Onko varastoosi kerääntynyt ylimääräistä roinaa vuosien varrelta? Älä anna aarteidesi suotta homehtua käyttökelvottomiksi, sillä käytetyn tavan myynti on nykyään todella helppoa – netti kun on tuonut kirppispöydät oman kotisohvan ääreen.
Tavaroiden myyminen kirppiksillä tai huutokaupoissa voi olla parhaimmillaan myös erittäin tuottoisaa. Jos paneudut puuhaan huolella, voit rahoittaa varastojen tyhjennyksellä vaikkapa ulkomaanmatkan tai opetella tienaamaan tavaroiden kierrättämisellä säännöllisiä lisätuloja.
Käytetyn tavaran myyminen ja ostaminen ei ole enää merkki köyhyydestä, vaan fiksuudesta. Valistunut kuluttaja ei osta jokaista tavaraa uutena eikä varsinkaan halpatuotannolla tehtynä bulkkina, sillä tavaraa riittää maailmassa jo entuudestaankin. Yhä suurempi osa kuluttajien rahoista liikkuu siis vertaiskaupassa – ja sinun kannattaa napata siitä oma osuutesi.
Eroon ylimääräisistä tavaroista
Käytetyn tavaran myyminen on helppo aloittaa käymällä läpi omia tavaroita. Ylimääräisestä rojusta eroon pääseminen on monella eri tavalla hyödyllistä, sillä lisätilan ohella tavarapaljouden vähentäminen tuo myös selkeyttä oman elämän kaaokseen. Ainakin, jos KonMari-ilmiön luoneen Marie Kondon opetuksiin on uskominen.
Tee nopeasti kriittinen tarkastus varastosi, kirjahyllysi ja vaatekaappisi sisältöön. Uskotko, että kaikille tavaroillesi löytyy vielä käyttöä tai tuottaako niiden tunnearvo oikeasti sinulle konkreettista iloa? Jos vastaus on ei, pistä ne surutta lihoiksi.
Vertaiskauppa on hyvä keino myös säännöllisten tulojen ansaitsemiseen. Kaikki ihmiset eivät ole kiinnostuneita tekemään myynneillään jättimäisiä tuloja, vaan haluavat vain päästä tavaroistaan eroon. Jos sinulla on aikaa ja halua etsiä hyviä löytöjä ja myydä ne eteenpäin parhaalla mahdollisella hinnalla, voit saada kaupoistasi tuntuviakin voittoja.
Netissä vai fyysisellä kirpparilla?
Nettikirppisten tulo muutti käytetyn tavaran markkinat perinpohjaisesti. Nykyään suurin osa puoliammattimaisista kirppismyyjistä toimii nimenomaan netissä, sillä verkon kautta potentiaalisia ostajaehdokkaita löytyy suuremmalla skaalalla.
Nettikirppiksillä myydessä tavaraa ei tarvitse raahata myyntipisteeseen eikä sinun ole pakko käydä järjestelemässä sotkettua myyntipöytääsi joka päivä. Suuri osa netin myyntipaikoista on myös täysin ilmaisia, eli jos kauppa ei käy, et tee rahallista häviötä.
Yksittäisten merkkituotteiden kauppaaminen on järkevintä tehdä netissä. Joidenkin tuotteiden kohdalla tavaran arvon ymmärtämiseen vaaditaan alan harrastaja tai keräilijä, ja tällaiset ihmiset eivät välttämättä eksy juuri sinun lähikirppiksellesi.
Käytetyn tavaran myyminen netissä vaatii kuitenkin melko paljon vaivaa sekä tietotaitoa. Jos et osaa valokuvata eikä hiiri tahdo pysyä kädessäsi, voivat fyysiset kirpparit olla helpompi vaihtoehto – etenkin, jos asut isohkossa kaupungissa. Perinteiset käytetyn tavaran myyntipaikat ovat käteviä myös silloin, kun myytävää tavaraa on paljon.
Kootut vinkit käytetyn tavaran myyjälle
1. Valitse myyntituotteet oikein
Aivan kaikkea varaston perukoilta löytyvää rojua ei kannata lähteä myymään. Esimerkiksi kymmeniä kertoja pesty ja paljon käytetty t-paita on hyödyllisempi lattiarättinä kuin kirpparitavarana, olipa se alun perin kuinka kallis merkkituote tahansa. Valikoi myyntiin vain hyväkuntoista ja käyttökelpoista tavaraa.
Merkkituotteet menevät parhaiten kaupaksi – esimerkiksi Marimekko ja Iittala kiinnostavat suomalaisia ostajia aina. Halpaketjujen tuotteita ei juuri kannata käytettyinä myydä muuta kuin esimerkiksi värin ja koon mukaan koottuina monen tuotteen paketteina.
On myös fiksua pistää tavaraa myyntiin oikean sesongin aikana. Kesämekot ja puutarhakalusteet kannattaa myydä keväällä, ei syksyllä.
2. Markkinoi tuotteesi hyvin
Jos myyt tavaroita netissä, on hyvillä kuvilla ja selkeällä sanallisella kuvauksella erittäin iso merkitys. Vaikka tuote olisi kuinka hyvä tahansa, suttuinen ja epäedustava kuva pilata sen myyntipotentiaalin täysin.
Kuvia kannattaa ottaa tuotteen edestä ja takaa. Jos tuotteessa on jokin hieno yksityiskohta, voi siitäkin ottaa erikseen kuvan. Valaistukseen on syytä kiinnittää erityishuomiota. Hyvässä kuvassa ei myöskään ole mitään häiriötekijöitä, esimerkiksi kuvan sivussa näkyvää, ylitsepursuavaa roskapönttöä.
Tuotteessa olevista vioista tai käytön jäljistä on syytä kertoa rehellisesti. Pienet naarmut ja kolhut eivät välttämättä ostajaa haittaa, jos hän osaa varautua niiden olemassaoloon. Jos myyt vaatteita tai kenkiä, kerro myös, jos niiden koko ei vastaa normaalia.
3. Ole valmis näkemään vaivaa
Netin kirppiksillä ja huutokaupoissa ei tarvitse päivystää fyysisesti, mutta kaupankäynti voi silti olla yllättävän aikaavievää. Ihmiset haluavat esimerkiksi usein kysellä tuotteista lisäkysymyksiä, ja niihin vastaamatta jättäminen voi tietää kaupan menemistä sivu suun.
Tavaroiden lajittelu, kuvaaminen ja hinnoittelu ovat myös suhteellisen vaivalloista puuhaa, mutta ne on hoidettava huolella. Jos haluat saada tuotteistasi kunnolliset voitot, on sinun siis valmistauduttava uhraamaan myyntiprojektiin melkoisesti aikaa.
4. Valitse myyntipaikka huolella
Oikean myyntipaikan löytäminen parantaa huomattavasti mahdollisuuksiasi hyviin tienesteihin. Esimerkiksi isoilla nettikirppiksillä tuotteet hukkuvat helposti massaan, ja tuhansien ihmisten Facebook-ryhmissä ilmoituksia ei nopean päivitystahdin vuoksi ehdi nähdä kukaan.
Isot sivustot sopivat kuitenkin tuotteille, joita ihmiset osaavat etsiä juuri oikeilla hakusanoilla. Kukaan ei syötä hakukenttään ”siniset farkut”, mutta esimerkiksi ”Minna Parikan kengät” on jo herkullisempi hakusana.
5. Hinnoittele oikein
Liian monet käytetyn tavaran myyjät eivät tunnu ymmärtävän hinnoittelun merkitystä. Käytetystä tuotteesta ei voi pyytää uuden hintaa, eikä ylihinnoiteltu tuote liiku mihinkään. Edullinen tuote menee nopeasti kaupaksi, ja tulet säästäneeksi näin omaa kallisarvoista aikaasi.
Ennen hinnan määrittelemistä kannattaa etsiä esimerkkejä vastaavan tuotteen hinnoittelusta muutamasta eri paikasta. Jos hilaat omaa hintaasi hieman alemmaksi, ostetaan sinun tuotteesi todennäköisesti ensimmäisenä.
Joskus tuotteesta saa parhaan hinnan huutokaupalla – näin käy usein ainakin hieman harvinaisempien merkkituotteiden kohdalla.
6. Varo huijareita
Valitettavasti myös käytetyn tavaran myynnissä liikkuu huijareita. Facebook-ryhmissä myyjät ihmiset esiintyvät usein omilla nimillään, joten niitä pidetään muita verkon myyntipaikkoja luotettavampina. Kannattaa kuitenkin muistaa, että valeprofiilinkaan tekeminen ei ole kovin vaikeaa.
Huijareita on helpointa välttää sopimalla tekemällä kaupat aina henkilökohtaisesti. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista, eivätkä kaikki ihmiset halua ottaa kotiinsa ventovieraita vaatteiden sovittelijoita. Ainakin isojen myyntien ja ostosten kohdalla kannattaa kuitenkin varmistua ostajan henkilöllisyydestä ennen tavaroiden tai rahojen lähettämistä.
Entä verotus?
Jos myyt omia vanhoja tavaroitasi kirpputoreilla tai netissä, ovat niistä saadut voitot verottomia 5 000 euroon asti yhtä verovuotta kohti. Käytännössä tätä rajaa on melko vaikeaa ylittää, sillä yleensä omat käytetyt tuotteet myydään pois alkuperäistä ostohintaa halvemmalla.
Mikäli kuitenkin myyt kirpparilta halvalla löytämiäsi tavaroita kalliimmalla eteenpäin, muuttuu veroraja 1 000 euroon. Ja kun myytyjen tavaroiden arvo ylittää 10 000 euroa, täytyy myyjän rekisteröityä arvonlisäverovelvolliseksi. Käytännössä verottajan on kuitenkin mahdotonta valvoa jokaista kirpparituotteen alkuperää, joten verojen maksaminen perustuu käytännössä pelkästään luottamukseen.
Käytetyn tavaran myyntipaikkoja netissä
Tori.fi
Tori.fi on Suomen suurin vertaiskaupankäyntiin tarkoitettu nettisivusto. Sivuilla myydään lähes kaikkea mahdollista: vaatteita, astioita, koruja, autoja ja jopa asuntoja. Valtavan tarjonnan vuoksi Tori.fi -sivustolla kannattaa kiinnittää erityistä huomiota hakusananäkyvyyteen. Merkkituotteet menevät helposti kaupaksi, kunhan hinnoittelu on kohdallaan.
Huuto.net
Huuto.net on nimensä mukaisesti huutokauppa-idealla toimiva vertaiskauppasivusto. Tavaroille annetaan lähtöhinta, minkä jälkeen tuotteesta kiinnostuneet voivat korottaa hintaa haluamallaan määrällä. Kun huutoaika umpeutuu, pystyy korkeimman hinnan huutaja ostamaan tuotteen. Huuto.netissä voi myös määritellä ”osta nyt” -hinnan, jonka maksamalla tuotteen saa heti omakseen. Huuto.netissä voi myydä tuotteita yhtä laajalla skaalalla kuin Tori.fi:ssä.
Etsy
Kansainvälinen Etsy on hyvä paikka yli 20 vuotta vanhojen vintage-tuotteiden sekä itse tehtyjen käsitöiden myymiseen. Tuotteiden postittaminen ulkomaille saattaa olla kallista, mutta harvinaisesta tai uniikista tuotteesta saattaa saada Etsyn kautta hyvän hinnan.
Zadaa
Zadaa on helppokäyttöinen mobiilisovellus, jonka kautta voi myydä ja ostaa vaatteita. Zadaa vakuuttaa jokaisen tuotteen 10 000 euroon asti, joten myyjien eikä ostajien ei tarvitse pelätä ostavansa tuoteväärennöksiä tai huijatuksi joutumista.
Vestiaire Collective
Jos kaapissasi on käyttämättömiä luksusmerkkien vaatteita, kannattaa ne myydä kansainvälisellä Vestiaire Collective -sivustolla. Sivusto valikoi myytävät tuotteet melko tarkasti, mutta laaja ja laatutietoinen ostajakunta takaa mahdollisuudet hyviin tienesteihin suhteellisen isoista myyntikuluista huolimatta.