Osakevälittäjät vertailussa

Osakevälittäjät ovat viime vuosina alkaneet kilpailla asiakkaista aivan uuteen malliin. Sijoittaminen on muuttunut isokenkäisten herrojen huvista Matti Meikäläisten ansaintakeinoksi, sillä osakemarkkinat ovat nykyään netissä vain muutaman klikkauksen päässä.

Hyvän osakevälittäjän valinta ei kuitenkaan ole aivan yksinkertaista. Kaupankäyntiä aloittaessa yhteen kulukorvaukseen tuijottaminen ei riitä, eikä yksi osakevälittäjä ole paras kaikille. Ennen sijoittamisen aloittamista kannattaakin tutustua eri osakevälittäjiin kriittisellä otteella.

Annamme sinulle tässä artikkelissa vinkkejä hyvän osakevälittäjän löytämiseen. Olemme myös tehneet hintavertailun suomalaisten sijoittajien eniten käyttämistä osakevälittäjistä.

Kolme parasta osakevälittäjää

1. Nordnet

Nordnet on Pohjoismaiden suosituin osake- ja rahastovälittäjä. Vuodesta 1996 lähtien toiminut Nordnet pitää päämajaansa Tukholmassa, ja sillä on paikalliset konttorit myös Helsingissä, Oslossa ja Kööpenhaminassa.

Nordnetin kautta voi käydä kauppaa osakkeilla, indekseillä, valuutoilla ja hyödykkeillä. Palvelusta löytyy myös paljon helppotajuisia rahastoja ja kuukausisäästövaihtoehtoja aloitteleville sijoittajille. Kaupankäynnin kulut ovat muihin osakevälittäjiin verrattuna pieniä.

Kaikki Nordnetin asiakkaat pääsevät Shareville-yhteisöön, jossa sijoittajat voivat keskustella keskenään sekä jakaa vinkkejä ja tietämystä. Sharevillen kautta voi myös seurata menestyneiden sijoittajien osto- ja myyntitoimenpiteitä ja halutessaan kopioida suoraan heidän portfolionsa.

Nordnet

Suomen tunnetuin arvopaperivälittäjä ja pitkäaikaisten sijoittajien ykkössuosikki.

 • Maksuton arvo-osuustili, eli osake- ja rahastosalkku
 • Säilytys, osto- ja myyntikulut 0 €
 • Shareville – sijoittajien oma yhteisö

2. Degiro

Degiro on hollantilainen, vuonna 2013 lanseerattu osakevälittäjä. Tällä hetkellä Degiro toimii 18 maassa eri puolilla Eurooppaa, ja palvelu löytyy myös suomenkielisenä. Degiron kaupankäyntialustaa käyttää jo 450 000 sijoittajaa.

Degiron kautta voi sijoittaa muun muassa osakkeisiin, rahastoihin, ETF:iin, futuureihin sekä erilaisiin viputuotteisiin. Palvelun etuna on alhainen hinnoittelu, joka perustuu ”pay-per-use” -periaatteeseen. Sijoittajat maksavat vain käyttämistään palveluista, eikä muita lisämaksuja veloiteta.

Degiro on hyvä vaihtoehto hieman kokeneemmalle sijoittajalle, joka ei tarvitse yhteisöä tai infomateriaalia sijoituspäätöstensä tueksi.

3. Mandatum Trader

Mandatum Trader on vuonna 2019 avattu kaupankäyntipalvelu. Suomessa Traderin asiakaspalvelusta ja asiakkaan tunnistamisesta vastaa Mandatum Life, ja kaupankäynti ja arvopaperien säilytys hoituu tanskalaisen Saxo Bankin toimesta. Saxo Bank tarjoaa palveluitaan yli 170 maassa.

Mandatum Trader tarjoaa kaksi kaupankäyntialustaa, joista toinen sopii edistyneille ja toinen aloitteleville sijoittajille. Palvelun kautta voi sijoittaa osakkeisiin, rahastoihin, ETF:iin sekä joukkovelkakirjoihin. Eri sijoituskohteita on tarjolla tuhansia.

Tilin avaus sekä arvopapereiden säilytys on maksutonta. Kaupankäynnistä perittävät kulut pienenevät aktiivisuuden lisääntyessä. Halvimpaan hintaluokkaan pääsy edellyttää yli 100 kauppaa kuukaudessa.

Jokerivinkki: Plus500

Jos olet valmis ottamaan voittojen toivossa hieman suurempia riskejä, tutustu Plus500-palveluun. Plus500 tarjoaa kaupankäyntiin valtavan määrän CFD-tuotteita eli hinnanerosopimuksia. Niiden avulla piensijoittaja pääsee käsiksi esimerkiksi osake- ja raaka-ainemarkkinoihin velkavivun avulla.

CFD-kaupankäynnissä ei osteta tai omisteta mitään, vaan käytännössä kauppa on eräänlaista vedonlyöntiä hintojen nousemisesta tai laskemisesta. Tässä lajissa sijoittajalla on mahdollisuus nopeisiin voittoihin – sekä myös nopeisiin tappioihin.

Osakevälittäjät – 2021 hintavertailu

Alla olevassa hintavertailussa on käytetty esimerkkeinä palkkioita Helsingin pörssissä. Kaikki hinnat pätevät pienasiakkaisiin, jotka ovat tehneet edellisen kuukauden aikana vähintään yhden, mutta enintään 20 kauppaa.

KaupankäyntikulutValuutanvaihtokulutSäilytysmaksu
Nordnet0,15 %, min. 7 €0,25 %EI
Degiro0,02 % + 2 €0,1 %0,1 % / 1,95 €/kk
Mandatum Trader0,05 %, min. 10 €0,25 %EI
Nordea0,2 %, min. 8 €0,3 %0–2,95 €/kk
OP0,2 %, min. 9 €0,3 %1,60–2,40 €/kk
Danske Bank0,2 %, min 8 €0,25 %2 €/kk
Osakevälittäjät hintavertailutaulukko päivitetty 04/2021

Miten löydän itselleni parhaan osakevälittäjän?

Sijoittamisen aloittaminen voi tuntua ylitsepääsemättömän hankalalta – etenkin, jos olet koko puuhassa täysi noviisi. Sijoittamiseen liittyvät termit ovat monimutkaisia sekä vaikeasti ymmärrettäviä ja markkinoiden käyttäytyminen usein epäjohdonmukaista. Ei siis ole ihme, että ajatus omin päin sijoittamisesta voi olla houkutteleva, mutta samalla myös kauhistuttava.

Itsenäisessä sijoittamisessa on tietenkin yksi selkeän positiivinen puoli: et joudu maksamaan sijoituksistasi ylimääräisiä palkkioita tai prosenttiosuuksia. Ja kun valitset hyvän osakevälittäjän, voit viilata kaikki muutkin kaupankäyntiin liittyvät kulut minimiin.

Paras osakevälittäjä vastaa juuri sinun tarpeitasi sijoittajana. On mahdotonta nimetä markkinoiden halvin osakevälittäjä, sillä kulut riippuvat monista eri asioista – esimerkiksi sijoituskohteista, kaupankäynnin aktiivisuudesta sekä toimeksiantojen koosta. Jotkut välittäjät ovat erikoistuneet piensijoittajiin, toiset osakesäästäjiin ja niin edelleen.

Onko halvin välittäjä paras?

Osakevälittäjiä vertaillessa kannattaa muistaa, että kulut eivät ole kaikki kaikessa. Vaikka valitsisit itsellesi halvimman välittäjän, saattaisit saada rahoillesi enemmän vastinetta toisen palvelun kautta.

Toki myös kulujen vertailu on tärkeää. Hintojen muodostuminen ei kuitenkaan ole aina yksinkertaista, sillä yleensä kulut ovat suoraan verrannolliset oman kaupankäynnin määrään ja sijoitusten kokoon. Ennen hintavertailun tekemistä sinun täytyykin arvioida, mihin asiakasluokkaan tulet sijoittumaan.

Vinkkejä sopivan osakevälittäjän löytämiseen

Osakevälittäjiä vertaillessa kannattaa hintalapun lisäksi kiinnittää huomiota myös muutamaan muuhun seikkaan – etenkin silloin, jos kaupankäyntisi on kuukausisäästämistä aktiivisempaa.

 • Kaupankäyntialustan käytettävyys. Sekä aloitteleva että kokenut sijoittaja hyötyy selkeästä ja helppokäyttöisestä kaupankäyntialustasta. Hyvä alusta taipuu luontevasti myös kaikille mahdollisille mobiililaitteille ja on käytettävissä omalla äidinkielellä.
 • Kaupankäynnin minimisummat. Varmista, että valitsemasi osakevälittäjä toimii budjettisi sallimissa rajoissa.
 • Sijoituskohteiden määrä ja monipuolisuus. Ennen sijoittamisen aloittamista sinun tulee tietää, mihin kohteisiin aiot sijoittaa. Varmista, että välittäjäsi valikoimista löytyy kattava tarjonta juuri näistä tuotteista. Kannattaa myös muistaa, että nälkä kasvaa syödessä. Jätä siis kohteiden määrään myös sopivasti kasvunvaraa.
 • Työkalut ja ominaisuudet. Hyvä osakevälittäjä antaa käyttöösi työkaluja, joiden avulla voit tehdä kauppaa sinulle parhaiten sopivalla tavalla. Kaupankäyntialustan tulee tarjota sinulle reaaliaikaista informaatiota pörssikursseista ja uutisista sekä mahdollisuuden automatisoida haluamiasi toimintoja.
 • Asiakaspalvelu. Jos eteen tulee pulmatilanne, on asiakaspalvelun hyvä olla pikaisesti tavoitettavissa. Joillain osakevälittäjillä on esimerkiksi tarjolla puhelinpalvelua ja toisilla yhteydenotto onnistuu vain verkkolomakkeen kautta.
 • Sijoitusideat ja infomateriaali. Varsinkin aloittelevat sijoittajat tarvitsevat usein tukea sijoituspäätöksiinsä. On suuri etu, jos tietoa ja vinkkejä löytyy keskitetysti oman välittäjän sivuilta.
 • Voittojen, osinkojen ja kulujen raportointi verottajalle. Kun osakevälittäjäsi raportoi sijoitustoimintasi tulot ja menot suoraan verottajalle, jää sinun huoleksesi vain tarkistaa, että veroilmoituksesi tiedot ovat oikein.

Miten osakevälittäjältä hankittu sijoitustili toimii käytännössä?

Osakevälittäjän kautta voit hankkia sijoitustilejä, joiden kautta pääset sijoittamaan rahoitusmarkkinoille. Kun olet avannut tilin, voit siirtää sinne rahaa esimerkiksi pankkisiirrolla. Tämän jälkeen pääset ostamaan rahoillasi osakkeita tai vaikkapa osuuksia erilaisista rahastoista. Ja kun aika on kypsä, pääset samalla tavalla myös myymään ne.

Myynnistä saamasi raha maksetaan sijoitustilillesi. Voit halutessasi joko siirtää varat omalle pankkitilillesi (ja maksaa voitoista verot) tai jatkaa niiden sijoittamista suoraan muihin kohteisiin.

Osakevälittäjät kuukausisäästäjille

Kuukausisäästäminen on monelle aloittelijalle sopiva tapa avata ovi sijoittamisen maailmaan. Kuukausisäästäjä ei tarvitse aloitukseen suurta pääomaa, ja samalla sijoitukset saa hajautettua sekä ajallisesti että erilaisiin kohteisiin. Kun sijoitat saman summan joka kuukausi, ei sinun tarvitse vaivata päätäsi kurssien nousuilla ja laskuilla. Kuukausisäästäjä pääsee myös hyötymään korkoa korolle -vaikutuksesta.

Kaikki osakevälittäjät tarjoavat kuukausisäästäjille erilaisia rahastovaihtoehtoja. Yleisimmin kuukausisäästäjät sijoittavat osakerahastoihin, yhdistelmärahastoihin tai korkorahastoihin, mutta tarjolla on myös ETF-rahastoja sekä välittäjien omia kuukausisäästösalkkuja (esimerkiksi Nordnetin Smart-rahastot).

Sijoitusten verottaminen

Suomessa verotettavasta pääomatulosta eli myynti- ja luovutusvoitoista täytyy maksaa 30 % veroa 30 000 euroon saakka. Kun tämä summa ylittyy, nousee pääomatulon vero 34 prosenttiin. Pörssiyhtiöistä saatavista osingoista 85 % on verotettavaa pääomatuloa. Jos joudut myymään sijoituksiasi tappiolla, voi tappiosumman vähentää pääomatuloista.

Verotukseen pätee puolin ja toisin tonnin kattoraja: jos kalenterivuoden myyntihinnat ovat yhteensä enintään 1 000 euroa, saa myyntivoiton verottomana. Jos taas vuoden aikana myydyn omaisuuden hankintahinta on yhteensä 1 000 euroa, ei myöskään tappiota voi vähentää.

Kuten jo vertailuvinkeissä mainitsimme, ilmoittaa osa osakevälittäjistä asiakkaiden sijoitustiedot suoraan verottajalle. Näin tiedot päätyvät maalis-huhtikuun aikana saapuvan esitäytettyyn veroilmoitukseen ilman erillisiä toimenpiteitä.

Jos osakevälittäjäsi ei tee tätä automaattisesti, tulee sinun hoitaa asia itse verottajan kanssa kuntoon. Sama pätee myös ulkomaalaisten arvopapereiden tuottoon.

Nordnet

Suomen tunnetuin arvopaperivälittäjä ja pitkäaikaisten sijoittajien ykkössuosikki.

 • Maksuton arvo-osuustili, eli osake- ja rahastosalkku
 • Säilytys, osto- ja myyntikulut 0 €
 • Shareville – sijoittajien oma yhteisö