Äänikirjat vertailussa 2019

Äänikirjat ovat mukava ja vaivaton tapa viihdyttää itseään kotona, matkalla tai vaikka ulkoilessa. Äänikirjojen kuuntelu on mahdollistanut kirjojen lukemiselle täysin uuden ulottuvuuden, koska enää ei tarvitse istua paikoillaan lukemassa kirjaa, vaan samasta sisällöstä voi nauttia raikkaassa ulkoilmassa liikkuen. Toiset ihmiset eivät myös pysty lukemaan liikkuvassa autossa, koska heille tulee paha olo, mutta äänikirjoja pystyy kuuntelemaan näissäkin tilanteissa.

Tässä seuraavana on listattu parhaita palveluita, joista voit ladata äänikirjoja helposti ja alkuun saat kokeilla näitä palveluita ilmaiseksi.

Parhaat äänikirjat löydät täältä

Elisa äänikirja

  • Osta yksittäisiä kirjoja ilman kk-maksua
  • Tutustumislahjaksi ilmainen äänikirja (arvo 4,90€-16-90€)
  • Ilmainen rekisteröityminen, ei edellytä myöskään Elisan liittymäasiakkuutta

Storytel

  • Kuukausipalvelu jossa voit lukea ja kuunnella kirjoja rajattomasti
  • Kokeile ilmaiseksi kahden viikon ajan
  • Tutustumisen jälkeen 16,99e/kk.

BookBeat

  • Tutustumistarjouksena 4 viikkoa ilmaiseksi (ei sitoumusta)
  • Ilmaisjakson jälkeen palvelu maksaa 16,90€/kk
  • Kuukausipalvelu

Ilmainen äänikirja

Miksi äänikirjat ovat niin suosittuja?

Äänikirjojen avulla sinulle ei tule enää koskaan tylsää pitkillä automatkoilla, pihatöitä tehdessä tai esimerkiksi joka ikistä puuta tarkoin haistelevaa koiraa ulkoiluttaessa. Äänikirjaa voi kuunnella melkein missä vain, myös niissä tilanteissa, joissa tavallista kirjaa ei voisi lukea, koska kädet ja silmät on sidottu muihin tehtäviin. Äänikirjan avulla uutuuskirjoihin tai klassikko-opuksiin pääse tutustumaan, vaikkei kalenterissa olisi aikaa pysähtymiselle ja kirjan avaamiselle. Tämä on varmasti suurin syy äänikirjojen suosioon: myös hektiseen elämäntyyliin mahtuu hetkiä, joilloin voi laittaa kuulokkeet korville ja alkaa kuunnella kännykälleen lataamiaan äänikirjoja muun tekemisen ohella. Äänikirjat tarjoavat myös näkovammaisille, heikkonäköisille tai lukuvaikeuksista kärsiville mainion tavan nauttia kirjallisuudesta.

Äänikirjoissa on nykyään paljon valinnan varaa. Tarjolla on niin kauno- kuin tietokirjallisuutta. Kiinnostaako jonkin julkkiksen omaelämäkerta, entä haluatko eroon stressistä ja huolista? Äänikirjojen kiehtovasta maailmasta löytyy niin Raamattu kuin lukematon määrä erilaisia self help -oppaita. Kaikki kaunokirjallisuuden lajitkin (proosa, draama ja runous) ovat hyvin edustettuina. Olisiko aika kuunnella jokin dekkari, vai sopisiko tunnelmaan paremmin rakkausromaani? Seikkaillako matkaromaanin parissa Afrikan poikki, vai olisiko kiinnostavaa kuulla, mitä Madventuresin jätkät ovat matkoillaan oppineet? Äänikirjoja on helppo ladata, ja äänikirjapalvelun kautta saatat saada hyviä tututumis- tai kanta-asiakastarjouksia. Lisäksi on olemassa runsaasti ilmaispalveluja ja -kirjoja. Äänikirjojen parissa tulee kuin vahingossa tutustuneeksi kokonaan uusiin kirjailijoihin ja jopa kirjallisuuden lajeihin!

Kenelle äänikirjat sopivat?

Äänikirjat sopivat ihan kaikille, sillä äänikirjojen avulla itseään voi sivistyttää ja viihdyttää silloinkin, vaikka lukemiseen ei olisi aikaa – tai kykyä. Äänikirja sopii kiireiseen elämäntyyliin, sillä äänikirjaa voi kuunnella pätkän vaikka taksissa palaverista toiseen juostessa. Äänikirjasta on kirjatoukan arkea sulostuttamaan ja vieroitusoireita helpottamaan esimerkiksi lunta luodessa, milloin ei pokkaria voi kädessä pidellä. Äänikirjoista nauttii niin pikkulapsi, joka ei vielä osaa lukea, kuin vanhuskin, jolle lukeminen ei näkökyvyn heikentymisen takia ole enää mahdollista.

Äänikirjat palvelevat myös näkövammaisia ja muita, joille lukeminen syystä tai toisesta tuottaa vaikeuksia. Näkövammaisille suunnatun Celia-kirjaston kokoelmissa on kymmeniä tuhansia kirjoja. Niitä pääsee kuuntelemaan täysin ilmaiseksi, kun liittyy äänikirjapalvelun käyttäjäksi lähimmässä kirjastossa tai omassa koulussa. Henkilökunta hoitaa rekisteröinnin, mutta esimerkiksi lääkärintodistusta tai kirjallista todistusta lukivaikeuksista ei vaadita.

Konmarittamisen aikakaudella kaikki tuntuvat haluavan kotiinsa mahdollisimman vähän tavaraa. Kirjankin ostaminen voi arveluttaa, sillä kirjalle pitäisi suunnitella käytön aikainen säilytyskohta, sekä loppusijoituspaikka. Kirjahyllyt ovat kadonneet monista kodeista, koska kirjoja ei muutenkaan juuri hankinta, ja kirjojen kirjavat selkämykset saattavat häiritä esteetikon silmää. Äänikirja sopii joka kotiin ja elämänfilosofiaan, sillä se ei tuo elämään lisää materiaa.

Mistä äänikirjoja löytää?

Yksi hyvä puoli äänikirjoissa on se, että niitä saa käyttöönsä myös täysin ilmaiseksi. Kirjastoiden valikoimat äänikirjojen suhteen ovat laajentuneet huikeasti, mitä se vaikka 1990-luvulla oli. Pienen paikkakunnan kirjastosta saattoi löytyä tuolloin vain muutama äänikirja, nekin pääsääntöisesti lapsille suunnattuja. Boksin sisältä löytyi yhdestä kuuteen C-kasettia, joilla mies- tai naisääni luki tasaisen rauhallisesti Saariston lasten tai Jules Vernen henkilöhahmojen seikkailuista. Aikuisille oli tarjolla muutama Laila Hirvisaaren (silloisen Hietaniemen) romaani. CD-levyjen myötä valikoima on monipuolistunut, eikä äänikirjan saamista varten tarvitse edes matkustaa kirjastoon asti, vaan niitä voi ladata virtuaalisesti. Ylen verkkosivuilta löytyy muun laadukkaan sisällön ohella myös joitain vapaasti ladattavia äänikirjoja.

Lisäksi monella muuten maksullisella palvelulla on tarjolla myös ilmaisia kirjoja, esimerkiksi suomenkielisiä äänikirjoja tarjoavalla Elisa Kirjalla.

Valikoima on ääretön, jos hallitsee muitakin kieliä, tai on halukas harjoittelemaan niitä lisää. Tunnetuimpia palveluita, mistä voi ladata englanninkielisiä äänikirjoja, on Audible. Kuukausimaksu on noin kympin, ja tätä maksua vastaan voi ostaa yhden äänikirjan ilman rajoituksia. Lisäksi voit tietenkin ostaa niin paljon äänikirjoja kuin haluat – niiden hinnat vaihtelevat noin eurosta useisiin kymmeniin euroihin. Audibleenkin pääsee tutustumaan ilmaiseksi. FreeClassic Audio Books ja Project Gutenberg tarjoavat laajan valikoiman ilmaisia englanninkielisiä ääneen luettuja kirjoja, ja voittoa tavoittelematon LibriVox kehitettiin jo internetin alkuaikoina. Idea perustuu siihen, että lukematon määrä vapaaehtoisia on lukenut ääneen public domain -kirjoja, joiden tekijänoikeudet ovat jo ehtineet vanhentua.

Ilmaiset äänikirjat – kokeile ja ihastu

Äänikirjapalvelut ovat viime vuosina nostaneet suosiotaan ja uusien palveluiden mainoksia näkee vähän väliä. Kiireiset nykyihmiset eivät usein enää ehdi perinteisesti istua alas ja lukea aitoa, paperille painettua kirjaa, joten äänikirjojen avulla myös hektistä elämää elävät ihmiset pääsevät kiinni kirjojen maailmaan. Äänikirjoja kun voi kuunnella vaikka autoa ajaessa, siivotessa tai illalla sängyssä, kun on aika rauhoittua yöpuulle.

Kuluttajan voi kuitenkin olla hankala nopealla silmäyksellä valita minkä äänikirjapalvelun rekisteröi käyttöönsä, joten avaamme hieman muutaman suositun palvelun ominaisuuksia. Pelkästään hintaa ei kannata tuijottaa, sillä hintahaitari ei ole suuren suuri, mutta esimerkiksi palveluiden sisällöissä saattaa eroja olla.Storytel kokemuksia

Pohjoismaiden suurimmaksi äänikirjapalveluksi itseään mainostava Storytel tarjoaa 14 päivän ilmaisen kokeilujakson, jonka jälkeen palvelun edullisin paketti maksaa 16,99 euroa kuukaudessa ja jatkuu automaattisesti maksullisena, ellet irtisano palvelua sitä ennen. Edullisimmassa paketissa 1 aikuinen ja 1 lapsi voi kuunnella kirjoja samanaikaisesti. Muissa palveluissa voi olla enemmän käyttäjiä. Palvelussa ei ole sitoutumisaikaa, joten palvelun voi irtisanoa koska tahansa.

Kirjojen valikoimassa löytyy yli 150 000 äänikirjaa ja ne on lajiteltu selkeästi genreittäin. Löytyy klassikoita, elämänkertoja, dekkareita, lastenkirjoja, jännitystä, itsensä kehittämistä, erotiikkaa… joten löydät varmasti itseäsi kiinnostavan teoksen. Kielivalikoima on näistä kolmesta vertaillusta palvelusta kattavin, ääni- ja E-kirjoja löytyy suomeksi, englanniksi, ruotsiksi ja venäjäksi. Sovellus mahdollistaa esimerkiksi äänikirjaan kirjanmerkkien lisäämisen ja lukunopeuden nopeuttamisen, lukunopeutta ei kuitenkaan voi hidastaa, joka on selkeästi miinuspuoli. Storytel on hyvä palvelu etenkin perheille.

+ Kielivaihtoehdot (myös venäjä)
+ 150 000 äänikirjan valikoima
+ Puheen nopeuttaminen
+ Offline-kuuntelu
+ 16,99 €/kk palvelu sisältää 1 aikuisen ja 1 lapsen (+ 4€/kk per 1+1 käyttäjää)

– Puhetta ei voi hidastaa

Nextory kokemuksia

Nextory-palvelua on mahdollista kokeilla 14 päivän ajan maksutta ja sen jälkeen hinta on alkaen 13,99 € / kk. Nextorylla on kolme eri hintaryhmää, Hopea, Kulta ja Perhe. Hopea-palvelu maksaa 14 vrk:n kokeiluajan jälkeen 13,99 euroa kuukaudessa ja se on käytössä yhdelle käyttäjälle. Uutuuskirjat ilmestyvät Hopea-palvelun tilanneille kuuden kuukauden viiveellä. Kulta-palvelun hinta kokeilujakson jälkeen on 16,99 euroa kuukaudessa ja se on myös yhdelle käyttäjälle suunnattu, mutta käyttäjä saa uutuuskirjat käyttöönsä viiveettä. Perhe-palvelun hinta on kokeilujakson jälkeen 19,99 euroa kuukaudessa ja nimensä mukaisesti perheelle suunnattu, käyttäjiä voi olla 2-4. Myös Perhe-palvelussa saa uutuuskirjat viiveettä käyttöön. Nextory on melko tuore palvelu Suomessa, joten sisältöä ei ole vielä kertynyt siinä määrin kun kahdelle muulle tässä käsitellylle palvelulle.

Palvelusta löytyy sekä ääni- että E-kirjoja ja käyttö onnistuu helposti vaikka kännykällä tai tabletilla. Kirjoja löytyy suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Palvelusta löytyy myös lukupäiväkirja, josta sinun on helppo seurata kuinka paljon aikaa olet käyttänyt palvelun sisällön parissa. Nextorylla ei ole sitoutumisaikaa, voit siis käyttää palvelua niin kauan kun haluat ja irtisanoa sen, kun palvelulle ei ole enää käyttöä. Nextory eroaa näistä kahdesta muusta vertaillusta palvelusta siten, että Nextoryssa ladataan aina materiaali suoraan laitteelle ja varsinkin hitaalla verkkoyhteydellä se voi ottaa oman aikansa.

+ Hinta 13,99 – 19,99 €/kk
+ 19,99 €/kk paketissa mahdollisuus 4 käyttäjälle

– Valikoima aavistuksen pienempi
– Edullisimmissa paketeissa vain 1 käyttäjä
– Edullisimmassa paketissa uutuudet 6kk viiveellä

BookBeat kokemuksia

Suomen suosituimmaksi äänikirjapalveluksi sivuillaan tituleerattua BookBeat-äänikirjapalvelua voi kokeilla kaksi viikkoa ilmaiseksi. Kuukausimaksu ilmaisen kokeilujakson jälkeen on 16,90 euroa ja perhetilin jopa viidelle perheenjäsenelle voi ostaa hintaan 21,80 € / kk. Myöskään BookBeatilla ei ole sitovaa määräaikaa, joten voit käyttää palvelua juuri niin kauan kuin haluat.

Kirjoja löytyy suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi ja käyttö onnistuu niin kännykällä, kuin tabletillakin. Kirjoja löytyy todella laaja valikoima erilaisista aihepiireistä, joten varmasti löytyy jokaiselle jotakin. BookBeat listaa myös esimerkiksi viikon kuunnelluimmat kirjat ja kirjoja voi listata myös muilla ominaisuuksilla – esimerkiksi julkaisupäivän, kirjailijan tai arvioiden mukaan. Sovellus on todella selkeä ja hyvä käyttää ja palvelu oppii suosittelemaan kirjoja sen mukaan, minkä tyyppisiä olet jo kuunnellut.

Myös kirjojen lukunopeutta pystyy säätämään hitaammaksi tai nopeammaksi oman mieltymyksen mukaan ja kirjojen edetessä prosenttiluvusta selviää, paljonko kirjaa on jäljellä.
 Bookbeat on näistä kolmesta oma suosikkini.

+ Äänikirjojen nopeuttaminen ja hidastaminen
+ Kirjasuositukset paranevat käyttäytymisen perustella
+ Kirjojen etsimiseen monta tapaa
+ Offline-tila

– Hinta 16,99 €/kk + 4,90€/kk per lisäkäyttäjä


Tämän lyhyen arvioinnin perusteella listaisin nämä kolme palvelua paremmuusjärjestykseen seuraavasti: BookBeat, Storytel ja Nextory. Toki makuasioista ei voi kiistellä, mutta arvioidessani palvelun selkeyttä, käytettävyyttä ja laajuutta pääsin edellä mainittuun lopputulokseen. Näiden kolmen palvelun lisäksi on tietysti paljon muitakin palveluita ja kokoajan ilmestyy uusia, joten kannattaa pitää silmät auki ja testata vaikkapa muutamaakin erilaista äänikirjapalvelua. Ilmaiset kokeilujaksot mahdollistavat useamman palvelun kokeilemisen ja helpottavat valintaa siitä, mikä olisi juuri Sinulle se oikea äänikirjapalvelu, useimmissa palveluissa tilauksen voi lopettaa vaikka ilmaisen kokeilujakson päätteeksi, jolloin et joudu maksamaan yhtään mitään. Kokeile rohkeasti ja anna äänikirjoille mahdollisuus!