Mikä on paras Bitcoin-lompakko?

Haluaisitko aloittaa rahan tekemisen bitcoinilla? Älä lähde soitellen sotaan. Bitcoin-kaupankäynnissä ensimmäinen askel on pohtia, minkälaiseen lompakkoon aiot bitcoinisi tallettaa.

Bitcoinia voi säilyttää monessa eri paikassa, mutta mikään niistä ei ole automaattisesti paras. Käymme tässä artikkelissa läpi erilaisia bitcoin-lompakoita ja niiden hyviä sekä huonoja puolia. Lue oppaame ja päätä sen jälkeen itse, mikä näistä lompakoista sopii parhaiten juuri sinun taskuusi.

Osta ja säilytä Bitcoineja turvallisesti

  • Coinmotion on suomalaisen Prasos Oy:n palvelu
  • Suomenkielinen sivusto ja asiakaspalvelu
  • Rahansiirrot verkkopankilla, Visa, ja Mastercard

Mitä bitcoin oikeastaan on?

Bitcoin eli BTC tai XBT on maailman ensimmäinen ja varmasti myös tunnetuin kryptovaluutta. Se perustuu avoimeen koodiin sekä hajautettuihin lohkoketjuihin, eikä sitä hallinnoi mikään valtio, keskuspankki tai organisaatio.

Bitcoin luotiin vuonna 2009, jolloin sen arvo liikuskeli muutamissa senteissä. Bitcoin kuitenkin osoittautui odotettua toimivammaksi ja pitkäikäisemmäksi, ja parhaimmillaan sen arvo on käväissyt yli 11 000 dollarissa. Vaikka kurssinousu on ollut huikeaa, tarjoaa bitcoin edelleen hyviä mahdollisuuksia sijoittajille.

Mihin bitcoin-lompakkoa tarvitaan?

Fyysiset kolikot ja bitcoinit eroavat toisistaan monin eri tavoin, mutta yksi asia niillä on yhteistä: molemmat tarvitsevat säilytyspaikan. Tuskin haluat eurojesi leviävän keskelle katua, etkä varmaankaan myös bitcoin-koodisi joutuvan sivullisen hyppysiin.

Lompakon sisällä bitcoinisi ovat suojassa, mutta se ei ole ainoa syy lompakon hankintaan. Ilman lompakkoa bitcoineja ei voi ostaa, myydä eikä vaihtaa, joten sen hankinta on ensimmäinen askel bitcoin-kaupankäynnin maailmaan.

Bitcoin-lompakot eroavat toisistaan monin eri tavoin. Oikea lompakko löytyy pohtimalla, millaista käyttöä varten bitcoineja on aikomus hankkia. Osa bitcoin-sijoittajista ostaa valuuttaa tehdäkseen sillä aktiivisesti rahaa osakemarkkinoilla, osa haluaa käyttää bitcoineja ostosten maksamiseen, bitcoin casino-pelaamiseen ja osa johonkin muuhun. Tästä syystä myös lompakoissa on erilaisia ominaisuuksia.

Verkkolompakot eli online-lompakot

Verkkolompakon hankkiminen on helppo tapa aloittaa kaupankäynti bitcoinilla. Online-lompakot sopivatkin ihmisille, joiden bitcoin-omaisuuden arvo ei vielä ole kovin suuri.

Online-lompakkoa voi hallinnoida yksityisavaimilla selaimen kautta. Niiden plussana on helppokäyttöisyys, sillä lompakkoon pääsee käsiksi netin kautta mistä tahansa. Tässä piilee myös sen heikkous – ainakin teoriassa nämä palvelut on mahdollista hakkeroida.

Myös erilaiset haittaohjelmat muodostavat riskin online-lompakkojen käyttäjille, joten tietoturvasta on syytä pitää erityisen tarkkaa huolta. Jos kuitenkin käytät verkkolompakkoa vain hyvän suojauksen takana olevalta kotikoneeltasi, ei asiasta kannata stressata liikaa.

Aloittelevalle käyttäjälle sopivia online-lompakoita ovat esimerkiksi suomalainen Coinmotion.

Laitteistolompakot

Laitteistolompakko eli hardware-lompakko on USB-tikkua muistuttava laite. Se kytketään koneeseen bitcoinien transaktioiden ajaksi, minkä jälkeen se irrotetaan. Koska laitteistolompakko ei ole yhteydessä internetiin, se on luonnollisestikin turvassa hakkereiden hyökkäyksiltä sekä haittaohjelmistoilta.

Hardware-lompakon hallintaan käytetään tietokoneelle asennettavaa ohjelmaa. Asennuksen yhteydessä luodaan myös tunnussanat, joiden avulla varoihin pääsee käsiksi esimerkiksi tikun kadotessa.

Laitteistolompakko on aikaisemmin mainittuja lompakkoja oleellisesti turvallisempi, joten se on isoja bitcoin-summia omistavien ja ammattimaisten bitcoin-sijoittajien suosiossa. Tässäkin lompakossa on silti riskinsä, joista suurimmat ovat itse laitteen tai salasanojen hukkaaminen. Lisäksi laite itsessään maksaa noin 100 euroa, joten aivan pienten bitcoin-sijoitusten takia sitä ei kannata ostaa.

Suosituimmat hardware-lompakot:

Trezor

Desktop-lompakot eli offline-ohjelmistolompakot

Desktop-lompakko on nimensä mukaisesti omalle tietokoneellesi talletettava ohjelmisto. Lompakkoa käytetään netin kautta, mutta privaattiavaimesi on tallennettu vain omalle koneellesi.

Käytännössä desktop-lompakon käyttöä voi verrata pankkitilillä olevan rahan ja käteisen eroon. Siinä missä online-lompakossa rahasi ovat pankin ”holvissa”, on desktop-lompakko kuin taskussasi kilisevä kolikkokukkaro. Vastaat itse tämän kukkaron turvallisuudesta: pankkiryöstäjä ei voi sitä anastaa, mutta voit toki itse unohtaa sen kahvilan pöydälle todennäköisesti ikävin seurauksin.

Desktop-lompakkoa on hankala hakkeroida, mutta riskinä ovat edelleen monenmoiset koneelle nettiyhteyden kautta ujuttautuvat haittaohjelmat. Jos haluat ottaa desktop-lompakon kanssa varman päälle, voit tietenkin asentaa sen offline-tilassa olevalle koneelle.

Mobiililompakot

Mobiililompakko on käytännössä sama asia kuin desktop-lompakko, mutta ohjelmisto tallennetaan nimenomaan mobiililaitteelle. Mobiililompakko on kätevä, jos bitcoinia käyttää maksuvälineenä jokapäiväisissä ostoksissa. Suomessa bitcoineja käytetään kuitenkin tällä tavalla vain muutamassa paikassa, mutta maailmalla bitcoin ja muut kryptovaluutat yleistyvät maksuvälineenä koko ajan.

Jos matkustat paljon, voi mobiililompakko olla hyödyllinen. Mobiililompakkoon ei kuitenkaan kannata ladata suuria summia kerrallaan turvallisuusriskien takia.

Paperilompakot

Paperinen lompakko saattaa kuulostaa oudolta, mutta bitcoineja voi oikeasti tallentaa paperiseen lompakkoon. Käytännössä se toimii hieman samaan tapaan kuin hardware-lompakko, eli oma privaattiavaimesi on tallessa yhdessä paikassa internetin ulottumattomissa.

Paperilompakon luomisen yhteydessä omistaja saa julkisen ja yksityisen avaimen. Avain voi olla paperille kirjoitettu litania tai QR-koodi, jonka voi luoda netissä ja tulostaa paperille. Tietoturvan lisäämiseksi koneen voi kytkeä pois netistä ennen osoitteen luomista.

Bitcoinit ja turvallisuus

Monet bitcoinia ostavat eivät tyydy vain yhteen lompakkoon. Jos lompakko hakkeroidaan tai hukkaat itse sen salasanan, et menetä kerralla kaikkia bitcoinejasi. Tämä vinkki kannattaa huomioida ainakin silloin, jos bitcoineja sattuu olemaan taskussa pikkusummaa enemmän.

Lompakko kannattaa aina varmuuskopioida. Jos lompakolle tapahtuu jotain – esimerkiksi tietokoneesi tipahtaa järveen desktop-lompakkosi mukanaan – voit palauttaa sen sisällön digitaalisen varmuuskopion avulla.

Bitcoin-lompakkoa kannattaa käsitellä yhtä huolellisesti kuin tavallistakin lompakkoa. Älä siis esittele lompakkosi sisältöä sivullisille tai jätä tunnuksiasi muiden ihmisten ulottuville.

Mistä bitcoinit syntyvät?

Bitcoinia ostettaessa ja myydessä siirrot ovat aina julkisia, mutta sen osapuolet anonyymejä. Rahansiirrot varmennetaan bitcoin-verkostossa suurtehoisten tietokoneiden ratkaisemien salausalgoritmien avulla. Varmentajia kutsutaan louhijoiksi. Kun louhija tai louhijaryhmä saa purettua salausalgoritmien sarjan eli lohkon, luo järjestelmä automaattisesti uusia bitcoineja hänen lompakkoonsa.

Miten voin hankkia bitcoineja?

Bitcoineja voi saada käytännössä kahdella tavalla: ostamalla tai louhimalla. Jättitietokoneen hoitama louhinta kuulostaa monen korvaan houkuttelevalta, mutta ikävänä oheisilmiönä louhinnasta aiheutuva sähkönkulutus on yleensä merkittävästi suurempi kuin sillä aikaansaatujen bitcoinien arvo.

Kätevämpi keino onkin hankkia bitcoinia ostamalla niitä perinteisesti bitcoineja välittävistä verkkopalveluista tai suoraan toiselta käyttäjältä.

Bitcoin ja sijoittaminen

Bitcoinin kurssi on vaihdellut sen olemassaolon aikana rajustikin. Käytännössä sen arvonkehitys on kuitenkin ollut koko ajan noususuhdanteista – välillä hyvinkin jyrkästi. Jos verrataan bitcoinia dollariin ja euroon, on bitcoin ollut niistä menestynein valuutta vuosina 2010-2013 sekä 2016-2017. Bitcoinin huikea arvonnousu on houkutellut sen pariin lukuisia äkkirikastumisesta haaveilevia piensijoittajia, mutta mikään oikotie onneen se ei ole.

Bitcoin on vielä suhteellisen tuore valuutta, ja siihen liittyy monia poliittisia ja teknologisia riskejä. Sijoituksilla ei esimerkiksi ole perinteisten keskuspankkien takausta, ja bitcoin-talouden pienen koon vuoksi jättimäiset bitcoin-ostot saattavat heilautella kurssia yllättävän rajusti.

Jos harkitset sijoittamista bitcoiniin, kannattaa pitää pää kylmänä. Bitcoinin historian varrelle on mahtunut lukuisia ryysyistä rikkauksiin -tarinoita, mutta menneisyyden kurssinousut eivät toimi takeena tulevaisuuden tapahtumista. Bitcoiniin kannattaa siis suhtautua samalla tavalla kuin muihinkin riskisijoituksiin – sijoita vain sen verran, mitä sinulla on varaa menettää.

Bitcoin ja verotus

Iloisena muistutuksena vielä todettakoon, että bitcoinien myymisestä saatavat voitot ovat verotettavaa tuloa. Kun ostat bitcoinia, kannattaa käytetty kurssi laittaa talteen. Näin voit laskea myynnin jälkeen saamasi voiton.

Bitcoin-myynnin voitoista maksetaan normaaliin tapaan pääomavero. Vuonna 2019 verotukseen tuli kauan kaivattu muutos, kun Korkein hallinto-oikeus hyväksyi kryptovaluuttojen luovutustappioiden vähentämisen verotuksessa sekä hankintameno-olettaman käytön. Verottajan ennakkoratkaisun mukaan bitcoinien vaihtotoiminta ei myöskään kuulu arvonlisäveron piiriin.

Osta ja säilytä Bitcoineja turvallisesti

  • Coinmotion on suomalaisen Prasos Oy:n palvelu
  • Suomenkielinen sivusto ja asiakaspalvelu
  • Rahansiirrot verkkopankilla, Visa, ja Mastercard

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.