Puhelinmyynti on tuottoisa ammatti

Puhelinmyyjän työ ei herätä kaikissa meissä välitöntä ihastuksen tunnetta. Harva pikkulapsi nimeää puhelinmyynnin unelma-ammatikseen, eikä ala ole arvostettu aikuistenkaan keskuudessa.

Yllättävän moni puhelinmyyjä kertoo kuitenkin pitävänsä ammatistaan. Tienestit ovat parhaimmillaan erittäin kilpailukykyiset, työajat joustavia ja työkavereiden yhteishenki hyvä. Puhelinmyyjän työtä voi usein tehdä myös paikasta riippumattomana etätyönä.

Puhelinmyynti sopii lisätulojen hankkimiseen sekä kokopäiväiseksi uraksi. Tutustumme tässä artikkelissa tarkemmin puhelinmyyjän työhön niin hyvinä kuin pahoinakin päivinä. Jos ala alkaa yllättäen kiinnostaa, kerromme myös muutaman vinkin hyvien puhelinmyyntitöiden nappaamiseen.

Mitä puhelinmyynti oikein on?

Puhelinmyynnillä tarkoitetaan kaikkia etämyyntiä ja telemarkkinointia, jossa tuotetta kaupataan puhelimen välityksellä. Puhelinmyynniksi luetaan myös myyntiin tähtäävien asiakastapaamisten sopiminen puhelimitse eli ”buukkaus”.

Puhelinmyynti putkahti ilmiönä pinnalle 1990-luvun alussa, jolloin kännykät alkoivat pikkuhiljaa yleistyä Suomessa. Noista ajoista on toki tultu jo aimo harppaus eteenpäin – nykyään automaattinen soittojärjestelmä hoitaa puhelinnumeroiden naputtelun, ja myyntineuvottelijat pääsevät valkkaamaan asiakkaansa esimerkiksi kyselytutkimuksiin perustuvan datan avulla.

Ennen vanhaan puhelinmyyjät olivat markkinoitavia tuotteita myyvän yrityksen palkkalistoilla, mutta nykyään suurin osa yrityksistä on ulkoistanut puhelinmyyntinsä siihen erikoistuneille firmoille. Useimmiten puhelinmyyjät soittavat suoran asiakkaille tai asiakasyrityksille, mutta joskus puhelinmyyjät ottavat myös vastaan asiakkaiden puheluita.

Suurimmalle osalle ihmisistä puhelinmyynti tuo mieleen lehtiä tai kännykkäliittymiä kauppaavat ruuneperit, jotka papattavat henkeä vetämättä minuuttitolkulla ja yleensä vielä veäntävät sympaattista savvoo. Näitä kauppiaita kutsutaan ”luukuttajiksi”, ja he ovat yleisin syy alan huonoon maineeseen.

Kaikki puhelinmyyjät eivät kuitenkaan joudu luukuttamaan henkensä pitimiksi. Osa puhelinmyynnistä suunnataan yritysten olemassa olevalle asiakaskunnalle tai toisille yrityksille, joilla on jo lähtökohtaisesti olemassa jonkinlainen kiinnostus kaupattavaan tuotteeseen tai palveluun.

Lisätienestiä opiskelijoille tai ura loppuelämäksi

Puhelinmyyjän työhön on usein helppo päästä vaikka siltä seisomalta, ja alalle ei vaadita pitkää koulutusta tai erikoistumista. Työ onkin helppo valinta opiskelijan lisäansioksi tai esimerkiksi keinoksi ansaita hieman lisärahaa eläkkeen päälle. Yleensä puhelinmyyjälle annetaan myös myyntikoulutusta talon puolesta.

Osa aloittelevista puhelinmyyjistä kauhistuu alan hektisyyttä ja asiakkailta tulevaa välitöntä palautetta siinä määrin, että pyöröovi heilahtaa jo lyhyen ajan kuluttua pestin aloittamisesta. Provisiopalkkaus myös erottaa jyvät nopeasti akanoista – jos tulosta ei synny, ei tilipussikaan täyty.

Jotkut ihmiset huomaavat kuitenkin viihtyvänsä vuorovaikutteisessa ja vaihtelevassa puhelinmyyjän työssä. Monelle voi tulla yllätyksenä, että useissa puhelinmyyntifirmoissa on jo yli parinkymmenen vuoden kokemuksen omaavia henkilöitä, ja että monet alan yritykset paistattelevat jatkuvasti ”Suomen parhaat työpaikat” -listojen kärjessä. Puhelinmyynti ei siis aina ole vain väliaikainen ja tuskaisa keino välttyä nälkäkuolemalta.

Puhelinmyyjän palkka

Vuoden 2018 palkkatietojen mukaan Suomessa työskentelevän puhelinmyyjän keskipalkka oli 3 239 euroa ja kaikkien suomalaisten keskiansio oli 3 470 euroa. Puhelinmyyjien palkka on siis virallisten lukemien mukaan hyvin linjassa muiden yksityisten alojen palkkaukseen.

Käytännössä puhelinmyyjien palkka vaihtelee kuitenkin hieman muita aloja enemmän. Osa puhelinmyyjistä tienaa kokopäivätöissä vain noin parin tonnin verran, ja huippumyyjät saattavat puolestaan kivuta samaan palkkakastiin lääkäreiden kanssa.

Syy suureen vaihteluun on provisiopalkkaus, jota alalla käytetään yleisesti. Tavallinen käytäntö on maksaa kuukaudessa tietynsuuruista peruspalkkaa (yleensä 1 500–2 000 euroa), minkä päälle lisätään provisio jokaisesta tehdystä kaupasta. Lisäksi puhelinmyyjille maksetaan usein päivä- tai viikkokohtaisia bonuksia sekä erityispalkkioita poikkeuksellisen hyvistä tuloksista. Esimerkiksi Pasastar vie parhaat työntekijänsä vuosittain ulkomaanmatkalle.

Monessa puhelinmyyntifirmassa työpäivä on typistetty kuuteen tuntiin. Syyt ovat loogisia: lyhyt työpäivä houkuttelee alalle enemmän työntekijöitä, ja työpäivän jaksaa tehdä hyvällä sykkeellä loppuun asti. Myös osa-aikatyö on useimmissa puhelinmyyntifirmoissa mahdollista, minkä vuoksi ala on monien opiskelijoiden ja eläkeläisten suosiossa.

Puhelinmyyntiä voi tehdä toimistossa tai etänä

Suuri osa puhelinmyyntifirmoista palkkaa työntekijät omiin toimistoihinsa. Monilla suomalaisilla puhelinmyyntiyrityksillä on toimipisteitä eri puolilla Suomea, ja jotkut tarjoavat myös mahdollisuutta tehdä töitä vaikkapa Espanjan aurinkorannikolta käsin.

Puhelinmyynti soveltuu silti hyvin myös etätyöksi. Käytännössä puhelinmyyntiin tarvitaan vain tietokone, nettiyhteys ja jonkinlainen luuri, joten esimerkiksi Euroopassa asuva voi helposti tehdä puhelinmyyntiä kokopäiväisesti Suomeen käsin etänä. Useimmissa puhelinmyyntifirmoissa etätyö on mahdollista heti, kun myyntikokemusta on kertynyt jo jonkin verran.

Kenelle puhelinmyyntityö sopii?

Puhelinmyyntityö soveltuu hyvin ulospäinsuuntautuneelle ja myyntihenkiselle ihmiselle. Parhaat myyjät eivät laskettele asiakkaan korvaan ulkoa opittua myyntipuhetta, vaan kuuntelevat ja keskustelevat. Hyvä myyjä ei tuputa eikä tuhlaa omaa tai asiakkaan aikaa.

Puhelinmyyjän ei tarvitse olla viihdyttävä supliikkitaituri, mutta miellyttävä puheääni ja hyvä tilannetaju auttavat onnistumisessa. Nuoren ja rempseän ihmisen kanssa voi jutustella vapaaseen ja humoristiseenkin tyyliin, mutta ikäihmisiä on yleensä hyvä teititellä.

Kaikki ihmiset eivät puhelinmyyntityössä pärjää. Esimerkiksi lehtimyyjät saavat usein korvaansa tulikivenkatkuisia sadatuksia, ja jotkut myyjät paiskaavatkin hanskat tiskiin heti ensimmäisen työvuoron päätteeksi. Joillekin on myös tärkeää tietää kuukausittaisen palkkapussin koko tarkasti etukäteen, jolloin provisiopalkka ei ole paras vaihtoehto.

Puhelinmyyntityön hyviä puolia

  • Palkkaus
  • Joustavat työajat
  • Hyvä yhteishenki alalla
  • Mahdollisuus etätyöhön ja ulkomailla työskentelyyn
  • Vuorovaikutteinen ja vaihteleva työnkuva

Puhelinmyyntityön miinukset

  • Välitön ja joskus rankka asiakaspalaute
  • Alan huono maine
  • Provisiopalkka: huonona päivänä on vaikeaa tienata

Miten pääsen puhelinmyyjäksi?

Netin työnhakusivustoilta löytyy nopeallakin googlauksella jatkuvasti avoinna olevien puhelinmyyjien paikkoja. Itse asiassa puhelinmyyntityötä on tarjolla niin paljon, että varsinkin jo entuudestaan myyntikokemusta omaavalla ihmisellä on varaa valita työpaikkansa. Ennen hakemuksen lähettämistä kannattaakin valkata firmoista parhaat päältä.

Työnhaku tapahtuu useimmiten perinteisesti nettihakemuksen kautta. Tämän jälkeen hakijalle tehdään joko puhelinhaastattelu tai hänet kutsutaan haastateltavaksi toimistolle. Etätyötä hakiessa haastattelu hoituu joko videoyhteyden tai pelkän puhelimen kautta.

Uudet työntekijät perehdytetään aina myytäviin tuotteisiin tai palveluihin lyhyen (tai joskus pidemmän) koulutuksen kautta. Perehdytyksen syvyyteen vaikuttaa myytävän tuotteen tyyppi: on tietysti hieman eri asia myydä Aku Ankkaa tai yritysvakuutuksia.

Esimerkkejä erilaisista puhelinmyyntifirmoista

Pasastar

Pasastar on eräs Suomen tunnetuimmista puhelinmyyntifirmoista. Pasastarin myyntituotteita ovat aikakauslehdet ja suurimpia asiakkaita Sanoma Media Finland, Otavamedia sekä A-lehdet.

Palkkaus: Kiinteä tuntipalkka + tuloslisät + päiväbonus + lounasetu. Mahdollisuus ansaita 2 000 – 4 000 euroa kuukaudessa.

Työaika: Työtä voi tehdä kokoaikaisesti tai sivutoimisesti. Kaikki Pasastarin työntekijät suorittavat firman oman myyntineuvottelijan koulutusohjelman.

Toimisto: Pasastarilla on 24 eri toimipistettä ympäri Suomea. Jos mikään näistä toimistoista ei ole sopivasti ulottuvillasi, voi Pasastarille hakea suoraan etätöihin.

Buusteri

Buusteri on satoja puhelinmyyjiä työllistävä, eri puolilla Suomea toimivat yritys. Buusterilla myydään tuotteita sekä palveluita – esimerkiksi lehtiä, televisiokanavia, vakuutuksia, sähköä ja ilmoitustilaa. Lisäksi Buusterilla on monia pienempiä määräaikaisia myyntiprojekteja.

Palkkaus: Peruspalkka + provisio.

Työaika: Työtä voi tehdä kokoaikaisesti tai sivutoimisesti.

Toimisto: Buusterilla on toimipisteet seuraavilla paikkakunnilla: Helsinki, Jyväskylä, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Pori, Seinäjoki, Tampere, Turku, Vaasa ja Vantaa. Etätyömahdollisuutta ei ole.

A-lehdet

A-lehdet on yksi tunnetuimmista puhelinmyyjiä palkkaavista yrityksistä Suomessa. Myyntituotteet ovat arvostettuja ja kaikkien tuntemia aikakauslehtiä.

Palkkaus: Peruspalkka + provisio. Toisesta kuukaudesta alkaen vähintään 11,36 €/h. Parhaat myyjät ansaitsevat jopa 5 000 euroa kuukaudessa.

Työaika: Työaika: Työtä voi tehdä kokoaikaisesti tai sivutoimisesti. Kokopäiväinen työaika on 6 tuntia päivässä (30 tuntia viikossa).

Toimisto: A-lehdillä on toimipisteet Helsingissä, Pirkanmaalla, Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa. Kokeneilla myyjillä on mahdollisuus etätyöhön.