Webhotelli vertailu – Löydä paras webhotelli

Oletko etsimässä webhotellia nettisivuja tai blogia varten? Oikean palvelun löytäminen voi olla hankalaa, sillä vaihtoehtoja riittää. Alan sanastokin saattaa tuottaa hankaluuksia, jos et satu olemaan pesunkestävä nörtti.

Ennen webhotellin valintaa sinun tulee tietää, mitä oikeastaan olet hakemassa. Kun olet kartoittanut tarpeesi, voit lähteä perkaamaan tarjolla olevia palveluita. Opastamme sinua tällä sivulla ymmärtämään ja vertailemaan webhotellien ominaisuuksia sekä löytämään kriteerit hyvän palvelun valintaan.

Mikä on paras webhotellipalvelu?

Webhotellin sopivuus riippuu täysin omasta tarpeestasi. Tarjolla on halpoja pikkupaketteja, jotka sopivat hyvin bloggaajille tai harrastuksen tueksi. Jos taas olet hankkimassa kotisivuja firmallesi, on näin rajallisesta palvelupaketista lähinnä haittaa.

Alimitoitettu webhotellipalvelu saattaa rajoittaa toimintaasi ja suorastaan karkottaa sivuiltasi kävijöitä esimerkiksi hitauden takia. Ylimitoitettu versio voi puolestaan tulla erittäin kalliiksi. Sopimukset tehdään usein myös määräajaksi. Jos siis havaitset heti ensimmäisen kuukauden aikana tehneesi huonon ratkaisun, saatat silti joutua pulittamaan valinnastasi koko vuoden hinnan.

Suomalainen Webhotelli alk. 3€/kk

XetNet tarjoaa Webhotellin Suomesta omalla verkkotunnuksella ja sähköpostilla käytössäsi alle 5 minuutissa.

Premium-Webhotelli alk. 30$/kk

Kinsta on yksi markkinoiden arvostetuin Wordpress-hostingpalvelu. Täyttää vaativan harrastajan sekä ammattilaisen toiveet ja vaatimukset.

Oleellisimmat kriteerit webhotellien vertailussa

Ennen valinnan tekemistä sinun kannattaa pohtia tarpeitasi alla lueteltujen kriteerien osalta. Voit sen jälkeen tutustua vertailutaulukkoomme, jossa erittelemme Suomen suosituimpien webhotellien palveluita ja hintoja. Näitä tietoja apuna käyttäen tulet löytämään itsellesi ainakin suuntaa-antavan ratkaisun parhaan webhotellin valintaan.

Nopeus

Sivujen latautumisnopeus vaikuttaa kävijöiden viihtymiseen sekä hakukonenäkyvyyteen. Jos webhotellisi on hidas ja sivujesi latautuminen kestää muutamaa sekuntia enemmän, tulee asia näkymään kävijämäärissäsi. Ilmiö näkyy erityisen vahvasti verkkokaupoissa. Esimerkiksi Amazonin sivulla jo yhden sekunnin hidastuminen latausajassa pienentää myyntiä yli 1,5 miljardin dollarin arvosta.

Webhotellin nopeuteen vaikuttaa moni seikka, esimerkiksi palvelimen sijainti sekä teho. Kannattaa siis valita mieluiten käyttäjää lähellä sijaitseva palvelin.

Tila ja sähköpostit

Tarvitsemasi levytilan koko riippuu sivujesi laadusta ja koosta. Muista laskea tilan tarve mieluiten yläkanttiin, jotta ainakaan sen puute ei estä sivustosi laajentamista. Joissain webhotelleissa voit toki tarvittaessa vaihtaa paketin suurempaan kesken tilauskaudenkin.

Jos kirjoitat esimerkiksi blogia WordPress -julkaisujärjestelmän kautta tai ylläpidät harrastesivuja, voi tilantarpeesi olla katettu esimerkiksi 1 gigatavulla tai jopa tätä pienemmällä levytilalla. Jos sivustollasi on esimerkiksi musiikkia tai videoita tai ylläpidät jonkinasteista verkkokauppaa, saattaa 10 gigaa olla hyvä annos levytilaa.

Sähköpostilaatikoiden määrä vaihtelee eri webhotellien välillä. Varmista, että laatikoita on tarpeeksi myös toiminnan laajentamiseen.

Yrityskäyttöön hankitusta webhotellista saa myös tilaa sähköposteille. Omalla domainilla varustettu sähköposti on syytä ottaa käyttöön heti yritystoiminnan alkuvaiheessa, sillä esimerkiksi gmail.com-päätteinen sähköpostiosoite ei anna toiminnasta järin luotettavaa kuvaa.

Turvallisuus

Hyvä webhotelli hoitaa turvallisuuden niin automaattisesti, että sinun ei tarvitse tulla ajatelleeksi koko asiaa. Tehtäviensä tasalla oleva palveluntarjoaja huolehtii, että sivut ovat toiminnassa ja että hakkerien kiusaamisyritykset tyrehtyvät jo alkuunsa. Myös varmuuskopioiden tulisi tallentua ilman erillisiä toimenpiteitä.

Nettisivustosi turvallisuus riippuu myös ohjelmistojen ajanmukaisista päivityksistä. Jos et ole innokas näpertämään päivityksiä paikoilleen itse, käytä myös tätä kriteeriä webhotellin valinnassa. Esimerkiksi WordPressistä tulee jatkuvasti uusia versioita, ja päivityksiä tarvitaan esimerkiksi tietoturvan, erilaisten lisäosien sekä yleisen toimivuuden takaamiseksi.

SSL-suojaus

Oletko törmännyt joillain sivuilla ”tietosi saattavat olla vaarassa”-tyyliseen turvallisuusvaroitukseen? Tämä ilmoitus napsahtaa käyttäjän eteen silloin, kun sivustolla ei ole käytössä SSL-suojausta. On selvää, että tässä tilanteessa moni kävijä kaikkoaa verkkosivuiltasi hippulat vinkuen.

SSL-salatun sivuston erottaa https-alkuisesta osoitteesta sekä lukon kuvasta osoitteen vieressä. Moni webhotelli sisällyttää SSL-salauksen pakettiinsa automaattisesti, mutta kaikista halvimpiin paketteihin se ei välttämättä kuulu lainkaan. Asia kannattaa varmistaa hyvissä ajoin, sillä kävijöiden pelottelun lisäksi SSL:n puuttuminen vaikuttaa negatiivisesti hakukonenäkyvyyteesi.

Asiakaspalvelu

Liian useat webhotellien asiakkaat joutuvat kärsimään huonosta tai puutteellisesta asiakaspalvelusta. Ongelmatilanne voi yllättää sinut housut kintuissa, etenkin jos et satu olemaan ammatiltasi koodari. Silloin on tärkeää, että asiakaspalvelussa vastataan puhelimeen tai sähköpostiviestiin nopeasti ja kommunikointi onnistuu kielellä, jota sinäkin ymmärrät. Hyvä asiakaspalvelu on maksuton ja saatavissa myös viikonloppuisin.

Kaikki webhotellien käyttäjät eivät hyödy ympärivuorokautisesta asiakaspalvelusta. Jos osaat itse hallinnoida sivustoasi tai sinulla on tähän tarkoitukseen oma vastuuhenkilö, et tarvitse kattavaa tukea. Riittää, että pystyt halutessasi ostamaan sivuillesi lisää tilaa tai päivittämään palvelupakettiasi.

Suosituimpien suomalaisten webhotellien vertailua

Esittelemme alla viisi erilaista vaihtoehtoa 4-5 gigatavun kokoiselle webhotellipalvelulle. Kaikilla näillä palveluntarjoajilla on myös pienempiä sekä suurempia paketteja, joiden kohdalla hinta-laatusuhteen vaakakuppi saattaa kallistua toiseen suuntaan.

PalveluHinnat alkaenLevytilaLiikenne
Xetnet
Iso Ykkönen
4€/kk1
Gt
40 Gt/kkSiirry –>
Kinsta
Starter
30$/kk10 Gt20 000 kävijää/kkSiirry –>
FlyWheel
Tiny
15$/kk5 Gt5000 kävijää/kkSiirry –>
Louhi5,90€/kk5 Gt60 Gt/kkSiirry –>
Webhotelli.fi7,11€/kk5 Gt50 Gt/kkSiirry –>
Zoner8,90€/kk5 Gt15 Gt/kkSiirry –>

Oikeanlaisen domainin valinta

Domainin eli verkkotunnuksen hankkiminen on useimmiten helpointa webhotellin kautta. Tämä ei kuitenkaan ole pakollista, jos sinulla on jo esimerkiksi entuudestaan hallinnassasi sopiva domain. Jos domain ja webhotelli hankitaan samasta paikasta, selviät tietysti molempien maksamisesta yhdellä ja samalla laskulla.

Jos sinulla ei vielä ole domainia, kannattaa sen valitsemiseen uhrata tovin verran aikaa. Hyvä verkkotunnus on mahdollisimman helposti muistettava, eikä se saa olla liian pitkä. Jos hankit domainia yritykselle, pitäisi sen vastata yrityksen nimeä tai palvelua.

Suomalaisille tarkoitettuja sivuja varten .fi -pääte on usein paras ja kansainvälisille sivuille .com. Myös muita päätteitä on saatavilla lukuisina vaihtoehtoina, esimerkiksi .info, .store, .blog ja .guru. Jos et halua kenenkään hyötyvän tulevasta, kenties kukkeasta verkkosivuliikenteestäsi, kannattaa rekisteröidä näistä verkko-osoitteista tärkeimmät. Muista, että osuva domain vaikuttaa positiivisesti myös hakukonenäkyvyyteen.

Verkkotunnuksen rekisteröintiin liittyy joitakin säännöksiä, jotka kannattaa ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Luonnollisestikin esimerkiksi rekisteröidyt tavaramerkit ovat vaihtoehdoista poissuljettuja. Tässä asiassa ei kannata lähteä kikkailemaan, sillä tunnuksen käyttö saatetaan estää sinulta myös jälkikäteen.

WordPress ja webhotellit

WordPress on tänä päivänä erittäin suosittu väline nettisivujen sisällönhallintaan. Jos aiot käyttää sivuillasi WordPressiä, sinun tulee varmistaa, että valitsemasi webhotellin palvelupaketti tukee sen käyttöä. Käytännössä tämä tarkoittaa PHP- ja My SQL -tukea.

WordPress on suhteellisen helppo asentaa palvelimelle – parhaimmillaan homma hoituu parilla klikkauksella. Myös eri käyttötarkoituksiin valmistettuja lisäosia on helposti saatavilla. Muista varmistaa, että saat webhotellilta täyden pääsyn sivustojesi hallintaan, jotta saat halutessasi ulkoistettua toimintojen muokkauksen vaikkapa freelancerilla.

Webhotellipalvelun vaihtaminen

Onko nykyinen webhotellisi muodostunut pullonkaulaksi sivujesi kehitykselle, tai huomaatko maksavasi liikaa tyhjästä? Älä arkaile vaihtaa palveluntarjoajaa. Domainin ja olemassaolevat sivut voi siirtää uudelle palvelimelle suhteellisen helposti, ja usein uusi palveluntarjoaja hoitaa homman puolestasi. WordPress-sivut voi siirtää palvelimelta toiselle melko helposti itsekin.

Myös sähköpostilaatikkojen siirto onnistuu hankkimalla uudelta palveluntarjoajalta samannimiset laatikot.

Kompastuskiviä webhotellien valinnassa

Monet kokeneet nettisivujen tekijät kehottavat välttämään puhelinoperaattoreiden webhotelleja. Yleensä webhotellien ylläpito ei kuulu näiden firmojen omimpaan alueeseen, joten palvelu ei aina ole aulista saatikka ajantasaista. Monesti näiden yritysten palvelupaketit ovat myös roimasti ylihinnoiteltuja.

Myös kotisivukoneiden kautta tehdyt sivustot voivat osoittautua kehnoksi valinnaksi. Ylläpidon ja sivujen hankkiminen samassa paketissa voi kuulostaa helpottavan yksinkertaiselta vaihtoehdolta, etenkin jos tietotekniset asiat eivät ole intohimolistalla ykkösenä. Näitä sivuja ei kuitenkaan voi aina kehittää tai päivittää haluamallaan tavalla, eikä sivustoa voi välttämättä siirtää uudelle palvelimelle lainkaan.

Suomalainen Webhotelli alk. 3€/kk

XetNet tarjoaa Webhotellin Suomesta omalla verkkotunnuksella ja sähköpostilla käytössäsi alle 5 minuutissa.

Premium-Webhotelli alk. 30$/kk

Kinsta on yksi markkinoiden arvostetuin Wordpress-hostingpalvelu. Täyttää vaativan harrastajan sekä ammattilaisen toiveet ja vaatimukset.