Mikä on paras Ethereum lompakko?

Ethereum eli ETH on tällä hetkellä yksi maailman tärkeimmistä kryptovaluutoista. Ethereumin toimintarakenne ei välttämättä avaudu kertaheitolla maallikolle, mutta onneksi siihen sijoittaminen on sen sijaan melko mutkatonta puuhaa. Ja parhaimmillaan myös tuottoisaa – kyseisen valuutan avulla on myös Suomeen leivottu äkkirikastuneita miljonäärejä.

Jos olet kiinnostunut Ethereumin ostamisesta tai aprikoit, mihin jo ostamasi kryptovaluutat kannattaa sijoittaa, jatka lukemista. Löydät tältä sivulta vertailun parhaista Ethereum-lompakoista sekä sijoittamisessa hyödyllistä yleistietoa Ethereumin historiasta ja tulevaisuudesta.

Mitä eroa Ethereum-lompakoilla on?

Oikeanlainen lompakko on tarpeen, kun teet kauppaa Ethereumilla tai millä tahansa muulla kryptovaluutalla. Lompakkovaihtoehtoja löytyy lukuisia, ja niiden paremmuus riippuu monista eri asioista.

Parhaat Ethereum-lompakot

1. Coinmotion

Suomalainen Coinmotion on eräs markkinoiden helppokäyttöisimmistä kryptovaluuttapalveluista. Ethereumin lisäksi tarjolla on myös Bitcoinia, Litecoinia sekä muita kryptovaluuttoja. Coinmotionin päämaja on Jyväskylässä, ja palvelu on täysin suomenkielinen. Coinmotionin omistava Prasos Oy sai vuonna 2019 Suomen Finanssivalvonnalta maksulaitoksen toimiluvan ensimmäisenä kryptovaluuttojen välittäjänä. Tällä hetkellä Coinmotionilla on jo yli 80 000 asiakasta eri puolilla Eurooppaa.

Coinmotioniin rekisteröityminen on ilmaista. Proseduuri hoituu täyttämällä lyhyt kaavake rekisteröintisivulla, minkä jälkeen pääset vahvistamaan tilisi sähköpostiin lähetetyn linkin kautta.

Rekisteröitymisen jälkeen vuorossa on henkilötietojen vahvistaminen. Voit käyttää tunnistautumiseen joko suomalaisia pankkitunnuksiasi tai ladata Coinmotioniin kuvan virallisesta henkilöllisyystodistuksestasi. Kun henkilöllisyys on vahvistettu, voit siirtää heti rahaa Coinmotion-tilillesi. Tämän jälkeen pääset aloittamaan kaupankäynnin Ethereumilla tai jollain muulla kryptovaluutalla.

Voit käyttää rahansiirroissa luottokortteja, Paytrailia tai verkkopankkia. Coinmotionin helppokäyttöinen sovellus toimii tietokoneella, Androidilla sekä iOS-laitteilla, joten kaupankäynti onnistuu milloin ja missä tahansa. Sovelluksen saa myös hälyttämään eri kryptovaluuttojen kurssimuutoksista.

Coinmotionin vaihtokurssi on reaaliaikainen yhdistelmä monista eri pörsseistä. Komissiona peritään 2 %, ja volyymialennuksia on tiedossa 500 euron vaihdosta lähtien. Palvelussa ei ole vuosi- tai kuukausimaksuja.

Kenelle Coinmotion sopii?

Coinmotion on hyvä valinta suomalaiselle kryptovaluuttojen treidaajalle, sillä sivut, sovellus ja asiakaspalvelu toimivat kaikki selvällä suomen kielellä. Selkeä palvelu sopii myös aloittelijalle.

Siirry Coinmotioniin tästä

2. Jaxx ja muut monivaluuttalompakot

Jaxx on suosittu ja helppokäyttöinen lompakko-ohjelma Ethereumin tallettamiseen. Jaxx tukee yli 70 eri kryptovaluuttaa, ja se on saatavilla Androidille, iOSille, Windowsille sekä monelle muulle alustalle.

Jaxx-lompakon sisällä voit vaihtaa kryptovaluuttoja toisiin, joten se on kätevä usean eri valuutan käsittelyyn. Jaxxiin voi myös tuoda Ethereumia paperilompakoista.

Jaxxin hyviä puolia ovat sen hyvä turvallisuustaso sekä mahdollisuus käyttää ohjelmaa useilla eri alustoilla. Jaxx on saanut hyvää palautetta myös toimivasta asiakastuestaan.

Kenelle Jaxx sopii?

Jaxx soveltuu parhaiten ETH:n ja muiden kryptovaluuttojen käyttölompakoksi. Pidempiaikaiseen Ethereumin säilytykseen kannattaa harkita offline-lompakoita tai paperilompakoita.

Siirry Jaxxiin tästä

3. Nano Ledger S ja muut offline-lompakot

Offline-lompakot eli hardware-lompakot tulevat ajankohtaiseksi silloin, kun Ethereumia ja / tai muita kryptovaluuttoja alkaa olla hallussasi pikkusummia enemmän. Offline-lompakkojen etu on niiden turvallisuus, sillä lompakko ei ole yhteydessä internetiin. Kun haluat käyttää Ethereitäsi, kytket lompakon verkkoon yksityisen avaimen kautta.

Nano Ledger on offline-lompakkojen pioneeri. Se näyttää perinteiseltä USB-tikulta, mutta pitää sisällään varsin järeät turvallisuusominaisuudet omaavan älykortin. Nano Ledger S kytketään tietokoneeseen USB-portin kautta, ja siinä on navigointia helpottava, kahdella näppäimellä varustettu OLED-näyttö.

Nano Ledger S on erittäin suosittu offline-lompakko Ethereumien, Bitcoinien sekä muiden kryptovaluuttojen talletukseen. Sen ainoa huono puoli on muihin lompakkoihin nähden kallis hinta, joka pyörii 70 – 100 euron kieppeillä. Yleisenä nyrkkisääntönä sanotaan, että Nano Ledger S on hintansa väärti vasta vähintään 1000 euron arvoisille sijoituksille.

Siirry Ledgerin sivulle tästä

4. Paperilompakot

Paperilompakolla tarkoitetaan ihan oikeaa paperia, jossa on kirjoitettuna tai tulostettuna salausavain tai ”seed phrase” -lause. Paperisten lompakoiden idea on, että ne eivät ole yhteydessä internetiin. Näin niitä ei siis voida hakkeroida. Paperiset lompakot ovat järkevä vaihtoehto silloin, kun tarkoituksenasi on säilyttää Ethereumejasi pitkän aikaa yhdessä paikassa eikä myydä niitä heti.

Ethereumin ostaminen

Ethereum on tällä hetkellä Bitcoinin jälkeen suurin kryptovaluutta, joten sen ostopaikoista ei ole pulaa. Ostopaikat eroavat toisistaan esimerkiksi maksutapojen suhteen – osassa voit ostaa Ethereumisi luottokortilla ja toisissa esimerkiksi Bitcoinilla. Ethereum-kauppaa käydään usein mantereittain, eli suomalainen asiakas valitsee yleensä eurooppalaisen kaupankäyntiportaalin.

Moni virtuaalivaluutan ostaja käyttää kriteerinä myös yksityisyyttä. Jos haluat tehdä kauppaa mahdollisimman anonyymisti, on paras vaihtoehto tehdä kauppaa suoraan myyjän ja ostajan kesken ilman välikäsiä ja maksaa ostokset virtuaalivaluutalla.

Ethereum pähkinänkuoressa

Ethereumilla tarkoitetaan avointa ohjelmistoalustaa, jolla on oma erillinen lohkoketju. Ethereum-lohkoketjuun on mahdollista luoda omia tokeneiksi kutsuttavia kryptovaluuttoja.

Vuonna 2013 esitelyä Ethereumia pidetään toisen sukupolven kryptovaluuttana, siinä missä esimerkiksi Bitcoin on ensimmäisen sukupolven kryptovaluutta. Itse asiassa Ethereum tarkoittaa kirjaimellisesti ottaen koko Ethereumin ekosysteemiä ja Ether siitä kohdettua kryptovaluuttakolikkoa, mutta puhekielessä Ethereumia käytetään myös valuutan nimenä. Ether toimii eräänlaisena Ethereum-alustan polttoaineena.

Ethereum ei ole pelkkä maksuväline

Ethereum on eräs maailman käytetyimmistä lohkoketjualustoista. Se siis ei ole pelkkä maksuväline, vaan alusta monille erilaisille hajautetuille sovelluksille. Ethereumin kehittäjä Vitalik Buterin työskenteli aikaisemmin Bitcoinin parissa, ja hän halusi laajentaa sen platformia ulottumaan myös virtuaalisen valuutan ulkopuolelle.

Ethereum-ekosysteemiä voidaan käyttää moniin eri tarkoituksiin. Yksi tärkeimmistä ovat erilaiset älysopimukset, jotka ovat Ethereumin lohkoketjuun ohjelmoitavia, erilaisia ehtoja sisältäviä sopimuksia. Näitä sopimuksia voidaan käyttää kahden henkilön tai vaikkapa ohjelman välillä. Älysopimusten hyvä puoli on, että niitä ei voi peukaloida jälkikäteen millään tavalla. Hajautetun ohjelman koodi toteuttaa sille annetut käskyt sataprosenttisesti.

Ethereumin alustaa käytetään tällä hetkellä myös esimerkiksi henkilötietojen hallintaan sekä joukkorahoituskampanjoiden ja äänestysjärjestelmien kehittämiseen liittyvissä projekteissa.

Hajautetut autonomiset organisaatiot eli DAO:t (Decentralized Autonomous Company) ovat yksi Ethereumin innovatiivisimmista käyttötavoista. DAO tarkoittaa täysin itsenäistä organisaatiota, ja ne toteutetaan Ethereumin lohkoketjuun kirjoitetuilla älysopimuksilla. Koodin avulla organisaation johtamiseen ei tarvita tavallisia sääntöjä tai rakenteita, sillä päätöksistä äänestämiseen saa oikeuden token-omistusten kautta.

The DAO-hakkerointitapaus jätti jälkensä Ethereumiin

Ethereum lähti kehittymään vauhdilla vuoden 2016 aikana. Samana vuonna se melkein kohtasi myös loppunsa, kun hakkerit onnistuivat hyödyntämään sen koodista löytynyttä haavoittuvuutta.

Hakkeroinnin kohteena oli The Dao -niminen projekti, jonka tavoitteena oli pystyttää itsenäinen pääomayritys älykkäitä sopimuksia käyttämällä. Projekti rahoitettiin myymällä tokeneita, ja rahoitusta saatiin kerättyä noin 150 miljoonan dollarin edestä.

Kun rahat oli kasattu, onnistui tuntematon hakkeri varastamaan The DAO:n pääomasta 50 miljoonaa dollaria. Hakkeroinnin teki mahdolliseksi tekninen virhe, mutta Ethereumin perustajat joutuivat lopulta ottamaan vastuun tilanteen korjaamisesta muuttamalla lohkoketjun koodia. Isku oli kova, sillä Ethereumin toimintaidea perustuu transaktioiden ehdottomaan vapauteen kaikesta manipulaatiosta.

Kaikki Ethereumin perustajat eivät olleet tyytyväisiä ratkaisuun. Tästä syystä Ethereum lopulta jakautui kahteen erilliseen lohkoketjuun: Ethereum Classiciin sekä Ethereumiin.