Sähkön säästäminen

Sähkönkulutuksen pienentäminen on aina järkevää, ajattelipa asiaa sitten oman kukkaron tai ympäristön kannalta.

Sähkön säästövinkkejäkin maailmalla riittää, mutta niistä suuri osa on täysin yhdentekeviä. Me päätimme koota Rahakoneen lukijoille artikkelin, jossa keskitytään aidosti tehokkaisiin keinoihin pienentää sähkölaskua.

Sähkön säästämisessä nyrkkisääntönä on: mitä enemmän kulutat, sen enemmän voit säästää. Pienessä kerrostaloasunnossa asuva opiskelija ei kuluta sähköä yhtä paljon kuin sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuva monilapsinen perhe. Annamme kuitenkin säästövinkkejä kaikenlaisille sähkönkuluttajille.

Yleispätevät sähkön säästämisvinkit

Valaistus

Pienenkin kodin sähkönkulutusta voi vähentää kiinnittämällä huomiota valaistukseen.

Ensimmäinen ja tärkein vinkki: jos huoneessa ei siis ole ketään, sammuta valot. Itsestään selvää, mutta useammille meistä silti yllättävän vaikeaa.

Valaisimiin kannattaa hankkia laadukkaat energiansäästölamput. Yleensä lamppuihin pätee nyrkkisääntö ”halvalla ei hyvää saa”, joten korkealaatuisiin lamppuihin satsaaminen on järkevää.

Valojen palamisen säätelyssä voi käyttää liiketunnistimia ja ajastimia. Kannattaa myös hyödyntää spotti- ja kohdevalot, jolloin koko huonetta ei tarvitse valaista turhaan.

Kuva lamppua vaihtavasta naisesta

Viihde-elektroniikka ja tietokoneet

Televisio, tietokone ja muut elektroniikkalaitteet kannattaa aina sammuttaa kokonaan, kun niitä ei käytetä. Muutoin useimmat laitteet jättävät itsensä valmiustilaan, joka kuluttaa myös jonkin verran sähköä.

Helpoin keino laitteiden sammuttamiselle on kytkeä ne erillisellä kytkimellä varusteltuun jatkojohtoon. Tällä tavoin kaikkien laitteiden valmiustilan saa pois kertaheitolla yhdestä kytkimestä.

Astioiden peseminen

Nykyaikaiset astianpesukoneet käyttävät sähköä ja vettä hyvin maltillisesti. Astianpesukoneen käytössä kannattaa kuitenkin noudattaa muutamia sääntöjä, jotta ei tulisi huomaamattaan suotta lisänneeksi sähkönkulutusta.

Astioita ei kannata huuhdella ennen koneeseen laittamista, sillä juoksevan veden lotraaminen voi viedä enemmän energiaa kuin koko koneellisen pesuohjelma. Ruuantähteet kannattaa kuitenkin pyyhkäistä pois, vaikka suoraan biojäteastiaan.

Astianpesukoneiden eko-ohjelmia kannattaa hyödyntää aina, jos astiat eivät ole poikkeuksellisen rasvaisia. Kahvimukit ja leipälautaset peseytyvät matalammassakin lämpötilassa.

Pyykin peseminen

Marttaliiton mukaan pyykinpesijöiden suurin helmasynti on vaatteiden pesu liian usein. Vaatetta ei tarvitse pestä, jos se ei ole likainen – tällöin puhdistukseen riittää joko tuulettaminen tai harjaus. Yksittäiset pienet tahratkin voi usein poistaa pesemättä koko vaatetta.

Pyykkiä pestäessä kannattaa aina pestä vain täysiä koneellisia. Vastoin yleistä käsitystä pesukoneiden pika- ja puolitäyttöohjelmat kuluttavat sähköä melkein saman verran kuin täyden koneellisen pesu.

Jos käytät kuivausrumpua tai kuivauskaappia pyykin kuivattamiseen, kannattaa käyttää mahdollisimman tehokasta linkousohjelmaa. Ilman tehokasta linkousta pyykin koneellinen kuivatus vie valtavasti energiaa.

Kylmälaitteet

Jos pakastin tai jääkaappi on vuodelta kivi ja keppi, kannatta ne uusia. Nykyaikaiset ja laadukkaat kylmälaitteet vievät erittäin vähän energiaa vanhoihin verrattuna.

Myös laitteiden lämpötiloihin kannattaa kiinnittää huomiota. Pakastimen oikea lämpötila on -18 astetta ja jääkaapin +5 astetta. Pakastin kannattaa muistaa sulattaa säännöllisesti, sillä laitteen sisäseinille kertynyt jääpeite lisää sen sähkönkulutusta oleellisesti.

Kylmälaitteiden taustat kannattaa myös muistaa imuroida vuosittain kompressoreihin kertyneen pölyn poistamiseksi.

Ruoanvalmistus

Ruokaa valmistettaessa on tärkeää käyttää liettä oikein. Valitse aina kattilan tai pannun kokoinen keittolevy, sillä tarpeettoman suuri levy kuluttaa energiaa turhaan.

Säädä keittolevyn tehoa. Esimerkiksi pastaa keittäessä voi lieden säätää pienemmälle teholle heti veden kiehumisen alettua. Liettä ei myöskään kannata pitää päällä siihen asti kuin ruoka on valmista, sillä liesi pysyy lämpimänä vielä pitkään sen sammuttamisen jälkeenkin.

Lieden ja uunin jälkilämpö kannattaa aina hyödyntää, mikäli mahdollista. Esimerkiksi perunat kypsyvät myös uunissa.

Vinkit lämmitykseen

Sähkölämmitys on suurin kuluerä suomalaisissa sähkölaskuissa. Mikäli kotisi on sähkölämmitteinen, löydät suurimmat sähkön säästömahdollisuudet tämän kappaleen vinkeistä. Jo pienillä toimenpiteillä voi saada aikaan suuria säästöjä.

Lämmityksessä tärkeintä on aloittaa oikean sisälämpötilan säätämisestä. Monissa suomalaisissa kotitalouksissa halutaan oleskella sisällä sortseissa ja t-paidoissa paukkupakkasillakin. Asiantuntijoiden mielestä optimaalinen lämpötila on kuitenkin 21 astetta, ja raikasta sisäilmaa arvostava viihtyy tätäkin viileämmässä huoneistossa.

Asuintilojen lämpötilojen alentaminen yhdellä asteella pienentää lämmityskuluja jo noin 5 prosentilla. Tästä syystä pidempien poissaolojen ajaksi kannattaa kodin lämpötilaa laskea reippaastikin. Myös ilmanvaihtoa voi säätää poissa oltaessa pienemmälle, muttei ikinä sulkea.

Tiivistäminen

Ikkunoiden ja ovien tiivistys kannattaa tarkistaa muutaman vuoden välein. Tiivisteteippirulla ei maksa paria kymppiä enempää, ja esimerkiksi vanhojen ikkunoiden tiivistäminen saattaa pienentää sähkölaskua satasilla.

Lattialämmitys

Yhä useampi suomalainen haluaa nauttia kylpyhuoneen lattialämmityksestä etenkin kylminä talvikuukausina. Valitettavasti tämä ylellisyys on myös hintava.

Lattialämmitys kannattaa pitää maltillisena, vaikka lämpöä hohkava lattia tuntuisikin miellyttävältä jalan alla. Riittää, että lattia ei ole kylmä – lattialämmityshän osaltaan myös toimii pesutilojen kuivattajana ja kosteusvaurioiden ehkäisijänä.

Reissuun lähtiessä lattialämmitys kannattaa suosiolla napsaista pois päältä. Sulje myös pesutilojen ovi, jotta sähköpattereiden termostaatit eivät suotta aktivoidu lämmittämään tilaa.

Sähköpatterit

Oikean lämpötila-asetuksen lisäksi on tärkeää, että sähköpattereiden termostaatit saavat toimia kunnolla. Älä siis ikinä peitä patteria verhoilla tai tunge huonekaluja liian tiiviisti niiden eteen.

Jos sähköpatterisi ovat erittäin vanhat, kannattaa harkita niiden vaihtamista uudempiin. Nykyaikaiset sähköpatterit kuluttavat huomattavasti vähemmän energiaa.

Tulisijojen käyttö

Suomen tulisija- ja savupiippuyhdistyksen mukaan noin puoli miljoonaa omakotitaloutta omistaa tulisijan. Etenkin nykyaikaiset tulisijat säästävät lämmityskuluja oleellisesti, joten ne kannattaa ottaa hyötykäyttöön välittömästi. Isossa sähkölämmitteisessä omakotitalossa voidaan yhdistyksen mukaan säästää vuodessa tuhansia euroja tulisijoja käyttämällä.

On myös hyvä muistaa, että tulisija on ainoa laite, jolla voi lämmittää kodin sekä lisäksi laittaa ruokaa, mikäli energiantoimitukseen tulisi isoja häiriöitä.

Ilmalämpöpumppu

Ilmalämpöpumppu säästää sähkölämmittäjälle pitkän pennin, mutta vain, jos sitä käyttää oikein.

Harmillisen moni ilmalämpöpumpun omistaja unohtaa säätää laitteen syksyn saapuessa talviasetukselle. Jos tämä toimenpide jää tekemättä, alkaa laite automaattisesti puhaltaa lämmintä ilmaa asunnosta ulos esimerkiksi uunia lämmittäessä.

Varastotilojen lämmitys ja lisälämmittimet

Monessa kotitaloudessa on tapana lämmittää autotalli tai kylmäeteinen irtopatterilla tai jopa lattialämmityksellä. Näissä tiloissa ei kuitenkaan ole tyypillisesti yhtä toimivaa eristystä kuin muissa asuintiloissa, joten joskus pelkkä autotallin lämpimänä pitäminen kuluttaa enemmän sähköä kuin koko asuinrakennuksen muu lämmitys.

Myös pienet lisälämmittimet kuluttavat valtavasti energiaa. Niitä olisikin syytä käyttää vain väliaikaisesti. Kannattaa siis miettiä, onko esimerkiksi vaatteita tai urheiluvälineitä sisältävän varaston lämmittäminen todella tarpeellista.

Muista kilpailuttaa sähkösopimus

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen on aina ajankohtaista, mutta etenkin hintojen hipoessa huippulukemia.

Lue lisää sähkön hinnan muodostumisesta ja sähkösopimuksen kilpailuttamisesta täältä.