Äänikirjat vertailussa

Äänikirjojen avulla voit viettää lukuhetken silloin, kun perinteisen kirjan tai näyttöpäätteen lukeminen ei ole mahdollista. Äänikirjan kuuntelu on mukavaa ajanvietettä esimerkiksi lenkillä ja kotitöitä tehdessä, mutta myös hyvä keino rentoutua silmät kiinni kotisohvalla.

Haluaisitko kokeilla äänikirjojen kuuntelemista? Netistä löytyy lukuisia eri äänikirjapalveluita – osa ilmaisia, osa maksullisia. Tarjolla on valtava määrä kuunneltavaa: romaaneja, novelleja, runoutta, elämäkertoja ja self help -oppaita. Äänikirjoja voi ladata kännykälle ja tabletille, joten niitä voi kuunnella myös ilman nettiyhteyttä.

Parhaat äänikirjapalvelut 2021

BookBeat

  • Tutustumistarjouksena 2 viikkoa ilmaiseksi (ei sitoumusta)
  • Ilmaisjakson jälkeen: Basic 9,99 €/kk (20 h/kk), Standard 14,99 €/kk (100 h/kk) tai 19,99 €/kk (rajaton kuunteluoikeus).
  • Kuukausipalvelu

Elisa äänikirja

  • Osta äänikirjoja yksittäin tai 16,99 € kuukausimaksulla
  • Ilmainen 2 viikon tutustumisjakso
  • Valikoimissa yli 4 000 ääni- ja e-kirjaa

Mikä ihmeen äänikirja?

Äänikirjan virallinen määritelmä on kuunneltavaksi tarkoitettu kirjallinen teos. Äänikirjassa voidaan käyttää puheäänen lisäksi erilaisia äänitehosteita, mutta kyseessä on silti yhden (tai mahdollisesti useamman) ihmisen ääneen lukema kirja. Siinä missä esimerkiksi kuunnelma on siis dramatisoitu teos, on äänikirja verrattavissa vaikkapa aikuisen lapselle lukemaan iltasatuun.

Alun perin äänikirjat luotiin näkövammaisten ihmisten tarpeisiin. CD-soitinten aikakaudella äänikirjat alkoivat löytää tiensä myös ei-näkövammaisten luo, mutta ne alkoivat yleistyä vasta netissä toimivien äänikirjapalvelujen myötä. Äänen tallentamiseen vaaditaan paljon tilaa, ja CD-aikana yksi äänikirja saattoi koostua 20 eri levystä.

Äänikirjat kasvattavat koko ajan suosiotaan. Suomessa äänikirjat ovat lyöneet läpi toden teolla vasta muutama vuosi sitten, mikä näkyy uusien äänikirjojen nopeutuneessa julkaisutahdissa. Kustantamot pyrkivät nykyään julkaisemaan monet uudet kirjat samaan aikaan sekä painettuna että kuunneltavissa olevana versiona. Äänikirjoja ei nähdä perinteisten kirjojen kilpailijoina vain itse asiassa päinvastoin – niiden on huomattu tuovan kirjallisuuden pariin aivan uusia kohderyhmiä.

Äänikirjoja on saatavilla käytännössä kaikista kirjallisuuden lajeista. Voit kuunnella äänikirjana maailmankirjallisuuden klassikoita, satuja sekä järeitä tietokirjoja. Usein äänikirjojen lukijoina toimivat kirjailijat itse. Esimerkiksi amerikkalainen kirjailija Paul Auster lukee omat äänikirjansa.

Suomessa suurin osa äänikirjoista on taltioitu muutamien näyttelijöiden ja hyväksi havaittujen luottolukijoiden lukemana. Äänen valinta on tarkkaa puuhaa, sillä äänen on sovittava tekstin sävyyn ja tunnelmaan. Äänikirjassa tekstiin ei saa myöskään eläytyä liikaa.

Kenelle äänikirjat sopivat?

Äänikirjat sopivat kaikille – myös ihmisille, joilla ei ole minkäänlaisia esteitä lukemiselle. Nykyään monet kuuntelevat äänikirjoja ajanvietteeksi tilanteissa, joissa lukeminen on mahdotonta tai hankalaa. Esimerkiksi pitkät työmatkat auton ratissa sujuvat äänikirjojen kanssa sukkelasti. Äänikirjoja kuuntelevat myös kirjallisuuden suurkuluttajat, jotka saavat näin mahdollisuuden käyttää entistä enemmän vapaahetkiä kirjallisten teosten parissa.

Äänikirjat ovat viihdyttäviä, mutta ne sopivat oivallisesti myös opiskeluun tai itsensä sivistämiseen. Kiireiset ihmiset eivät välttämättä löydä kalenteristaan hetkiä, jolloin olisi aikaa uppoutua vaikkapa tähtitieteeseen tai filosofiaan. Äänikirjojen avulla on kuitenkin helppoa ottaa hyötykäyttöön hetket, jotka kuluvat esimerkiksi kauppareissulla tai kuntosalilla.

Jos lukeminen on jostain syystä hankalaa, ovat äänikirjat kallisarvoinen apuväline. Lukemisvaikeudet voivat johtua monista syistä: lukihäiriöstä, näkövammasta, reumasta tai hahmotushäiriöistä. Myös monille ikääntyville ihmisille painetun tai verkossa olevan tekstin lukeminen on vaivalloista.

Äänikirja on ekologinen valinta. Fyysisten kirjojen valmistamiseen käytetään suhteellisen paljon luonnonvaroja, ja paljon kirjoja ostavat joutuvat ratkaisemaan myös niiden säilyttämiseen liittyvät pulmat. Lisäksi äänikirjat ovat yleensä tavallisia kirjoja halvempia.

Mistä saa ilmaisia äänikirjoja?

Äänikirjoja voi lukea ilmaiseksi monissa eri paikoissa. Suurin osa kaupallisista äänikirjapalveluista antaa uusille asiakkaille mahdollisuuden kokeilla kirjojen kuuntelua viikon tai pari ilmaiseksi. Tässä ajassa ehtii hyvin testata oman suhteensa äänikirjoihin sekä palvelun helppokäyttöisyyden ja hyödyllisyyden.

Myös kirjastot sekä nettiradiot ovat hyvä paikka äänikirjoihin tutustumiseen. Äänikirjavalikoimat vaihtelevat eri aluekirjastojen välillä – siitäkin huolimatta, että kyse on verkon kautta ladattavasta materiaalista. Kirjastojen äänikirjavalikoimat ovat kuitenkin usein melko rajallisia, ja joskus omaa lukuvuoroa voi joutua odottamaan pitkiäkin aikoja.

Yle Areenan kautta voi kuunnella ilmaisia suomenkielisiä äänikirjoja. Tarjolla on maailmankirjallisuuden klassikoita sekä tunnettuja suomalaisia teoksia – esimerkiksi Muumilaakson tarinoita Lasse Pöystin lukemana.

Jotkut kansainväliset sivustot tarjoavat ilmaisia äänikirjoja tavallisten ihmisten lukemina. Suurin osa näiden palvelujen tarjonnasta on kuitenkin englanninkielistä. Tällaisia sivustoja ovat muun muassa LibriVox ja Free Classic Audio Books. Myös YouTubesta löytyy ilmaisia äänikirjoja hakusanalla ”audio books”.

Miten äänikirjapalvelut eroavat toisistaan?

Äänikirjapalveluita on monenlaisia: ilmaisia, kuukausimaksulla tai kirjakohtaisella maksulla toimivia. Paljon äänikirjoja kuuntelevan kannattaa käyttää kuukausimaksullista palvelua, jonka kautta äänikirjoja voi kuunnella joko rajattomasti tai muutaman kirjan kuussa. Kun määrä täynnä, tulee seuraavista kirjoista maksaa lisämaksu. Äänikirjoja voi ostaa netistä myös yksittäin.

Bookbeat

Bookbeat toimii Storytelin tapaan kiinteällä kuukausimaksulla. Valikoimista löytyy tuhansia kirjoja suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja saksaksi. Bookbeatin kirjakattaus pitää sisällään romaaneja monista eri teemoista sekä lisäksi tietokirjallisuutta, näytelmiä ja lasten- ja nuortenkirjoja.

Bookbeatin sovellus osaa suositella lukijoille uutta luettavaa vanhojen mieltymysten perusteella. Lisäksi uusia kirjoja voi etsiä viikon luetuimmista kirjoista tai muiden suosikkilistausten kautta. Bookbeat-sovelluksessa kirjojen lukunopeutta pystyy säätämään myös tavallista nopeammaksi tai hitaammaksi.

Bookbeatia voi kokeilla 14 päivää ilmaiseksi.

Hinta: Basic 9,99 €/kk (20 h/kk), Standard 14,99 €/kk (100 h/kk) tai 19,99 €/kk (rajaton kuunteluoikeus).

Tutustu Bookbeatiin tästä

Elisa Kirja

Elisa Kirja -palvelussa äänikirjoja voi kuunnella joko kiinteään kuukausihintaan tai yksittäisinä kappaleina ostettuna. Elisa Kirjan kuukausitilauksella pääsee käsiksi yli 4 000 e- ja äänikirjaan, ja valikoimaan lisätään jatkuvasti uusia teoksia. Kuukausimaksulla saa nykyään kuunnella äänikirjoja rajattomasti.

Elisa Kirja -äänikirjapalvelua voi kokeilla 14 päivää ilmaiseksi ilman sitoutumista tai ostovelvoitteita.

Hinta: 16,99 € / kk.

Tutustu Elisa Kirjaan tästä

Storytel

Storytel on digitaalinen lukuaikapalvelu, jonka kautta voi kuunnella äänikirjoja mobiililaitteilla. Storytelin valikoimissa on yli 300 000 kirjaa eri kielillä. Palvelu toimii Spotifyn tapaan, eli käyttäjä voi yhdellä kuukausimaksulla lukea tai kuunnella niin paljon kirjoja kuin haluaa. Kategorioita löytyy laidasta laitaan: maailmankirjallisuuden klassikoita, dekkareita, lastenkirjoja ja self-help-opuksia.

Äänikirjat voi joko striimata tai ladata omalle laitteelle offline-tilassa käytettäväksi. Sovellus mahdollistaa kirjanmerkkien lisäämisen äänikirjaan, mikä helpottaa esimerkiksi takaisinkelausta johonkin tiettyyn kappaleeseen. Tilauksen voi aloittaa ilmaisella 14 päivän kokeilujaksolla.

Hinta: Light 9,99 €/kk (20 h/kk), Unlimited 16,99 €/kk (1 aikuinen + 1 lapsi), Storytel Unlimited Family 20,99 €/kk (2 aikuista + 2 lasta) sekä Family Plus 25,99 €/kk (3 aikuista + 3 lasta).

Tutustu Storyteliin tästä

Nextory

Nextory-palvelu ei toimi suoratoistolla, vaan sen kautta kirjat ladataan aina omalle laitteelle. Saatavilla on tuhansia äänikirjoja lähes mistä tahansa kategoriasta.

Nextoryn kuukausimaksu riippuu tilaustyypistä. Halvin eli hopea-tilaus antaa rajattoman käyttöoikeuden yhdelle käyttäjälle, ja uutuuskirjat tulevat luettaviksi tai kuunneltaviksi 6 kuukauden viiveellä. Kulta-tilauksella käyttöoikeus tulee niin ikään yhdelle, mutta uutuuskirjat saa ulottuvilleen heti. Perhe-tilausta voi käyttää 2-4 henkilöä, ja uutuudet ovat heti saatavilla.

Hinta: pronssi 9,99€/kk (20 h/kk), Kulta 16,99 €/kk (rajaton, 4 profiilia) ja Perhe (2-4 hlöä) 19,99 – 27,99/kk.

Tutustu Nextoryyn tästä

Audible

Audible on Amazonin omistama äänikirjapalvelu, josta löytyy valtava määrä englanninkielisiä äänikirjoja. Audible toimii Elisa Kirjan tapaan kuukausimaksulla, jolla saa käyttöönsä tietyn määrän krediittejä. Näillä krediiteillä voi ladata mobiililaitteelleen äänikirjoja. Rajattoman kuukausimaksun palveluista poiketen krediiteillä hankitut kirjat ovat luettavissa, vaikka kuukausijäsenyys loppuisi.

Hinta: 14,95 $ / kk.

Tutustu Audibleen tästä

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.