Mikä on paras laskutuspalvelu?

Suomesta löytyy nykyään pitkä liuta laskutuspalveluita, joiden avulla on helppoa oikoa mutkia omalla yrittäjäpolulla. Laskutuspalvelu huolehtii ikävästä paperisodasta ja antaa sinulle mahdollisuuden keskittyä ydinosaamiseesi. Palvelun käyttö ei kuitenkaan ole ilmaista. Jos olet ottamassa vasta ensimmäisiä askeleitasi yrittäjänä, kannattaa omat tarpeet kartoittaa tarkkaan.

Kävimme läpi erilaisia laskutuspalveluita ja vertailemme niiden hyviä ja huonoja puolia. Kokosimme myös tietoa yritystoiminnan aloittamisesta. Jos olet aloittamassa laskutuspalvelun käyttöä, lukaise ensin vinkkimme.

25€ arvoinen liittymisetu

Liity Eezy kevytyrittäjiin ja saat 25 euroa palvelumaksualennusta koodilla: 3347304B

  • Laskuta työsi helposti ilman omaa yritystä
  • Rekisteröityminen on ilmaista eikä velvoita sinua mihinkään
  • Yksi markkinoiden suosituimpia palveluita

Laskutuspalvelujen hintavertailu

Olemme listanneet alle yleisimpiä Suomessa käytettyjä laskutuspalveluita. Osa palveluista veloittaa laskutuksesta kiinteän prosenttiosuuden laskutuskertymän koosta huolimatta. Toiset palvelut huomioivat paljon laskuttavia asiakkaita pienemmällä palvelumaksulla. Kannattaa huomata, että laskutusrajat eivät nollaudu vuosittain. Mitä kauemmin laskutuspalvelun asiakkaana on, sitä halvemmaksi laskutus siis käy.

LaskutuspalveluPalvelumaksuMinimi/maksimipalkkio
Eezy.fi
Etukoodi: 3347304B
5 -7 % Ei minimipalkkiota
Op Kevytyrittäjä5 %Ei minimipalkkiota
Odeal2 – 5 %Minimipalkkio 15 €
Omapaja3 – 5 %Ei minimipalkkiota
Finjob4 %Ei minimiä, maksimi 250 €/laskutus
Toimipiste.fi5 %Minimipalkkio 15 €
Ukko.fi5 %Ei minimipalkkiota
Tiedot päivitetty 9/2020

Näiden kulujen lisäksi laskutuspalvelut saattavat periä erilaisia lisämaksuja. Esimerkiksi Ukko.fi veloittaa palvelumaksun lisäksi 2,7 prosentin lisämaksun (+alv). Eezyllä taas palvelumaksuun ei lisätä muita pakollisia kuluja.

Laskutuspalvelun valinta – onko halvin aina paras?

Laskutuspalvelut perivät asiakkailtaan palvelumaksuna yleensä 2 – 5 % laskujen arvonlisäverottomasta summasta. Laskutuspalveluiden tarjoamat toiminnot vaihtelevat melkoisesti, joten ennen sopimuksen tekemistä kannattaa palveluja vertailla huolellisesti keskenään.

Moni laskutuspalvelu veloittaa pienempiä palkkioita paljon laskuttavilta asiakkailta. Liikevaihdon kasvaessa tämä on hyvä huomioida. Esimerkiksi Omapaja veloittaa alle 75 000 euroa laskuttaneilta 5 % ja yli 150 000 euron laskuttaneilta 3 % palkkion. Myös Eezy toimii samalla periaatteella. Odeal veloittaa korkeimman eli 5 % suuruisen palkkion alle 60 000 euroa laskuttaneilta, ja 2 % maksuluokkaan pääsee yli 200 000 euron laskutuksella.

Laskutuspalvelut hoitavat laskujen lähettämisen lisäksi laskujen perinnän, vakuuttamisen ja työnantajamaksut. Osalla laskutuspalveluista on myös laajat projektivälitysverkostot, jotka luonnollisesti auttavat työntekijää löytämään uusia ansaintamahdollisuuksia. Verkostot eivät kuitenkaan palvele yhtä kattavasti jokaista ammattialaa, joten tästäkään mahdollisuudesta ei kannata maksaa turhaan. Myös kirjanpidon kattavuudessa sekä ulkomaille laskutuksessa on eroja.

Laskutuspalvelujen tarjoamat vakuutuspaketit poikkeavat toisistaan jonkin verran. Osa palveluista kattaa eläke- tapaturma- ja vastuuvakuutusmaksut, mutta osa laskutuspalveluista veloittaa jokaisesta vakuutuksesta erikseen.

Mitä enemmän laskutuspalvelu tekee puolestasi, sitä enemmän se yleensä myös veloittaa. Jos tarvitset palvelua käytännössä vain laskujen lähettämiseen eikä yritystoimintasi ole kovin laajamittaista, kannattaa tyytyä suosiolla kevyempään ja edullisempaan laskutuspalveluun.

Älä kuitenkaan valitse halvinta vaihtoehtoa vain säästösyistä. Jos joudut tekemään osan palvelun ulkopuolelle jäävistä paperihommista itse, saatat lopulta menettää suhteettoman paljon kallista työaikaasi.  

Mitä laskutuspalvelu tarkoittaa?

Laskutuspalvelua kutsutaan usein kevytyrittämiseksi. Laskutuspalvelun avulla työn tekijä voi toimia yrittäjämäisesti – esimerkiksi lähettää laskun – perustamatta kuitenkaan varsinaisesti omaa yritystä. Tosiasiassa kevytyrittämistä ei kuitenkaan ole sanan varsinaisessa merkityksessä olemassakaan, sillä Suomen lainsäädännön edessä laskutuspalvelun käyttäjä on aina joko yrittäjä tai palkansaaja.

Moni yritystoimintaa harkitseva valitsee mieluummin näistä jälkimmäisen vaihtoehdon. Laskutuspalvelun kautta työtä voi tehdä muodollisesti laskutuspalveluyritykselle, joka hoitaa asiakkaan laskutuksen. Tällä tavoin oman yrityksen perustamisen voi jättää vasta siihen vaiheeseen, kun liiketoiminta on lähtenyt kunnolla rullaamaan. Laskutuspalveluyritys maksaa työntekijälle palkkaa, ja hoitaa asianmukaiset ennakonpidätykset sekä sairausvakuutusmaksut.

Voit tehdä laskutuspalvelun kanssa laskutussopimuksen myös silloin, jos toimit yrittäjänä ja sinulla on jo oma y-tunnus. Näin saat halutessasi ulkoistettua yrityksesi laskutuksen, kirjanpidon, vakuutukset sekä monet muut ”viralliset” asiat.

Suomessa toimii tällä hetkellä lukuisia eri laskutuspalveluita. Osa niistä palvelee erityisesti ei-yrittäjiä, osa vain y-tunnuksen omaavia yrittäjiä ja osa molempia.

Laskutuspalvelu eli kevytyrittäjyys vai oma yritys?

Yrityksen perustaminen ei ole aivan yksinkertaista puuhaa. Moni työssäkäyvä haaveilee tekevänsä jonain päivänä töitä vain itselleen, mutta yrittäjäksi ryhtymisen kynnys on liian korkealla. Entä jos tunaroin paperityöt tai joudun verottajan hampaisiin? Miten käy eläkkeeni ja sairausvakuutukseni?

Uudelle yrittäjälle voi olla helpointa antaa byrokratia suosiolla ulkopuolisen tehtäväksi. Yritystoiminnan aloittamisessa on taatusti muutakin mietittävää – esimerkiksi asiakkaiden hankinta ja markkinointi.

Jos toimintasi on kuitenkin hyvin pienimuotoista etkä ole numeroiden kanssa aivan tumpelo, et välttämättä tarvitse avuksesi raskaan luokan laskutuspalvelun koneistoa.

Joskus kevytyrittäjyyteen hypätään myös toisesta suunnasta. Jos olet tehnyt töitä yrittäjänä jo jonkin aikaa ja koet paperisodan rasitteena, voi olla järkevää siirtyä laskutuspalvelun käyttöön. Näin voit vapauttaa kaiken energiasi itse työntekoon.

Laskutuspalvelun toimintaidea

Kaikkien Suomessa toimivien laskutuspalveluiden toimintamalli on melko lailla samanlainen. Prosessi alkaa rekisteröitymisellä, minkä jälkeen oma käyttäjä pääsee tekemään tunnusten avulla itselleen oman profiilin. Käyttäjäprofiilissa määritellään esimerkiksi vakuutusten kattavuus sekä verotusasiat.

Kun rekisteröinti on tehty, käyttäjä etsii itse asiakkaansa ja sopii työn suorittamisesta sekä siitä maksettavasta korvauksesta. Työtehtävän suorittamisen jälkeen laskutuspalvelun käyttäjä luo järjestelmässä laskun. Asiakas maksaa maksun laskutuspalveluun, joka veloittaa summasta oman palvelumaksunsa sekä tarvittavat verot ja muut kulut. Tämän jälkeen laskutuspalvelu tilittää loppusumman palvelun käyttäjälle.

Jos työn tilaaja ei syystä tai toisesta maksa laskuaan, hoitaa laskutuspalvelu laskun muistutukset ja tarvittaessa myös summan karhuamisen perintätoimiston avulla.

Laskutuspalvelu hoitaa myös verotuksessa vähennettävien kulujen laskemisen. Jos työn suorittamisesta aiheutuu esimerkiksi matka- tai materiaalikuluja, voi ne kirjata suoraan palveluun ja lähettää kuitit laskutuspalvelulle.

Milloin laskutuspalvelun käyttäminen on järkevää?

Yleensä laskutuspalvelun käyttäminen on edullisinta ja helpointa, jos yrittäjämäisesti tehtyjä töitä on vain satunnaisesti etkä ole hankkinut y-tunnusta. Jos tekisit tällaista työtä verokortilla (esimerkiksi freelance-verokortilla), saattaisi työn tilaaja alkaa jossain vaiheessa näyttämään työnantajaltasi. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, kun asiakas tilaa sinulta paljon töitä lyhyen ajan kuluessa. Jos asiakkaasi luetaan työnantajaksesi, häneltä saatetaan alkaa periä työnantajan pakollisia maksuja.

Laskutuspalvelu on hyvä vaihtoehto esimerkiksi sivutoimista keikkahommaa tekevälle ja yritystoiminnan alkumetreille esimerkiksi työttömyyden jälkeen. Jos yrittäjämäisen työn aloittaa työttömänä, toiminta luetaan sivutoimiseksi ensimmäiseen neljän kuukauden ajalta. Tänä aikana yrittäjyyttä voi kokeilla sovitellun päivärahan turvin.

Milloin laskutuspalvelun käyttöä kannattaa harkita toisen kerran?

Jos liiketoiminta alkaa kasvaa kokopäivätyöhön verrattavaksi, ei laskutuspalvelun käyttäminen ole välttämättä enää järkevää. Palvelumaksut eivät yleensä kohoa satunnaisen laskutuksen yhteydessä suuriksi, mutta isommissa laskutuserissä summat tietenkin kasvavat. Liikevaihdon kasvaessa kannattaa miettiä esimerkiksi toiminimiyrittäjäksi ryhtymistä.

Toiminimiyrittäjän on myös helpompaa käyttää hyväksi Suomen lainsäädännöstä löytyviä arvonlisävero- eli ALV-vähennyksiä. Pienyrittäjän ALV-velvollisuus alkaa vasta 10 000 euron vuotuisella liikevaihdolla, ja hän voi käyttää hyväksi ALVin alarajahuojennusta aina 30 000 euron liikevaihtoon asti. Jos laskutuksen tekee ilman omaa toiminimeä, ei näitä etuja voi hyödyntää.

Omalla toiminimellä on myös helpompi tehdä liiketoiminnan kuluina vähennettäviä isoja hankintoja. Jos siis tarvitset työsi suorittamiseen kallista kalustoa, ei laskutuspalvelu ole paras vaihtoehto.

Laskutuspalvelut ja työttömyysturva

Laskutuspalveluiden käyttö eli niin kutsuttu kevytyrittäjyys oli aikaisemmin keino pitää yllä työttömyysturvaa yritystoiminnan aikana. Nykyään laskutuspalvelun käyttäjiä pidetään kuitenkin pääsääntöisesti aina yrittäjinä. Jos työt siis loppuvat, ei laskutuspalvelun käyttö tee sinusta TE-keskuksen silmissä erilaista yrittäjää kuin esimerkiksi itsenäisesti laskuttava toiminimiyrittäjä.

Sivutoimisen yrittäjyyden kohdalla asia on kuitenkin toinen. Jos teet erikseen päivätyötä ja käytät laskutuspalvelua satunnaisiin keikkahommiin, olet edelleen päivätyösi loppuessa oikeutettu työttömyysavustuksiin.

Ja kuten jo aikaisemmin mainittiin, voi yrittäjä nykyään kokeilla siipiään neljän kuukauden ajan ilman työttömyysetuuksien menettämistä. Voit saada tältä ajalta soviteltua päivärahaa samalla, kun testaat yritysideasi toimivuutta.

25€ arvoinen liittymisetu

Liity Eezy kevytyrittäjiin ja saat 25 euroa palvelumaksualennusta koodilla: 3347304B

  • Laskuta työsi helposti ilman omaa yritystä
  • Rekisteröityminen on ilmaista eikä velvoita sinua mihinkään
  • Yksi markkinoiden suosituimpia palveluita

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.