Etätyö ja kotona tehtävä työ

Haaveiletko työstä, jota voisit tehdä kotisohvaltasi käsin ja parhaassa tapauksessa täysin omassa aikataulussasi? Nettiaikana tällaisia töitä löytyy koko ajan enemmän. Monille yrityksille on edullisempaa palkata omissa tiloissaan työskenteleviä etätyöläisiä kuin ylläpitää kalliita toimistotiloja, joten etätyömahdollisuuksien lisääntyminen ei ole ihme.

Kotona tehtäviä töitä löytyy monelta eri alalta. Osa töistä vaatii pitkää koulutusta ja kokemusta, mutta osaan voi opetella tekemisen kautta. Olemme listanneet tähän artikkeliin erilaisia etätyömahdollisuuksia sekä keinoja, joilla voit löytää sinulle parhaiten sopivan kotoa käsin tehtävän työn.

Miten etätyö eroaa tavallisesta työstä?

Virallisesti etätyöksi määritellään kaikki työ, jota tehdään kiinteän työpaikan, esimerkiksi toimiston, ulkopuolella. Etätyötä voi tehdä kotona, työpaikan etäpisteestä tai vaikkapa asuntoautosta käsin.

Useimmiten etätyöllä tarkoitetaan toimistotyön kaltaista verkon kautta tehtävää työtä, mutta periaatteessa etätyön määritelmä täyttyy myös monissa myynti- tai huoltotyön kaltaisissa liikkuvissa ammateissa. Keskitymme tässä artikkelissa kuitenkin käsittelemään netin kautta tapahtuvaa etätyötä.

Etätyön hyvät ja huonot puolet

Kotona tehtävän etätyön parhaita puolia ovat vapaus ja joustavuus. Etätyön tekijän ei tarvitse yleensä olla tavoitettavissa kiinteästi aina johonkin kellonaikaan päivästä, eli työnteon voi rytmittää haluamallaan tavalla. Esimerkiksi monet illanvirkut ihmiset kärsivät aikaisista aamuherätyksistä, ja heidän luovuutensa saattaa olla huipussaan vasta siinä vaiheessa, kun tavallinen toimistomyyrä pakkailee laukkua kotiinlähtöä varten.

Kotona työskentely on monelle myös huomattavasti tehokkaampaa. Varsinkin avotoimistossa työskentely on myrkkyä keskittymiselle, ja ajatus katkeaa jatkuvasti ympäröivän hälinän ja sermiin nojailevien kollegoiden jutustelun takia.

Etätyön tekijän ei tarvitse laittautua aamuisin edustuskuntoon, vaan töitä voi tehdä vaikka pyjamassa. Myöskään työmatkat eivät lohkaise päivästä liikaa aikaa. Monesti etätyötä on mahdollista tehdä myös ulkomailta käsin.

Kaikille kotona työskentely ei kuitenkaan ole oikotie onneen. Jos et ole hyvä motivoimaan itseäsi, saattaa töihin tarttuminen olla joskus tuskan takana. Ylitunnollisella suorittajalla voi sen sijaan olla riski venyttää työaikaa vapaa-ajan puolelle, jolloin sekä oma että perheen jaksaminen voi olla vaakalaudalla. Osa ihmisistä myös alkaa jossain vaiheessa kaivata työyhteisön tai esimiehen tukea.

Jos aprikoit etätyön sopimista itsellesi, voit testata asian vaikkapa Työterveyslaitoksen Työpiste-testillä.

Mitkä ovat etätyöntekijän oikeudet?

Etätyötä tehdessä kannattaa ottaa huomioon, että et ole tällöin aivan yhtä laajan vakuutusturvan piirissä kuin fyysisellä työpaikalla työskennellessäsi. Jos esimerkiksi poltat kätesi keittäessäsi iltapäiväkahviasi tietokonetyön tauolla, ei työnantajan vakuutus korvaa vahinkoa. Asia olisi toisin, jos tekisit töitä konttorissa – etätyössä kun korvataan ainoastaan itse työtä tehdessä sattuneet vahingot. Etätyöntekijän kannattaakin hyvissä ajoin ottaa selvää oman vakuutuksensa kattavuudesta.

Etätyön tekijä on luonnollisestikin oikeutettu samaan korvaukseen kuin toimistossa istuva kollega. Usein tilanne on kuitenkin mutkattomin aloilla, joissa työntekoa voi selkeästi mitata. Muissa tapauksissa esimerkiksi ylityöt voivat etätöissä jäädä helposti huomioimatta.

Miksi joku palkkaisi etätyöntekijän?

Etätyön tekeminen ei ole hyödyllistä ainoastaan työntekijälle, joka haluaa tehdä töitä kotoa käsin. Myös työnantaja saa etätyöläisestä monenlaista hyötyä – ja tästä syystä yhä useampi suomalainen työnantaja on alkanut suhtautua kotona tehtävään työhön positiivisesti.

Vapautta ja joustoa kaipaava työntekijä osaa arvostaa etätyön mahdollistavaa työnantajaa, mikä kasvattaa työmotivaatiota. Etätöitä kotona paiskiva henkilö saattaa siis olla firmalle toimistossa nettipasianssia pelaavaa kollegaansa huomattavasti tuottoisampi. Etätöitä teettävä yritys saa säästöä luonnollisesti myös toimistotilojen vuokrissa sekä kalusteiden ostossa.

Voisitko tehdä nykyistä työtäsi etänä?

Jos mielessäsi siintää haavekuva kotona työskentelystä, ei sinun aina ole pakko ottaa sitä varten lopputiliä. Vaikka työpaikallasi kukaan ei vielä tekisikään etätyötä, saattavat ajat olla muuttumassa. Toki tilanne on selkeä paperikonetyöläisen tai kirurgin kohdalla, mutta myös yllättävän moni muu työ taipuu kotona tehtäväksi. Asia kannattaa siis ottaa rohkeasti esiin hyvin valmisteltujen perustelujen kera.

Jos työnantaja ei suostu kokoaikaiseen etätyöhön, voi sinulla silti olla mahdollisuus siirtää työt kotiin esimerkiksi muutamana päivänä kuukaudesta tai vaikkapa joka perjantai. Osittaisen etätyön tekeminen on hyvä keino kokeilla tätä työmuotoa käytännössä havaitaksesi, sopiiko se lopulta juuri sinulle.

Joskus etätyön saaminen on helpointa sellaiselta työnantajalta, joka tuntee sinut työntekijänä ja ihmisenä jo entuudestaan. Moni yritys ei uskalla palkata etätyön tekijää nimenomaan luottamuksen puutteen vuoksi.

Vaihtoehtoja kotoa käsin tehtäväksi työksi

Etänä voi tehdä hyvin monia erilaisia töitä. Olemme alla luetelleet liudan ammatteja, joita voi helposti harjoittaa kotoa käsin. Osa näitä töitä tekevistä on jonkin yrityksen palkkalistoilla, osa toimii yrittäjänä. (Jos olet yrittäjä, sinua saattaa kiinnostaa myös Rahakoneen artikkeli parhaista laskutuspalveluista.)

Asiakaspalvelutyö

Asiakaspalvelu on hyvin yleinen etätyö. Moni yritys on ulkoistanut asiakaspalvelunsa firmoille, jotka rekrytoivat kotoa työskenteleviä ihmisiä. Työtä tehdään monille eri aloille – saatat esimerkiksi päästä hoitamaan hotellivarauksia tai antaa teknistä opastusta printterin asentamiseen. Asiakaspalvelijat perehdytetään yleensä aiheeseen lyhyellä täsmäkoulutuksella ennen työn aloittamista.

Yhteydenpito asiakkaisiin tapahtuu joko puhelimen tai chatin välityksellä. Oli kommunikointiväline kumpi tahansa, on työntekijällä tärkeää olla pitkä pinna ja hyvät viestintätaidot.

Hae Pasastarille myyntitöihin, saat aloitusbonuksen ja takuupalkan

Uuden työntekijän edut ovat:

  • Aloitusbonus
  • Lehtietu
  • Mahtavat myyntikilpailut

Työ ei edellytä muuta kuin sujuvaa suomen kielen taito.

Graafinen suunnittelu ja verkkosivujen teko

Graafiset suunnittelijat sekä kuvataiteilijat työskentelevät usein itsenäisesti. Jos kuvitat kirjoja tai nettisivuja, teet logoja tai luot vaikkapa verkkosivujen ulkoasuja, on koti luonteva paikka työskennellä.

Mitä laajempi osaamisesi on, sitä enemmän työmahdollisuuksia sinulle on tarjolla. Monet perinteisen taidekoulutuksen saaneet kuvataiteilijat ovat laajentaneet repertuaariaan digitaaliseen maailmaan, ja näillä lahjakkailla monitaitureilla ei tule pulaa hyvin palkatuista tilauksista.

Ohjelmointi ja muut IT-alan työt

Jos omaat IT-alan koulutusta ja osaat koodata, onneksi olkoon. Näissä töissä tienataan yleensä etätyöalan parhaat palkat.

Ohjelmointityö on tyypillisesti luonteeltaan hieman erakkomaista puurtamista, joten koodin näpyttely sopii mainiosti kotona tehtäväksi työksi. Jos projektissa on mukana muita koodaajia, pystyy tarvittavan yhteydenpidon hoitamaan mainiosti verkon välityksellä.

Kirjanpito ja tilitoimistotyöt

Moni kirjanpitäjä työskentelee kotoa käsin. Nykyaikana kirjanpitäjän työ alkaa olla entistäkin paikkariippumatonta, sillä kuittiruljanssit ja lomakkeiden täytöt voi tänä päivänä tehdä pääasiallisesti netin kautta. Kirjanpitotyö sopii siis hyvin etätyöksi, tekipä töitä sitten yhdelle tai usealle eri yritykselle.

Kirjoitustyöt ja sisällöntuotanto

Kirjoittaminen on eräs parhaiten etätyöksi soveltuvista töistä. Vain ani harva kirjottaja pystyy itse asiassa edes työskentelemään toimistossa, sillä puuhaan tarvitaan tiukkaa keskittymistä ja häiriövapaata ympäristöä.

Nettiaikana kirjoitustöitä on myös entistä enemmän tarjolla. Kirjailijan tai journalistin työ ei toki ole aivan jokamiehen puuhaa, mutta verkosta löytyy runsain määrin sisällöntuotannon töitä myös harrastelijamaisemmille kirjoittajille. Omia kirjoittajantaitoja pystyy myös kehittämään itse – kokeile vaikka blogin perustamista.

Kielenkääntäminen

Kirjoittamisen ohella myös kielenkääntäminen on erittäin yleinen kotona työskentelijän ammatti. Monet kääntäjät toimivat freelancereina, mutta alalta löytyy myös kokopäiväisiä kuukausipalkkaisia töitä.

Kääntäjiä etsitään monille eri kielipareille. Suomi on ymmärrettävästi harvinainen kieli maailmalla, joten jos osaat suomen lisäksi jotain muuta kieltä (mitä harvinaisempaa, sen parempi!) ja hallitset oikeinkirjoituksen, on sinulla hyvät mahdollisuudet löytää monenlaisia kotona tehtäviä töitä.

Etätyöpaikkoja löydät esimerkiksi näiltä sivustoilta:

Vain mielikuvitus on rajana kotoa tehtävälle työlle

Kuten jo alussa mainitsimme, käsittelivät tämän artikkelin vihjeet suurimmaksi osaksi tietokoneella tehtäviä töitä. Kotona voi kuitenkin tehdä näiden esimerkkien lisäksi lähes mitä tahansa muutakin työtä. Itse asiassa työ on siirtynyt kotoa ”työpaikoille” vasta pari vuosisataa sitten.

Jos esimerkiksi olet mestarileipuri, mikset tekisi sopimusta paikallisten kahviloiden kanssa ja alkaisi paistaa niille päivittäin tuoreita sämpylöitä ja pullia? Myös monet hierojat ja terapeutit työskentelevät kotoa käsin. Pysyvätkö neula ja lanka sormissasi tai ompelukoneessasi? Ala tehdä mittatilauspukineita tai tuunata ja korjata käytettyjä vaatteita.

Moni löytää väylän kotona tehtävään työhön harrastuksen kautta. Jos haaveenasi on tehdä juuri sinua kiinnostavaa työtä kotoa käsin, kannattaa tarttua tuumasta toimeen saman tien.