Maisemakuva Bankokissa kerrostalon katolta

Miten päästä töihin ulkomaille

Mitä jos tekisit töitä Suomen palkkatasolla, mutta elinkustannuksesi olisivat puolet nykyisestä. Hyvään elintasoon pääseminen ei välttämättä vaadi suuria tuloja eikä raastavaa kulukuuria, jos pystyt tekemään töitä ulkomailla.

Ostin menolipun ja muutin Thaimaahan pysyvästi 28-vuotiaana. Tässä artikkelissa kerron, miten suunnitelet oman muuton ja pääset töihin ulkomaille pysyvästi tai tilapäisesti (esimerkiksi kesätöihin, työharjoitteluun tai välivuotta varten).

Miksi muuttaa pois Suomesta?

Ilotulitus Pattayalla
Ilotulitus Pattayalla International Firework Festivaalin aikaan.

Armeijan jälkeen siirryin Tampereelle opiskelemaan, mutta suomalainen unelma (perhe, asuntolaina ja ura) ei jostain syystä vedonnut minuun. Olin työelämässä mukana 5 vuotta, mutta viimeisenä työvuotena en enää tuntenut olevani ”kotona”, vaan aloin miettiä muita vaihtoehtoja.

Useimmat sanovat haluavansa muuttaa pois Suomesta paremman sään vuoksi. Ystävät, joihin olen täällä tutustunut harvoin kuitenkaan nostavat sitä ensimmäisenä esiin. Useimmat ulkomaille muuttajat näkevät elämänlaadun olevan parempi ulkomailla ja he todella nauttivat elämästä ulkomailla.

Jos tunnet tällä hetkellä jo olevasi ”kotona” Suomessa ja sinulla on asiat siellä hyvin, todennäköisesti tulet jäämään Suomeen loppuiäksi. Jos sinulla on seikkailijan sydän tai sinua riivaa ajatus, millaista elämä olisi ulkomailla, suosittelen joko lähtemään ulkomaille pitkäksi ajaksi tai muuttamaan ulkomaille edes 6 kuukaudeksi.

Sen jälkeen tiedät.

Tutustu kohteeseen paikanpäällä tai etänä

En ollut koskaan käynyt Kaakkois-Aasiassa, joten säästin 6 viikkoa lomaa ja ostin lentoliput. Loman taka-ajatuksena oli selvittää, olisiko minun mahdollista muuttaa Kaakkois-Aasiaan. Kävin Thaimaassa, Malesiassa, Vietnamissa ja Australiassa. Reissun aikana sain sekä suomalaisia että ulkomaisia ystäviä.

Suomeen palattuani ilmoitin, että haluaisin jatkaa työn tekemistä Thaimaasta käsin. Viikkoa myöhemmin minut irtisanottiin ja ostin menolipun Thaimaahan 94 päivän päähän.

Sitten alkoi varsinainen suunnitelu!

Valmistaudu muuttoon hyvin

Irtisanomisen jälkeen ajattelin: ”Hyvä! Minulla on jo osaamista, ja voin aina tehdä töitä ulkomailla vähintäänkin kääntäjänä, jos en löydä vakinaista töitä.” Koulun alkuvaiheessa olin nimittäin tehnyt töitä epävirallisena englanti-suomi-kääntäjänä freenlancer.com kautta noin 10 dollarin tuntihinnalla. Olin myös tehnyt joitain töitä toiminimellä, jonka olin perustanut kouluni alkuvaiheessa.

Aloin myydä yksittäisille yrityksille työelämässä saatua osaamistani. Ehdin saada Suomesta jo muutaman asiakkaan ennen Thaimaahan muuttoa. Samaan aikaan irtisanoin vuokrasopimukseni Suomessa, hankin tarvittavat rokotukset, riittävän matkavakuutuksen ensimmäiselle 3 kuukaudelle ja aloin hankkimaan turistiviisumia Thaimaahan.

Myin noin 30% tavaroistani tori.fi:ssä, ja 30% annoin joko ilmaiseksi pois tai hävitin. 20% jätin vanhempieni varastoon siltä varalta, jos pitää joskus tulla takaisin Suomeen. 10% omaisuudesta otin mukaani.

Raha-asiat kunnossa?

Muutama asiakas ei kuitenkaan riittänyt täystyöllistymiseen. Ajattelin, että näillä pääsen alkuun ja suunnitelmani oli jatkaa asiakkaiden ja pysyvän työn etsintää muuton jälkeen. Onneksi olin ottanut jonkun viisaamman neuvoista oppia ja kerännyt 2-3 kuukauden kulujen verran säästöjä, joten uskalsin muuttaa ulkomaille.

Ilman säästöjä en olisi voinut lähteä. Joten hanki joko tulot etukäteen tai kerää itsellesi säästöön rahaa ennen muuttoa.

Älä huoli – Suomeen voi aina palata!

Vaikka kulutukseni ylitti sen hetkiset tulot, ajattelin tämän olevan ainoa tilaisuuteni! Jos en nyt hyödyntäisi tätä tilannetta, en koskaan tulisi yrittämään muuttoa uudestaan. Minulla oli suunnitelma, varasuunnitelma sekä kohtuullinen luottamus sen onnistumiseen. Onneksi Suomeen voi aina palata!

Hyvästelin perheeni ja ystäväni ja hyppäsin lentokoneeseen kahden matkalaukun kanssa.

Ensimmäiset viikot ja ensimmäinen työ

Muutin aluksi Bangkokissa edulliseen yksiöön, niin sanottuun ”rotanloukkuun” 125€/kk hinnalla. Internet-yhteytenä jaoin puhelimestani yllättävän laadukkaan 4G-yhteyden ja se riitti.

Halusin elää hyvin niukasti, jotta minulla oli aikaa laittaa raha-asiat kuntoon. Tein töitä edelleen asiakkailleni ja tein puhelinmyyntiä Suomeen omalta läppäriltä Skypen välityksellä suomalaiselle yrityksellä. Noin kuukauden jälkeen soittaminen ja työntekeminen ”rotanloukusta” alkoi puuduttaa ja päätin etsiä töitä paikallisesta yrityksestä.

Sain ensimmäisen varsinaisen työpaikan ruotsalaisesta puhelinmyyntiyrityksestä. Se oli kohtuullisen hyvä yritys, tuote oli ok, ja palkka oli kohtalainen, mutta heidän myyntistrategia oli kokemukseni perusteella melko kehno. Olen aiemmin tehnyt puhelinmyyntiä ja opiskellut jonkun verran myynnin psykologiaa, joten tein itselleni uuden myyntiskriptin ensimmäisen viikon jälkeen ja seuraavalla viikolla onnistuin tekemään 12-17 kauppaa päivittäin kuluttumatta itseäni loppuun.

Puhelinmyynti on erittäin hyvä tapa tehdä rahaa, mutta suosittelen ensin joko käymään nettikurssin myynnistä tai vähintäänkin kuuntelemaan audiokirjan ennen työhön ryhtymistä. Tienaat varmasti enemmän ja työ on miellyttävämpää, kun kädet ja ääni ei tärise luurissa. Puhelinmyynti näyttää myös hyvältä CV:ssä, koska työnantajat näkevät, että olet valmis tekemään aloitteita ja tekemään ns. likaista työtä.

Puhelinmyyntiyrityksissä on paljon vaihtelevuutta varsinkin ulkomailla. Suuri osa toimii fiksusti, mutta osassa yrityksiä joko palkat ovat huonoja, luvat on hoidettu pöydän alla epävirallisesti, myytävät tuotteet ovat surkeita tai myynnin koulutus on kehnoa. Siksi puhelinmyyntiyrityksissä kauttaaltaan on niin suuri vaihtuvuus.

Ensimmäisen työpaikan ei kuitenkaan tarvitse olla täydellinen.

Bangkokissa Sky Baarissa yöllä
Kuva Bangkokissa Nanan alueen uudesta kattobaarista

Toinen työpaikka ulkomailla

Kun sinulla on jo joku varma työpaikka tai tulonlähde, löydät paremman työpaikan äärettömän paljon helpommin!

Tein puhelinmyyntiä kyseisessä yrityksessä noin kolme viikkoa, kunnes yksi Thaimaassa asuvista ystävistäni kertoi suomalaisesta yrityksestä, joka etsi työntekijää asiakaspalveluun. Kyseessä oli vakavarainen yritys, jonka tiesin entuudestaan.

Päivitin värillisen CV:ni ja laitoin hakuilmoituksen ohjeiden mukaisesti. Sain kutsun työhaastatteluun. Työhaastatteluun meni aikaa noin 90 minuuttia, eikä sen jälkeen tarvinnut enää tehdä myyntipuheluita. Sain paremman palkan, työajat ja -edut sekä sain oli mahdollisuuden oppia uutta ja edetä uralla.

Taloustilanteeni kääntyi plussan puolelle ja muutin saman tien pois rotanloukusta kerrostalohuoneistoon hyvien kulkuyhteyksien varrella Bangkokin keskustassa. Huoneiston katolta löytyy 25-metrinen uima-allas, kuntosali ja Harvian sauna. Alakerrassa on oma kauppa aidatulla alueella ja kiertävät vartijat, jotka toivottavat aina hyvää päivää, kun poistuu tai palaa alueelle. Tämän 38m2 huoneiston vuokrakin on vain 450€/kk, mikä on kohtuullisen hyvä verrattuna Suomen hintatasoon.

Työmoraalini oli korkea, ja pääsinkin asiakaspalvelun esimiestehtäviin 5 kuukauden jälkeen ja palkkani nousi entuudestaan.

Olin siinä yrityksessä kaiken kaikkiaan 13 kuukautta, kunnes tuli seuraava mahdollisuus eteen…

Etätöitä Suomeen

Ole valmis oppimaan uutta ja tekemään uusia ystäviä!

Vanha tuttavani oli vierailemassa Thaimaassa ja totta kai tapasimme kupposen äärellä. Noin kolmannen kaljan kohdalla siirryimme puhumaan hänen yrityksestä ja suunnitelmistaan. Kävi ilmi, että he tarvitsivat pian erityisosaamista omaan yritykseen. Kerroin olevani kiinnostunut ja olevani valmis oppimaan. Kysyin, että mitä tarvitsisi oppia, jotta voisin tehdä kyseistä työtä.

Kahden kuukauden ajan kävin hänen suosittelemaa verkkokurssia, josta sain tarvittavan erityisosaamisen. Tein työnäytteen ja hän palkkasi minut tekemään etätöitä ulkomailta. Tilanne oli win-win, koska halusin oppia uutta ja työmoraaliini oli kunnossa eikä alkuperäinen palkkapyyntöni ollut esteenä pienemmän elintason vuoksi.

Etätöiden tai töiden tekemisessä halvemmissa maista on se etu, että veroja ei tarvitse maksaa Suomeen ja pienemmällä palkalla saa enemmän.

Toimistotila, läppäri ja näyttö
Toimisto näyttää tältä.

Mitä eri töitä voit tehdä ulkomailla?

Periaatteessa kaikki Suomessakin tarjolla olevat työt on mahdollisia tehdä ulkomaillakin. Valitettavasti osa töistä esim. talonrakennus on todella huonopalkkaista ulkomailla, joten sitä ei kannata välttämättä lähteä tekemään ulkomaille. Osaan töistä tarvitaan hyvä koulutus tai osaaminen, mutta osaan töitä ei tarvitse mitään koulutusta tai pelkkä aiempi kokemus riittää.

 • Asiakaspalvelija
 • Puhelinmyyjä / ajanvaraaja
 • Koodaaja / Ohjelmoija
 • Pelien suomenkielinen moderaattori (esim. Irlannissa)
 • Chat-operaattori
 • Kirjanpitäjä sähköisesti etätyönä
 • Tulkki / kääntäjä
 • Kokki, tarjoilija tai baarimikko
 • Tuotepäällikkö verkkokaupalle tai valmistajalle
 • Mikä tahansa etätyö
 • Nykyisen työn neuvottelu etätyöksi
 • Nettipokerin pelaaja (Thaimaassa laitonta)
 • Sisällön tuottaja (some, blogi, video ym.)
 • Graafinen suunnittelija
 • Matkaopas
 • Kielen opettaja (myös ilman tutkintoa)
 • Opettaja suomalaisessa koulussa ulkomailla
 • Au pair / lastenhoitaja
 • Suomen suurlähetystössä avustaja
 • Sairaanhoitaja, lääkäri ym.
 • Konsultointi
 • Oman yrityksen perustaminen
 • Kirjoittaja / journalisti
 • Eläintenhoitaja / Eläinlääkäri

 

 

 

Mistä etsiä ulkomailla tehtäviä töitä?

Jos haluat töihin suomalaiseen yritykseen, voit etsiä töitä googlaamalla ”työtehtävän nimen” ja perään sanan ”ulkomailla”. Esimerkiksi ”sairaanhoitaja ulkomailla”. Tällä tavalla saat jo vastauksia kysymyksiisi.

Voit olla myös yhteydessä suoraan yrityksiin ja kysyä heidän avoimia työpaikkojaan. Jos työ ei heti tarjoa etätyön mahdollisuutta, se ei tarkoita ettei sitä työtä voisi tehdä etänä. Jos saman työn voi tehdä toimistolla tai kotona, sinun täytyy vain vakuuttaa, että voit tehdä töitä myös etänä.

Joissain töissä on parempi aloittaa työt ensin Suomessa ja sen jälkeen alkaa kysyä, voisitko osan päivistä tehdä kotoa. Jos tämä onnistuu sinulta, ulkomaille muuton ei pitäisi olla enää iso askel.

Palkka, verot ja Kelan tuet ulkomailla tehdystä työstä?

Jos asut ulkomailla yli 180 päivää vuodessa, maksat verot siihen maahan.

Monissa maissa esimerkiksi Thaimaassa on yrityksiä kuten ukko.fi, jotka tarjoavat asiakasyritystesi laskuttamisen ja sinun palkanmaksun lisäksi viisumin, työluvan ja hoitavat veroasiat paikalliseen maahan.

Thaimaassa maksan tällä hetkellä tasan 30% ja 70% saan pitää. Tähän 30% osuuteen kuuluu palkkani laskutus suomalaiselta työnantajalta, oma työpiste kiinteällä internetillä, viisumin ja työlupani järjestäminen sekä tuloverojeni maksu ja ilmoittaminen Thaimaan valtiolle. Näin en ole laittomasti maassa, eikä minun tarvitse huolehtia muusta kuin oman työni tekemisestä.

Ainoa huono puoli on, että en saa olla Suomessa yhtäjaksoisesti yli 3 kuukautta tai Suomi laskee minut takaisinmuuttajaksi. Toisaalta niin pitkään en olisi Suomessa muutenkaan.

Sosiaaliturvan osalta on hyvä muistaa tämä Kelan sääntö: ”Jos muutat ulkomaille tilapäisesti eli alle 6 kuukaudeksi, olet yleensä oikeutettu Kelan etuuksiin. Jos olet ulkomailla yli 6 kuukautta, muuttoasi pidetään vakinaisena. Tällöin oikeutesi Kelan etuuksiin päättyy yleensä muuttopäivään.”

Yhteenveto

Ulkomaille lähteminen vaatii suunnittelua ja valmistautumista. Toistaiseksi en ole vielä kuullut liiommin kokemuksia, että ihmiset olisivat katuneet ulkomaille lähtöä. Tietysti huonojakin kokemuksia on ihmisillä, jos suunnittelu on jäänyt vajaaksi, rahat loppuvat kesken tai ulkomailla tapahtuu jotain poikkeuksellisen ikävää.

Jos edelleen olet sitä mieltä, että haluaisit kokeilla ulkomailla asumista, kannustan ehdottomasti lähtemään!

Elämä on lyhyt ja siitä pitää nauttia!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *