyaikaiset puhelimet osaavat opastaa sinut turvallisesti tämän vaiheen läpi. Jos vaihe tuntuu rasittavalta, voit jatkossa tallentaa yhteystiedot esimerkiksi pilvipalveluun.

Uusi operaattori tulee hoitamaan numeronsiirron sekä muut käytännön asiat puolestasi. Operaattorit taistelevat asiakkaista keskenään kiivaasti, joten he tulevat tekemään kaikkensa saadakseen numeronsiirrosta mahdollisimman miellyttävää.

Uuden liittymäsopimuksen peruminen

Jos vertailet liittymiä netissä ja päätät vaihtaa uudelle operaattorille, on sinulla uuden sopimuksen hyväksymisen jälkeen vielä 14 päivää aikaa peruuttaa valintasi. Jos siis esimerkiksi saat tänä aikana vanhalta operaattoriltasi huippuhalvan tarjouksen tai äkkäät hyvän tarjouskampanjan, ei peli ole menetetty. Uuden liittymäsopimuksen voi peruuttaa netissä pelkällä ilmoituksella.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.