Ruuan kotiinkuljetus

Parhaat ruoan kotiinkuljetuspalvelut

Oletko kyllästynyt harhailemaan työpäivän jälkeen ruuhkaisen ruokakaupan tavarahyllyjen sokkeloissa? Toivoisiko perheesi uusia makuelämyksiä viikosta toiseen toistuvien makaronilaatikon ja nakkikastikkeen sijaan? Molempiin ongelmiin löytyy vastaus ruoan kotiinkuljetuspalveluista.

Olemme vertailleet tällä sivulla erilaisia keinoja saada helpotusta ruoka-arkeen, olitpa sitten yksineläjä tai suurperheen äiti tai isä. Vaihtoehtoja on monta – voit tyytyä siirtämään aikaa vievät ruokaostokset kotisohvalta käsin toimivaan verkkokauppaan tai ulkoistaa myös aterioiden suunnittelun ruokakassipalvelun kautta.

Ruoan kotiinkuljetus on ratkaisu moneen pulmaan

Ruoan kotiinkuljetus on ollut yleistymässä jo vuosia, mutta korona-ajan rajoitukset synnyttivät alalle valtavan määrän uusia ja entistä monipuolisempia palveluita. Kun kaupassa käynti on hankalaa tai jopa mahdotonta, on loogista ostaa ruokaa netistä.

Moni meistä valmistaa kotona ruokaa joka päivä. Ruokatarvikkeiden ostoon ja aterioiden suunnitteluun kuluu yllättävän paljon aikaa, eivätkä kaikki maailman ihmiset ole ruokaan intohimoisesti suhtautuvia superkokkeja. Ruokakassipalvelut voivat vähentää arjen pyörityksen stressiä yllättävän paljon.

Pelkkä ruoan kotiinkuljetus vai resepteillä varustettu ruokakassi?

Yhä useampi suomalainen ostaa ruokaa netistä kotiin kuljetettuna. Alan kasvu on tuonut mukanaan kilpailua, ja sen myötä myös uusia liikeideoita – kuten esimerkiksi ruokakassipalveluita.

Ruokakassipalvelun ideana on saada kotiin kuljetetun ruoan mukana myös valmiit reseptit aterioihin, joita ruokakassin sisällöllä voi valmistaa. Kassi sisältää myös aterioihin tarvittavat mausteet ja kaiken muun tarvittavan.

Ruokakassipalvelut ovat erittäin kätevä ajansäästökeino erityisesti lapsiperheille, jossa molemmat vanhemmat käyvät töissä. Käytännössä ruokakassipalvelun käyttäjän tarvitsee kuluttaa aikaa vain ruoan valmistukseen, sillä aterioiden suunnittelukin on ulkoistettu.

Samalla kertaa ruokapöytään tulee myös vaihtelua. Lähes kaikilla ruokakassipalveluilla on erityyppisiä pakettiratkaisuja, eli ruokakassin sisältö ei ole kaikille tilaajille sama. Valittavana on esimerkiksi kasvissyöjille tai pienten lasten perheille tarkoitettuja ruokakasseja.

Ruokakassien mukana tulevat reseptit eivät ole monimutkaisia, joten ne sopivat myös keskinkertaisille kotikokeille. Ruokia tehdessä tulee myös automaattisesti opeteltua uusia ruokalajeja.

Kuva ruokakasseista

Mikä palvelu on paras juuri minulle?

Ruoan kotiinkuljetuspalvelua valittaessa tulee eteen muutamia käytännön rajoitteita. Suurin tekijä on sijainti, sillä lähes kaikki ruoan kotiinkuljetus- sekä kauppakassipalvelut ovat saatavilla ainoastaan isojen kaupunkien lähettyvillä.

Useimmat ruokakassipalvelut antavat mahdollisuuden muokata kassin sisältöä esimerkiksi allergioiden mukaan. Monet kassit saa gluteenittomina, ja suurimmassa osassa kaikki maitotuotteet ovat lähtökohtaisesti vähälaktoosisia tai laktoosittomia.

Kolme suosittua ruoan kotiinkuljetuspalvelua

Ruokaboksi

Ruokaboksi on ruokakassipalvelu, jonka kautta kotiin toimitetaan arkiviikon illallisruoat valmiiksi mietittyinä. Boksissa on oman valinnan mukaan joko 3 tai 4 ruokaa, eli joinakin päivinä ruokaa tehdään kahdelle päivälle riittävä annos.

Ruokaboksin ruokakassiin kuuluu resepteihin tarvittavat raaka-aineet valmiiksi mitoitettuina. Tavalliset perusmausteet eivät kuulu boksiin.

Ruokaboksin sisällön voi valita kolmesta eri vaihtoehdosta: Vegeboksi, Ruokaboksi tai Muksuboksi. Vegeboksi on suunnattu senhetkisen satokauden kasvisten ympärille, Ruokaboksi tarjoaa monipuolisia makuja laadukkaista raaka-aineista ja Muksuboksi keskittyy tuttuihin, lapsille maistuviin makuihin.

Ruokakassin hinta: Iso (4 reseptiä 3-6 hlölle) 89€, pieni (3 reseptiä 1-2 hlölle) 59€
Toimitusmaksu: ilmainen
Sitoutuminen: ei
Reaaliaikainen toimituksen seuranta: kyllä
Toimitusalueet: Pk-seutu, Lahti, Turku, Tampere, Jyväskylä, Kouvola, Vaasa, Kuopio, Joensuu ja Oulu lähialueineen
Kassin toimitus: maanantai-iltaisin

Siirry Ruokaboksiin tästä

Sannan ruokakassi

Sannan Ruokakassi toimii pitkälti samalla tavalla kuin Ruokaboksi. Palvelun kautta saa valmiit reseptit ja raaka-aineet arkipäivien illallisiin. Ruokakasseja on 5 erilaista: Maukaskassi, Lasten suosikkikassi, Vegekassi, Arjen pelastaja ja Gluteeniton Arjen pelastaja.

Sannan ruokakassien reseptit ovat vaihtelevia, ja raaka-aineissa on painotettu eettisyyttä. Kasviksia käytetään satokauden mukaan ja niissä suositaan lähellä tuotettuja vaihtoehtoja. Ruokakassissa toimitettu naudan jauheliha on aina luomua ja kala sekä äyriäiset WWF:n kalaoppaan suositusten mukaisia.

Sannan Ruokakassin lisäksi voi tilaukseen lisätä Extrakasseja, esimerkiksi hedelmäkassin tai maustekassin.

Ruokakassin hinta: 4 hlölle: Maukaskassi ja Vegekassi 74 €, Lasten suosikkikassi 64 €, Arjen pelastaja 79 €
Toimitusmaksu: ilmainen
Sitoutuminen: ei
Reaaliaikainen toimituksen seuranta: kyllä
Toimitusalueet: Pk-seutu, Tampere, Turku, Vaasa
Kassin toimitus: maanantai-iltaisin

Siirry Sannan Ruokakassiin tästä

Wolt

Wolt on monille tuttu ravintolasta tilattujen ruoka-annosten kotiinkuljettajana, mutta sen toiminta laajeni vuonna 2020 myös ruokakauppaostoksien kuljetuksiin.

Wolt toimittaa ruokakauppa- ja päivittäistavaraostoksia muutamista eri ruokakaupoista. Valikoimaan kuuluu Alepan, Salen ja K-Marketin kaltaisia suuren valikoiman perusruokakauppoja sekä lukuisia erikoisliikkeitä, kuten riistaan tai lähiruokaan erikoistuneita ruokakauppoja.

Lisäksi Wolt toimittaa ruokatarvikkeita omista Wolt-marketeistaan. Näihin marketeihin ei voi kävellä sisään ostoksille, vaan ostokset tehdään ainoastaan netissä. Tilauksen jälkeen tuotteet kerätään saman tien ja toimitetaan sen jälkeen saman tien ostajalle.

Woltin omia ruokakauppoja on tällä hetkellä Helsingissä ja Turussa.

Siirry Wolttiin tästä

Ruoan nettikaupat ja suurten kauppaketjujen kotiinkuljetukset

Ruoan ostaminen netistä on ollut mahdollista jo vuosikausia, mutta koronaviruksen jälkeen ruoan nettikauppa on kasvanut räjähdysmäisesti. Ilmiön myös oletetaan tulleen jäädäkseen – kun ruokaa tottuu tilaamaan netistä, saattaa kaupassakäynti tuntua ajan mittaan turhan vaivalloiselta.

Ruoan kotiinkuljetusta on saatavilla isojen kauppaketjujen omista toimipisteistä sekä riippumattomista nettiruokakaupoista.

Ruoan kotiinkuljetusten vertailutaulukko

KauppaS-Ryhmä Foodie.fiK-Ruoka.fiRuoka.netWoltFiksuruoka.fi
KuljetusmaksuAlk. 8,90 tai 5,90 (S-etukortilla)9,909,901,90Alk. 2,90
ValikoimaRuokaa ja käyttötavaroitaRuokaa ja käyttötavaroitaRuokaa, joitain päivittäistavaroitaRuokaa, ruoka-annoksiaHävikkiruokaa
ToimitusaikaMyymäläkohtainenMyymäläkohtainenArkipäivätPäivittäin noin 9-23Päivittäin
AlueIsoimpien kaupunkien läheisyydessäIsoimpien kaupunkien läheisyydessäPk-seutuPk-seutu, TurkuKoko maa, tilaukset lähtevät Turusta

Hävikkiruokakaupat

Tavallisten nettiruokakauppojen lisäksi markkinoille on viime aikoina noussut myös verkkokauppoja, joiden kautta on mahdollista ostaa hävikkiruokaa netistä. Hävikkiruoka tarkoittaa syöntikelpoista ruokaa, joka on vaarassa joutua poisheitettäväksi syystä tai toisesta.

Ruoka voi olla esimerkiksi menossa juuri päiväyksensä puolesta vanhaksi, tai joskus kyse on vain pakkauksen uudistumisen vuoksi myyntikelvottomaksi muuttunut tuote.

Hävikkiruokakauppojen valikoimat vaihtelevat sen mukaan, mitä tuotteita kaupoista kulloinkin on poistumassa. Näitä verkkokauppoja onkin fiksua käyttää normaalien ruokaostosten ohella ja napata talteen hävikkieristä omat suosikkituotteet.

Hävikkiruokakauppojen tuotteiden hinnat ovat yleensä reippaasti normaalihintoja halvemmat. Usein tuotteita voi saada lähes ilmaiseksi, esimerkiksi yhdellä sentillä.

Esimerkkejä hävikkiruokakaupoista:

  • Fiksuruoka.fi. Suurin osa tarjonnasta hävikkiruokaa. Ostokset voi hakea noutopisteeltä tai tilata kotiin joko kotiinkuljetuksella tai Matkahuollon tai Postin kautta.
  • Matsmart. Hävikkiruokaa ja puhdistustuotteita. Tuotteet tilataan kotiin Postin tai Budbeen kautta.
  • ResQ Club. Aterioita, välipaloja ja isoja ruokakasseja useimmiten 50 % alennuksella. Toimii lukuisissa pienissä ja suurissa kaupungeissa.

Ekologisuutta ja rahan säästöä

Ruoan tilaaminen kotiin on suositeltavaa monesta eri syystä. Selkein etu ruoan kotiinkuljetuksesta on ajan säästäminen, sillä normaalisti kauppareissuihin saa kulumaan viikkotasolla useita tunteja. Kun ostaa ruokaa netistä, säästyy ajan lisäksi myös rahaa. Nettiostoksia tehdessä kun ei yleensä tule langenneeksi heräteostoksiin.

Mikäli ruoan tilaa ruokakassipalvelusta, voi aikaa säästää vieläkin enemmän. Ruokakassipalveluluihin kuuluu ruoka-aineksien lisäksi myös reseptit, joten viikon illallisruokiin ei tarvitse uhrata käytännössä hetkeäkään – tietysti aterioiden valmistusta lukuun ottamatta.

Ruokakaupassa käyntien vähentäminen vähentää osaltaan myös luonnon kuormitusta. Ja mikäli osan ruuista tilaa vielä hävikkiruokana, on ruokaostosten ekologisuus käytännössä jo todella hyvällä tasolla.